Euro 2000

Italie doodsbang voor treffen Engeland in Brussel

20 juni 2000

Brussel – Italiaanse spelers zullen vandaag een schietgebedje doen voor Roemenië. Als de Roemenen winnen van Engeland, wordt het laatst genoemde land uitgeschakeld op het EK. Dat zal een bizar treffen tussen Engeland en Italië voorkomen, vijftien jaar na het Heizeldrama

Heizeldrama

In 1985 stonden Juventus en Liverpool tegenover elkaar in de finale van de Europacup met het Heizelstadion (tegenwoordig Koning Boudewijnstadion) als decor.

Beetje bij beetje escaleerden de gebeurtenissen vóór het begin van de finale. Aangezien de supporters van Liverpool en Juventus, respectievelijk in vak X en Z, dicht tegenover elkaar stonden, kon er makkelijk olie op het vuur gegooid worden. Het afsteken van vuurwerk en het gooien van stenen veranderde in een stormloop van Liverpoolnsupporters richting vak Z. Zij braken door de tijdelijk geïmproviseerde hekken.

39 doden

Veel Juve-supporters renden richting de muur die aan de zijkant van het vak stond. De draagkracht van deze muur was te klein om al deze supporters naar de andere kant te loodsen. De muur stortte in en vele supporters vielen naar beneden. Alsof dit nog niet erg genoeg was, werden anderen vertrapt door de menigte. 39 mensen, waaronder 32 Italianen, kwamen om en honderden raakten (zwaar)gewond. Mensen die het veld op probeerden te vluchten, werden door de politie terug het vak in gedreven.

Italië – Engeland in het Koning Boudewijnstadion?

Mochten de Engelsen winnen dan strijden Engeland en Italie tegen elkaar in het Koning Boudewijnstadion. Dat stadion was vijftien jaar geleden ook het decor voor Juventus – Liverpool. De angst is voelbaar bij de Italianen. “Ik hield het niet voor mogelijk, maar nadat ik jarenlang van volle stadions heb gehouden, droom ik nu van een leeg stadion,” zei Stefano Tacconi, in 1985 doelman van Juventus, tegen de krant La Repubblica. “De bazen van het moderne voetbal worden alleen maar bang wanneer je hen in hun portemonnee raakt: zolang ze geld vangen, interesseren de doden en het geweld hen niets. Maar als mensen uit angst of uit protest niet meer naar de wedstrijden gaan, dan zou er iets gebeuren.”

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %