Euro 2000

Stunts op het EK: Engeland en Duitsland uitgeschakeld

21 juni 2000

Rotterdam/Charleroi – Engeland en Duitsland zijn uitgeschakeld op het EK. De Engelsen verloren in de laatste minuut van Roemenië, waardoor laatstgenoemde naar de kwartfinale gaat. Regerend Europees Kampioen Duitsland werd vernederd door Portugal: 3-0. Een opluchting voor de autoriteiten, de twee grootste pijnpunten zien ze niet meer terug dit toernooi.

België en Nederland stonden op scherp voor zowel de Engelse als Duitse supporters. Op kleine incidenten na kunnen de autoriteiten terugkijken op een geslaagde groepsfase van het toernooi. Dit zal anders voelen voor spelers, staf en supporters van Duitsland en Engeland. In De Kuip had Duitsland een klein wonder nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Het Portugal van Conceição bleek een maatje te groot: 3-0.

De Engelsen hadden gisteravond in Charleroi plaatsing in eigen hand. Winst tegen de Roemenen was niet eens nodig. Lange tijd leek een 2-2 tegen Roemenië ook genoeg. Totdat de Roemenen een minuut voor tijd een penalty kregen. Ganea schoot feilloos binnen en stuurden de Engelsen naar huis. Uit angst voor rellen in Brussel, besloten de autoriteiten dat Engelse supporters niet met de trein mochten reizen. Op het allerlaatste moment werd besloten dat supporters die geen hotel in Brussel hadden, enkel met de bus naar hun transport terug naar Engeland mochten.

De burgemeester van Charleroi sprak de pers nog sarcastisch toe: “U zult teleurgesteld zijn dat het vandaag niet tot problemen is gekomen. En het stadion is in tegenstelling tot wat wel was gezegd, niet in elkaar gestort.”

Italië zal opgelucht ademhalen na de uitschakeling van Engeland. Als de Engelsen door hadden gegaan, had Italië de tegenstander geweest.In het Koning Boudewijnstadion. Dat stadion was vijftien jaar geleden ook het decor voor Juventus – Liverpool. De angst was voelbaar bij de Italianen. “Ik hield het niet voor mogelijk, maar nadat ik jarenlang van volle stadions heb gehouden, droom ik nu van een leeg stadion,” zei Stefano Tacconi, in 1985 doelman van Juventus, tegen de krant La Repubblica. “De bazen van het moderne voetbal worden alleen maar bang wanneer je hen in hun portemonnee raakt: zolang ze geld vangen, interesseren de doden en het geweld hen niets. Maar als mensen uit angst of uit protest niet meer naar de wedstrijden gaan, dan zou er iets gebeuren.”

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %