Voetbal in Duitsland

SV Straelen toont zich het veld tijdens bekerkraker met Sankt Pauli

Mede dankzij de brede voetbalpiramide in Duitsland, waarbij vele clubs in de Regionalliga kunnen rekenen op de support van duizenden supporters, is de eerste ronde van de DFB Pokal vaak een garantie op mooie wedstrijden. Dat de kleine club hierbij automatisch thuis speelt helpt natuurlijk flink mee. Dit jaar kreeg dorpsclub SV Straelen zo de kans om zich te meten met het veel grotere Sankt Pauli, dat dankzij haar unieke identiteit juist vele supporters in binnen- en buitenland kent.

Het kan snel verkeren. Eind vorig seizoen brachten we nog een bezoek aan SV Straelen voor de degradatiekraker tegen Alemannia Aachen. De bezoekers gingen er met de winst vandoor en het degradatiespook bleef ronddwalen in Straelen. Uiteindelijk speelden de groen-gelen zich alsnog veilig én wisten verrassend beslag te leggen op de Niederrheinpokal. De winst van deze regionale beker betekent een plaatsje in de eerste ronde van de DFB Pokal! Met Sankt Pauli rolt er vervolgens ook nog eens een schitterende tegenstander uit de koker.

Groen & Geel

Het is niet voor het eerst dat de dorpsclub een mooi affiche in de DFB Pokal krijgt. In 1998 komt Fortuna Dusseldorf op bezoek in het Stadion an der Römerstraße. Voor het oog van 3.400 supporters eindigt die wedstrijd in een spectaculaire 4-7. Ditmaal is het overigens geen gekkenhuis aan de Römerstraße, want vanwege de grote publieke belangstelling wordt de wedstrijd verplaatst naar het stadion van MSV Duisburg. Hier is plaats voor de duizenden Gästefans die de korte zijde bevolken én de duizenden thuissupporters die een plekje hebben geclaimd op de tweede ring van de lange zijde.

Nog voor de opkomst zien we het groepje fanatieke supporters van Straelen, een mannetje of 25, al wat oefenen met het omhooghouden van een doekje. Zou de dorpsclub dan met pyro komen vandaag? Als de spelers verschijnen verandert de lange zijde in een zee van groene en gele vlaggetjes, waarna hetzelfde doek inderdaad over de hoofden van de supporters gaat. Als ook de sjaals voor de mond worden geschoven weten we genoeg. Na een paar minuten voorbereiden gaan er vervolgens wat gele en groene rookpotten af. Een prima pyro! Zo zie je maar dat je ook met een kleine groep een prima actie neer kan zetten!

Gerechtigheid voor Giorgos

Deze actie hadden ze bij die autoriteiten overigens ook niet verwacht. In alle haast worden een paar stewards en politieagenten opgetrommeld die vanaf dat moment vanuit een van de lege vakken de criminelen van Straelen in de gaten moeten houden. De agenten hebben zo mooi zicht op het ontploffende vak vol vreugde en bierdouches. SV Straelen is namelijk compleet onverwachts op voorsprong gekomen dankzij een doelpunt van de Nederlander Jaron Vicario. Enkele minuten later mist SVS zelfs de uitgelezen kans op een nog grotere voorsprong.

Op het veld is het spektakel, maar het mooiste moment van de eerste helft komt zoals zo vaak naast het veld. In de 25e minuut rollen de supporters van Sankt Pauli een tekstdoek uit met “Gerechtigkeir für Giorgos”. Giorgios Zantiotis was een inwoner van Straelen, die in november 2021 overleed door excessief politie-optreden. Een schitterend gebaar door de supporters van Sankt Pauli. De supporters van Straelen hebben ook een spandoek mee ter herinnering aan hem en waarderen de actie van de bezoekers zo te zien gigantisch. Vanuit het thuisvak wordt vervolgens als tegenprestatie de naam van Sankt Pauli gescandeerd.

Kleine smet op de actie is dat terwijl het doek wordt uitgerold ook de gelijkmaker valt. Dan doet de gemiste kans van eerder nog eens extra pijn. In de 40e minuut lijkt de spanning definitief te verdwijnen als Sankt Pauli op voorsprong komt. Maar nog voor rust herstelt SV Straelen de balans dankzij wederom een Nederlander. Amoros Nshimirimana (oud-Willem II en Helmond Sport) brengt de thuissupporters in extase. Zo is de wedstrijd na 45 minuten veel spannender dan verwacht.

Ultras Antifa

Na rust besluiten we om het hele stadion rond te lopen en een poging te wagen om de hoofdtribune te bereiken. Dit blijkt verrassend makkelijk en zo zitten we de tweede helft ineens met perfect zicht op het uitvak. Dit bestaat behalve het daadwerkelijke uitvak ook uit de rest van de korte zijde. Tientallen andere Sankt Pauli – supporters bevinden zich op de thuistribune. Ze zorgen samen voor een geweldige sfeer en mogen na een uur voetballen juichen als de Hamburgers wederom op voorsprong komen.

Zo dicht bij het uitvak valt ook goed op hoe atypisch de supporters van Sankt Pauli eigenlijk zijn. De club staat dan ook bekend om haar extreemlinkse identiteit en alternatieve publiek. De meeste mensen in het uitvak voldoen niet aan het stereotype beeld van een voetbalultra. Verder zijn er veel vlaggen en sjaals tegen fascisme, racisme, homofobie etc. Ook zijn de vrienden van Standard Luik en Bayern München, tevens links-georiënteerde clubs, zichtbaar aanwezig. St. Pauliege staat er op het shirt van de capo en voor het vak hangt ook een doekje van de Ultras Inferno.

Op het veld lijkt de spanning er inmiddels wel af, totdat St. Pauli in de 77e minuut een rode kaart pakt. De reden voor Straelen om aan een laatste push te beginnen. Met succes! In de 80e minuut is het wederom Jaron Vicario die tot scoren komt. Straelen leeft weer! Maar juist, wanneer iedereen zich lijkt neer te leggen bij een verlenging gooit Sankt Pauli de wedstrijd definitief in het slot. 3-4. Eén baasje van Straelen loopt uit woede het halve stadion over, om zich vervolgens halverwege te bedenken en bij de terugweg opgewacht te worden door de politie. Groot succes! Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een legendarische bekermiddag die ze in Straelen niet snel zullen vergeten!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %