Columns

The English Disease

Rusland hooligans in Marseille

Inmiddels zijn de stofwolken in de haven van Marseille opgetrokken na de ongeregeldheden van afgelopen weekend en zijn de eerste Russen veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun aandeel hierin, waaronder een vertegenwoordiger van de officiële supportersvereniging van Lokomotiv Moskou. In de Engelse media krijgen vooral de Russen de zwarte piet toegeschoven voor de rellen van afgelopen weekend, maar van wie zouden de Russen dit kunstje afgekeken hebben?

Sinds de vercommercialisering van het voetbalhooliganisme in de jaren ’90 bereikte de Engelse hooligancultuur ook Rusland. De Russische hooligans transformeerden van onverzorgde slonzen tot heuse football casuals en ontstonden er de eerste grootschalige firms. De welbekende hooliganboeken van Engelsman Douglas ‘Dougie’ Brimson, later ook schrijver van de film Green Street Hooligans, verworven cultstatus in Rusland eind jaren negentig. Zijn boeken bleken heuse hooliganbijbels te zijn voor de Russen en gingen als warme broodjes over de toonbank en behaalden in Rusland, de UK niet meegerekend, de hoogste verkoopcijfers.

Net als in Engeland is er ondertussen een heleboel veranderd. Massale ongeregeldheden in en rondom de stadions in Rusland zijn er nauwelijks meer. Hoge straffen en massale aanwezigheid van de oproerpolitie, die in tegenstelling tot hun Franse collega’s wel weten hoe met relschoppers om te gaan, hebben ervoor gezorgd dat de Russische hooligans tegenwoordig de bossen opzoeken, om hier op afspraak elkaars hersens in te slaan, en nog nauwelijks in de stadions te vinden zijn.

De Russische Ultras die wekelijks in het stadion te zien zijn zorgen voornamelijk voor de sfeer en zijn niet degenen, ondanks dat de media de laatste week anders heeft doen geloven, die afgelopen weekend Marseille op zijn kop hebben gezet. Afgelopen maand bezocht ik tien wedstrijden in Rusland, waaronder thuiswedstrijden van de grote clubs in Moskou (CSKA, Spartak, Dinamo en Lokomotiv) en Zenit St. Petersburg. Zelden heb ik me veiliger gevoeld bij het voetbal in Oost-Europa. De oproep van sommigen om Rusland het WK van 2018 te ontzeggen lijkt mij dan ook wat te voorbarig.

[foto via Action Images / Pro Shots]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %