Actueel

Normalisatie komt van twee kanten!

Het zonnetje schijnt in Venlo. Twee volwassen mannen lopen met, denk ik, hun zoons naar stadion de Koel. De mannetjes zijn een jaar of zes en dragen met trots hun iets te grote voetbalshirtjes. Eén gehuld in het geel van VVV en één gehuld in het wit met rood van Feyenoord. Taferelen die in Venlo heel gewoon zijn. We kennen allemaal de beelden van vier vrienden tijdens VVV tegen Ajax. Twee in Ajax shirt en twee in VVV shirt. De twee in VVV shirt juichen na een goal, en worden lachend door hun Ajax vrienden getroost na het terugdraaien van de goal. Twee voorbeelden die aantonen dat samen voetbal kijken moet kunnen. En twee voorbeelden die aantonen dat VVV-Venlo juist een goed voorbeeld is van normalisatie!

Normalisatie

In het in mei 2011 vastgestelde beleidsdocument “Kader voor veiligheid, voetbal en veiligheid” van het ministerie van Veiligheid en justitie wordt voor het eerst openlijk afgesproken te streven naar normalisatie. Hierbij wordt onderkend dat de aanpak van ordeverstoorders niet mag lijden tot het onnodig beperken van de goedwillende supporters in hun bewegingsvrijheid en sportbeleving. En we kennen allemaal de voorbeelden in Duitsland waar duizenden supporters hun club met vrij vervoer achterna reizen en ook de vakken rondom het uitvak gedeeld worden door thuis- en uitsupporters. Eigenlijk kopieert VVV die aanpak op kleinere schaal. Bij wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en PSV bevolken vele tientallen, soms honderden, uitsupporters de thuisvakken voor het uitvak.

Maar normalisatie moet wel van twee kanten komen. Dat je juicht als je club een belangrijke goal scoort is nog te begrijpen. Al moet je niet klagen als daar op wordt gereageerd. Dat je als uitsupporter een groene rookpot afsteekt in een thuisvak waar vaders met kinderen wekelijks hun lokale club steunen is misbruik maken van de uitgestoken hand van in dit geval VVV. Dat je vervolgens met honderd man luid zingend wegloopt is gewoon een vorm van provoceren naar de (fanatieke) thuissupporters. Dat er in de tunnel en buiten het stadion een reactie komt is volkomen te begrijpen. Wie provoceert kan reactie verwachten. En uiteraard was het crowd management van de Venlose politie gisteren dramatisch. Twee fanatieke supportersgroepen door dezelfde tunnel weg laten lopen is al onhandig. Als je dan ook nog de VVV supporters met honden en stokken de berg af dirigeert richting station, terwijl een deel daarvan de andere kant op moet om naar auto of huis te kunnen, terwijl tientallen van de ‘losse’ Feyenoorders met hun riem in de handen vrij spel krijgen, dan vraag ik me af of de Venlose politiek de verantwoordelijken om uitleg gaat vragen. De reactie zal echter zijn dat VVV strenger op moet treden tegen uitsupporters in de thuisvakken. Als er dan volgend jaar een kind van acht wordt gevraagd zijn Ajax, Feyenoord of PSV shirt of sjaal uit te doen spreken we schande van de stewards of van de club. We vergeten dat we het er zelf naar maken.

Oplossing

Inmiddels circuleert er op internet dan ook een petitie van boze en teleurgestelde VVV supporters. Een petitie die inmiddels bijna zeshonderd keer is getekend. Met de uitspraak: “Uitsupport op het thuisvak, kan niet!” wordt de Venlose club opgeroepen om geen uitsupporters meer toe te laten tot de thuisvakken. Wij ondersteunen in dit geval de lijn van VVV-Venlo, dat vanmiddag in een statement op haar website aangaf te streven naar “normalisatie, waarbij goedwillende fans van beide clubs gewoon bij elkaar kunnen zitten tijdens wedstrijden.” Maar we roepen ook al die supporters op de thuisvakken op om de stappen in de richting van normalisatie te beantwoorden. Elke week zitten tientallen en honderden goedbedoelende uitsupporters in de thuisvakken. Omdat ze tegen de combi zijn, omdat ze hun kinderen mee willen nemen of omdat het uitvak is uitverkocht. Gedraag je dan ook als gast. Besef dat je ook volgend jaar van een heerlijke voetbalmiddag wilt genieten en geef de lokale driehoeken geen munitie om weer als stok te gebruiken met vervoersrestricties of clubcardverplichtingen tot gevolg.

Normalisatie komt van twee kanten!

VVV, blijf alsjeblieft de club die streeft naar normalisatie. Venlose politiek, neem je verantwoordelijkheid en vraag de verantwoordelijken om uitleg. En uitsupporters in de thuisvakken, waardeer de clubs die hun nek uitsteken voor onze vrijheden, in plaats van ze in hun gezicht te spugen. Normalisatie komt van twee kanten!

 

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %