Voetbal in Griekenland

Thessaloniki derby: Aris – PAOK

20140316_182947
De Thessaloniki derby of de derby of Northern Greece is de stadsderby tussen Aris FC en PAOK. De rivaliteit bestaat al sinds de jaren 20, toen PAOK werd opgericht en speelt zich niet alleen af in het voetbal, maar ook bij andere sporten zoals basketbal. Het gaat er vooral om wie zich de grootste en meest succesvolle club van de stad mag noemen.

Aris

Aris is opgericht in 1914 en is vernoemd naar Ares, de Griekse God van Oorlog. De club speelt in het geel-zwart en werd in het verleden drie keer kampioen van Griekenland. Momenteel gaat het niet goed bij Aris, de laatste jaren heeft de club enorme schulden opgebouwd en dit heeft ook op sportief vlak gezorgd voor slechte resultaten. Door de schulden was de club genoodzaakt alle spelers van waarde te verkopen en momenteel staat er een selectie met voornamelijk jeugdspelers en nauwelijks kwaliteit. Vorig seizoen werd nog ternauwernood degradatie ontlopen, maar dit seizoen staat de club al vanaf het begin stijf onderaan en lijkt degradatie slechts een kwestie van tijd.

PAOK

PAOK is op een heel andere manier ontstaan. De club is opgericht door Grieken die voor de Turks-Griekse oorlog in Turkije woonden, maar na de oorlog door de bevolkingsuitwisseling in 1923 tussen Griekenland en Turkije verplicht werden naar Griekenland te gaan op basis van religieuze gronden. Hier richten zij in 1926 PAOK FC op, de K in PAOK staat dan ook voor Konstantinopel (Istanboel).  De supporters van PAOK worden dan nog steeds uitgemaakt voor Turken door supporters van Aris. De club werd won de Griekse titel twee keer, maar is tegenwoordig wel de grootste club van Thessaloniki (Al zullen Aris fans dit niet willen toegeven) en is de club een stuk stabieler dan Aris. Hoewel PAOK zo’n zeven jaar geleden ook grote schulden had, is de club daar toch weer goed uitgekomen en heeft het momenteel een rijke Russische eigenaar. Ondanks dat lukt het de club nog niet te concurreren met Olympiakos dat de Griekse competitie al jaren domineert. Bij PAOK spelen ook de Nederlanders Danny Hoesen en Hedwiges Maduro, maar zij staan niet meer in de basis sinds het vertrek van Huub Stevens.

De Derby

De Thessaloniki derby staat al jaren hoog op mijn verlanglijstje om te bezoeken, om diverse redenen kwam het er de laatste twee jaar niet van om deze kant op te gaan. Dit jaar moest het er echt van komen, want zeker gezien de stand op de ranglijst zou dit wel eens de laatste derby in jaren kunnen zijn. Er werd besloten om mee te gaan met de reis van Tom Bodde, die deze wedstrijd ook wilde bezoeken. Alles werd al maanden van tevoren geregeld, maar zoals wel vaker in Griekenland heb je daar weinig zekerheid. De wedstrijd werd een week vervroegd en er moesten dus weer nieuwe vluchten geboekt worden, helaas maar we wilden er toch bij zijn. Op zaterdag bezochten we al de Sofia derby en op zondag was het tijd voor het echte werk.

Nadat we ’s middags al lekker genoten hadden van het zonnetje bij een wedstrijdje op het tweede niveau tussen Apollon Kalamarias en Zakynthos was het nu tijd om snel de taxi te pakken en naar de wijk Xarilaou af te reizen voor het hoogtepunt van ons weekend, de grote derby van Thessaloniki tussen Aris en PAOK. We waren al vroeg bij het stadion, waar eerst de nodige souvenirs werden aangeschaft door een deel van de groep. Hierna was het tijd om de sfeer te proeven rondom het stadion en het was hier dan ook al gezellig druk. Aan de ene zijde van het stadion zaten de mensen ontspannen in het park, terwijl aan de andere kant van het stadion de straat vol stond met supporters van Aris die de spelersbus van PAOK aan het opwachten waren. Helaas hadden we geen tijd meer om te kijken hoe dat zou aflopen, want we werden verwacht bij het stadion waar de General Manager van Aris ons welkom heette in het stadion. Ook hier zaten we dankzij Tom Bodde weer op de perstribune.

aris1

Eenmaal in het stadion aangekomen was het nog redelijk uitgestorven. De eerste supporters druppelden het stadion binnen en ondertussen hadden wij de tijd om over de hoge verwachtingen van deze wedstrijd te discussiëren. De eerste spandoeken werden opgehangen en voor de tribune van de Super 3, de fanatieke aanhang van Aris werden gestolen shirts, vlaggen en sjaals van PAOK als trofeeën in de hekken opgehangen. Toen de eerste spelers van PAOK het veld betraden, werden ook de eerste vuurwerkbommen het veld op gegooid en vlogen de eerste plastic bekers met drinken het veld op. Een erg intimiderende sfeer als uitploeg zijnde en dit zou ook niet ophouden tot ver na de wedstrijd.
aris2

Ondertussen was het tijd geworden voor de wedstrijd en het hoogtepunt waar we allemaal met smart op zaten te wachten. De spelersopkomst met tientallen fakkels was een van de voornaamste redenen om deze derby te bezoeken, want wat zoals ze zeggen NO PYRO, NO PARTY! Als ware toeristen genoten we met telefoon en/of digitale camera in de hand van deze vuurzee en indrukwekkende sfeer in het Kleanthis Vikelides stadion.

De wedstrijd was nog geen minuut bezig of het eerste opstootje op het veld was alweer een feit en er zouden er nog vele volgen vandaag. De Grieken zijn duidelijk een heetgebakerd volkje, want zowel op het veld als op de tribunes ging het er vandaag heet aan toe. Voetballend gezien was PAOK duidelijk de betere partij en moest Aris het vooral hebben van strijd, want een bal drie keer overspelen was meestal al teveel gevraagd. Toch kwam de thuisploeg halverwege de eerste helft verrassend op voorsprong. Een vrije trap net buiten de 16 leek een makkelijke prooi voor de doelman PAOK te gaan worden, maar deze maakte een enorme blunder, waardoor de bal toch het doel in ging. Een enorme ontlading op de tribunes en de volgende lading fakkels werd ontstoken.

De sfeer op de tribunes werd nog gekker en Super 3 stopte geen moment met zingen. De eerste helft ging verder en PAOK ging op zoek naar de gelijkmaker. Dit leek echter niet te gaan lukken en na vele overtredingen, kaarten en opstootjes leek Aris met een voorsprong de rust in te gaan. Helaas viel de gelijkmaker toch en bleek het na een aantal herhalingen een prachtige eigen goal te zijn. Het werd weer onrustiger op de tribunes en ook op het veld ging het er hard aan toe. En zo kreeg PAOK ook nog een rode kaart voor de rust. Waarop de coach van PAOK weer door het lint ging en daarna door alles wat los en vast zat werd bekogeld vanaf de hoofdtribune. Na maar liefst 57 minuten voetballen was het dan eindelijk rust en werd het tijd dat de gemoederen een beetje bedaard werden. De bank van PAOK ging sprintend onder politiebegeleiding richting de catacomben, terwijl de tribunestoeltjes in het rond vlogen.

aris9

Eindelijk een beetje rust, maar wat een eerste helft hebben we gezien. Chaos, hectiek, sfeer, fakkels, vuurwerkbommen, gele kaarten, rode kaart, verschillende opstootjes, doelpunten: het kon allemaal niet op en was ver boven verwachting. In de rust hadden we tijd genoeg om een beetje op adem te komen en bij te praten, want na een half uur stonden de spelers nog steeds niet op het veld. Na een tijdje kwam ook een groepje ongure types de hoofdtribune afgestormd, gingen het veld op en meteen door de catacomben in. Wat ze gingen doen was ons onduidelijk, maar ze kwamen uiteindelijk wel weer terug.

Na zo’n 33 minuten rust was het dan tijd voor de 2de helft. Aris stond nu met een man meer op het veld en probeerde druk te zetten op de verdediging van PAOK, maar veel kansen werden er niet gecreëerd. Aris had simpelweg te weinig kwaliteit om echt gevaarlijk te kunnen worden en ondertussen begon PAOK weer steeds meer vertrouwen te krijgen en begon met een man minder de wedstrijd over te nemen. Het was ondertussen ook tijd geworden om de gestolen spullen van PAOK te verbranden, de shirts gingen als eerste in de fik en deze gingen al snel in vlammen op. De vlaggen gingen hierna ook in brand, maar dit ging allemaal wat moeizamer.

aris10

Op de tribunes bleef het er fanatiek aan toe gaan, Super 3 bleef non-stop zingen en op andere tribunes bleef de haat tegen PAOK erg groot. Als er ook maar een speler van PAOK in de buurt van een tribune durfde te komen vlogen de supporters al meteen de hekken in om ze verrot te schelden of te bekogelen met van alles. Er volgden nog verschillende opstootjes op het veld en uiteraard ook nog een rode kaart voor Aris. Gescoord werd er echter niet meer en een gelijkspel was een uitslag waar beide teams eigenlijk niks aan hadden. Aris moest winnen om nog een kleine kans op lijfsbehoud te houden, PAOK moest winnen om de tweede plaats vast te houden.

De wedstrijd was dus afgelopen en de ME nam plaats op het veld. De tribunes liepen langzaam leeg en je zou denken dat de rust weer was wedergekeerd. Maar niets was minder waar, terwijl we nog aan het napraten waren over de wedstrijd, bleef het onrustig op de hoofdtribune. Er ontstonden nog ruzies en er vlogen regelmatig stoeltjes door de lucht. Ook toen de trainers van beide clubs naar de persconferentie moesten ging het er weer heftig aan toe. De trainer van Aris ging hevig geëmotioneerd de discussie aan met boze fans en sloeg daarna nog wanhopig met zijn vuist tegen een wand aan. De trainer van PAOK werd door iedereen die nog aanwezig was uitgescholden en bekogeld en bij terugkomst van de persconferentie daagde hij nog doodleuk de overgebleven supporters uit. Waardoor de boel weer uit de hand dreigde te lopen, supporters gingen nog het veld op om achter de trainer aan te gaan. Maar die was ondertussen snel naar de kleedkamers gevlucht. Zelfs 1,5 uur na de wedstrijd was het nog steeds niet rustig op de hoofdtribune, er was namelijk iemand van PAOK gesignaleerd in de skyboxen en dus werden hier tientallen stoeltjes heen gegooid. De ME stond erbij en keek ernaar en was zelf ook vaak het mikpunt van scheldpartijen.

aris11

Dit was echt een derby om van te smullen. Echt alles wat je maar mag verwachten van zo’n wedstrijd zat erin en nog veel meer ook. De Grieken zijn echt gek als het op voetbal aankomt en zoveel passie zul je niet veel tegenkomen in Europa. De kernwoorden om deze derby samen te vatten: chaos, hectiek, haat, sfeer, vuurwerk, passie. Oftewel wanneer deze derby weer gespeeld wordt, ga erheen!

We zijn inmiddels bijna twee weken verder sinds de derby en afgelopen dinsdag was het de dag dat Aris FC precies 100 jaar bestond. Dit werd groots gevierd in de stad met een lange rij aan fakkels. Klik hier voor de mooie beelden. Een dag later kwam de kater en verloor Aris thuiswedstrijd tegen middenmotor Ergotelis met 0-2 en was degradatie officieel een feit. Door de grote schulden die de club heeft worden ze waarschijnlijk nog een divisie lager ingedeeld en een nieuwe derby tegen PAOK lijkt er in ieder geval de komende jaren niet meer in te zitten.

Fotoverslag Aris – PAOK

20140316_181933
We zijn erbij!

aris3
Mooie staanplaatsen tussen de lange zijde en Super 3

aris4
Ook mooie gratis plaatsen

aris5
Pyro en in de hekken!

aris6
Één van de vele opstootjes

aris7
Nog meer vuurwerk na de 1-0

aris8
Rode kaart voor PAOK

20140316_211043
Het Kleanthis Vikelides stadion na de wedstrijd

De meeste van de bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Tom Bodde, dank hiervoor! Meer foto’s zijn te vinden op de facebookpagina van Groundhopper.nl

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %