Voetbal in Ierland

Teken de petitie en red Tolka Park!

Het voortbestaan van Tolka Park wordt bedreigd en dus springen supporters, lokale bewoners en activisten in de bres voor het historische stadion. Al sinds de jaren 50 is het stadion de thuisbasis van Shelbourne FC. Ook 7 (!) andere clubs mochten Tolka Park ooit tijdelijk ’thuis’ noemen. Nu staan geldbeluste ontwikkelaars echter klaar om het stadion plat te gooien, zodat er goud geld verdiend kan worden met de verkoop van appartementen. Om de waarde van het stadion onder aandacht te brengen bij de city council is nu een petitie gestart.

Sportgeschiedenis

De initiatiefnemers verwoorden de situatie zelf als volgt:
Tolka Park is een van Ierlands meest invloedrijke plekken op het gebied van sportcultuur en -geschiedenis. Sinds 1924 is het stadion onderdeel van het culture leven en de sporttradities van Dublin. Als stadion heeft Tolka een trotse geschiedenis; in 1953 gastheer van de eerste verlichte voetbalwedstrijd in Ierland, in 1996/97 de locatie voor de eerste op televisie uitgezonden wedstrijd van de Ierse competitie en in 1999 het eerste all-seater stadion in het binnenlandse voetbal.

Tolka Park was en is een aanwinst voor het Ierse voetbal en de lokale gemeenschap – als thuisbasis voor Drumcondra FC, Home Farm FC en sinds 1989 Shelbourne. Er zijn wedstrijden gespeeld op elk denkbaar niveau. Van lokaal jeugdvoetbal tot Europese topcompetities.
Save Tolka Park

De Save Tolka Park-campagne is een coalitie van buurtbewoners, voetbalsupporters en activisten, die zich verenigen tegen de verkoop van het stadion aan particuliere ontwikkelaars. Wij zijn van mening dat Tolka Park met de juiste investering en planning kan worden herbouwd als aanwinst voor de gemeenschap – met voetbal op elk niveau, terwijl het ook fungeert als centrum voor de gemeenschap met extra voorzieningen voor de lokale bevolking.

We hebben een voorstel, dat op 10 juni wordt gelanceerd, waarin uiteen wordt gezet hoe dit kan worden bereikt. Wij doen een beroep op u om ons te helpen deze plannen te realiseren. Wij vragen u, als gemeenteraadsleden en ministers, om op te treden en een onvervangbaar deel van onze sportgeschiedenis te beschermen en ervoor te zorgen dat Tolka Park de komende jaren blijft bestaan als decor voor dromen en herinneringen. 

Een mooi statement, wat natuurlijk een stuk krachtiger overkomt met de steun van zoveel mogelijk mensen. Geen smoesjes dus, en de teken de petitie om het prachtige Tolka Park te redden!
De petitie kan HIER ondertekend worden.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %