Amateurvoetbal

RKZVC – Longa ’30: Lang leve de belbus!

Het was een waar spektakel aan het einde van het seizoen 2017/18. De derby van het Oosten tussen Longa ’30 uit Lichtenvoorde en RKZVC uit Zieuwent. Niet alleen een heftig bevochten burenruzie, maar ook de beslissing om het kampioenschap van de Eerste Klasse. De bezoekers namen de drie punten op de trekker mee naar huis en promoveerden aan het einde van de rit naar de Hoofdklasse. Afgelopen seizoen deed de buurman dat kunststukje na. Dat betekent, behalve een feestje in Lichtenvoorde, dat de derby van het Oosten weer terug is. En dat is zeker weer een bezoekje waard!

De belbus

De KNVB besloot de derby vroeg het seizoen al te plaatsen en dus trekken wij, twee fotografen, half september al naar Zieuwent toe. Nu kan het heel goed dat u nog nooit van Zieuwent heeft gehoord. Dat is zelfs vrij logisch, aangezien Zieuwent een dorp is met slechts twee duizend inwoners. Om dat even in context te zetten, voor de derby zelf worden ruim drie duizend toeschouwers verwacht. Meer mensen dan er in het dorp zelf wonen. Afijn, uiteindelijk gaat het om het voetbal en voor een derby als deze reizen wij graag naar het spreekwoordelijke “einde van de wereld”. De trein in en gaan maar!

De reis is zeer nauw uitgestippeld met Google Maps en precies volgens verwachting komen we op tijd aan op station Aalten. Even wachten op de bus en dan zijn we ruim op tijd in Zieuwent! Maar de minuten verstrijken en de bus is nog steeds nergens te zien. Toch maar eens vragen bij het station zelf dus. “De bus? Dat is een belbus. Die moet je een uur van tevoren bellen, anders rijdt de chaffeur namelijk voor niks”. Het wordt gelijk weer duidelijk hoe ver van de “bewoonde” wereld we eigenlijk zijn beland. Liften lijkt geen realistische optie en dus blijft er maar één plan over. Twee OV-fietsen pakken en ongeveer 10 kilometer fietsen naar het kerkdorpje in Oost-Gelre. Het leven van een onbetaalde amateurfotograaf gaat niet altijd over rozen…

De Greune Weide wordt groener

Na een helse fietstocht door onbewoond gebied, gelukkig ondersteund door een paar halve liters, komen we nog ruim op tijd aan voor de aftrap. De Greune Weide is al volgelopen met supporters. Het sportcomplex zelf is niet bepaald gebouwd op dit soort supportersaantallen, of eigenlijk op voetbal in de Hoofdklasse in het algemeen. Alles is echter strak georganiseerd en naast de vaste tribune is nog een tijdelijke tribune gezet om de capaciteit te verhogen. Langs het hele veld zijn staantribune’s gemaakt door middel van het stapelen van pallets. Ook de aanwezigheid van een balkon aan de kantine zorgt ervoor dat er toch genoeg plek is voor de duizenden aanwezige supporters.

Op Twitter was nadrukkelijk verzocht door RKZVC om geen vuurwerk af te steken tijdens de derby. Een oproep die we ondertussen steeds vaker zien rondom derby’s in het amateurvoetbal. Zo werd eerder bij de Sallandse derby tussen Rohda Raalte en Heino streng gecontroleerd. De KNVB zal hier vast een stimulerende rol in spelen. Erg jammer dat zelfs op amateurniveau dit al zo moet gaan. Gelukkig heeft een groepje uit Zieuwent zich vandaag weinig aangetrokken van deze mededeling. Wanneer de spelers het veld betreden worden er achter het doel een paar groene rookbommen afgestoken. De rook blijft heerlijk lang hangen en 5 minuten lang hangt er een lichtgroene rook op De Greune Weide.

Revanche RKZVC tegen Longa ’30

Ook sportief gezien staat de wedstrijd onder hoogspanning. De laatste twee derby’s eindigden met een vernederende 5-0 voor RKZVC en de eerder benoemde genadeklap voor het kampioenschap. De mannen uit Lichtenvoorde hebben dus iets goed te maken. Het is tijd voor eerherstel. Je zou dus verwachten dat met name de bezoekers er vanaf het eerst fluitsignaal gaan opklappen. Helaas is de realiteit, zoals wel vaker, teleurstellend. Het veldoverwicht is weliswaar voor Zieuwent, maar echte kansen komen er niet. Een schot van afstand op de paal is het hoogtepunt. De eerste helft mondt dus uit in een doodsaai potje voetbal. Of zoals een uitsupporter het treffend samenvat: “Nou, ik heb vanavond in ieder geval geen moeite om in slaap te komen”.

Voor de tweede helft is de zon onder gegaan. Het sportpark is plots koud en guur. Dit is wat de derby nodig heeft! Ineens begint het te leven. Longa is ook tot de ontdekking gekomen dat het een derby speelt en plotseling kan er gas gegeven worden. In de 60e minuut wordt de ban definitief gebroken. Met een gigantisch lekkere afstandsknal komen de bezoekers op voorsprong. Zo’n doelpunt maken in zo’n wedstrijd. Dat is iets waar elke amateurvoetballer van droomt. Vijf minuten voor tijd wordt de revanche definitief genomen. Met een goed uitgespeelde aanval komt de 0-2 op het bord. De frustraties bij de thuisploeg lopen hierna zo hoog op dat er nog een rode kaart valt na een uitgedeelde tik. Met de rode kaart is de derby wel compleet  en de scheidsrechter fluit niet lang hierna af. De bezoekers mogen met een heerlijk gevoel naar huis. Zij zijn voor even weer de baas in Oost-Gelre!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %