ColumnsVoetbal in Nederland

Stadionplan Feyenoord City geëlimineerd

De kogel is door de kerk. Het stadionplan binnen Feyenoord City is geëlimineerd. Waar de verantwoordelijken (club Feyenoord, Stadion NV en de politiek) eeuwig om elkaar bleven draaien, heeft aannemer BAM de stekker eruit getrokken. Voor hen valt het project binnen de eerder gestelde uitgangspunten niet te realiseren. Daarmee wordt acuut de prestigedrang van een klein groepje mensen keihard getackeld.

De seinen voor het stadionplan stonden al heel lang op donkerrood. Die stekker had er al lang geleden uitgetrokken moeten worden. Hoogst verbaasd waren de heren Van Bodegom en Moussault namens Feyenoord vandaag tijdens de officiële persconferentie. Beschamend en amateuristisch. Schijnbaar leven de heren ver weggestopt onder een enorme steen mijlenver af van de realiteit.

De bouwkostenverhoging van maar liefst € 180 miljoen vanuit BAM om het stadionplan te kunnen realiseren kwam als een totale verrassing. Hoe dan? De hele wereld schreeuwt al maanden, zo niet een paar jaar, over een tekort aan bouwmaterialen en enorme stijging van de grondstofprijzen van o.a. staal. Dan moet je toch een enorm bord voor je kop hebben wil je die niet zien hebben aankomen?

Bovendien zat directeur nieuw stadion Roel Vollebregt voortdurend in overleg met Bruens van de RVC Feyenoord te kleien aan het plan dat begin dit jaar al 100 miljoen boven budget was. Hoe kan je dan vandaag verbaasd zijn?

Supporters keihard genegeerd

De club, Stadion NV, de politiek en het projectteam van Feyenoord City bleken systematisch doof voor de terechte kritiek. Buiten het feit dat er op grote schaal een gebrek aan draagvlak voor het plan is, wordt er al jaren niet voldaan aan de voorwaarden van de Position Paper. Keiharde voorwaarden die nodig zijn het stadionplan op een gezonde, verantwoorde wijze te realiseren.

Zo wordt er continu uitgegaan van een veel te rooskleurige businesscase. De aannames waren verre van realistisch en moesten meerdere malen naar beneden worden bijgesteld. Uiteindelijk eindigde men op het niveau dat het nog maar de vraag was of er met een nieuw stadion überhaupt wel vooruitgang geboekt kon worden. En dan voor een investering van een half miljard!

Daarnaast moet zo’n stadionplan ook betaald worden. En laat dat nou ook al jaren een probleem zijn. Men krijgt de financiering gewoon niet rond. Investeerders blijven weg, Nederlandse banken vonden het project te risicovol net als diverse lokale vermogende supporters. Een goed plan verkoopt zichzelf. Feyenoord City was allesbehalve een goed en sluitend plan.

En waar supporters systematisch wezen op alle gebreken en de stijgende bouwkosten, tot in de Gemeenteraad aan toe, werden ze stelselmatig weggezet als sentimenteel en tegen de voortgang van Feyenoord. En nu ruim vier jaar later krijgen ze eindelijk hun gelijk. Reden voor een klein feestje en vuurwerk bij De Kuip. Feyenoord is gered van de strop!

In de Hekken - Feyenoord Column

Renovatie van De Kuip weer een optie

Leugens stapelen zich op

Dat de commissarissen van Feyenoord verrast zijn over de stijging van de bouwkosten is van een hoog Pinokkio-gehalte. Directeur Roel Vollebregt, verbonden aan het projectteam Feyenoord City vanuit het stadion, heeft notabene 21 jaar voor bouwer BAM gewerkt. “Die weet wel hoe de hazen lopen”, aldus Simons van Leefbaar Rotterdam. Daarnaast was de nieuwe strategie van BAM om geen risicoprojecten meer te aanvaarden al veel langer bekend.

Ook het College van Rotterdam was “niet op de hoogte” van de betreffende € 180 miljoen. Die zijn uitgegaan van hoogstens 20% kostenstijging, wat op de totale bouwsom nog steeds een flinke extra kostenpost is die al twijfelachtig binnen de financiering c.q. haalbaarheid van het plan past. Kortom, de betrokken partijen bedonderen elkaar als het om informatievoorziening gaat of er worden heel vuile spelletjes gespeeld. Of beiden…

Dat men ergens niet van op de hoogte is lijkt zeer onwaarschijnlijk. Tot in den treure wordt er overleg gevoerd en haalt men alles uit de kast om via Carl Berg, het zgn. Excel rekenwonder, alles maar rond te rekenen. De man die vanuit de Gemeente overstapte naar het projectteam Feyenoord City als financieel directeur van Stadion NV met een lijst aan blunderprojecten (flinke budgetoverschrijdingen o.a.) op zijn naam.

Nee het gaat al heel lang niet om het beste voor Feyenoord, maar om het stillen van de prestigezucht van politici (Aboutaleb en Van Gils) en projectontwikkelaars. In vier jaar tijd is € 40,- miljoen aan ontwikkelkosten en jaren waardevolle tijd verbrand met 0 resultaat. En het eindeloos doordrammen dat een nieuw stadion de enige oplossing is, blijft zelfs nu nog doorgaan. Serieus kijken naar het beste plan voor Feyenoord wil men simpelweg niet.

Geen uitstel meer

Vanuit de club is aangegeven dat ze zichzelf nu een jaar de tijd willen geven om alle opties te gaan bekijken. Het doel is om van de zomer dan al een bepaalde richting te weten. Bizarre kanttekening, daarbij kan het projectteam van Feyenoord City ‘gewoon’ doorgaan. Nog meer geld in een bodemloze put.

Vanuit de Gemeenteraad wordt daar echter anders over gedacht. Er is in een eerder stadium, toen voor dezoveelste keer deadlines opgeschoven moesten worden, een amendement opgesteld dat 31 december 2021 de grens is. Kan er dan niet aan de voorwaarden worden voldaan van de Position Paper is het namens de Gemeente einde stadionplan Feyenoord City. En dat is nu het geval.

Politieke partijen als Groen Links en Leefbaar Rotterdam zijn hier ook duidelijk in. Dat amendement blijf staan. Deadline is deadline. Tijdens het politieke debat met het College wordt dit ook duidelijk aangegeven met behulp van moties: stadionplan Feyenoord City is klaar!

Daarmee is de kous af zou je zeggen. Niets is minder waar. Wethouders Van Gils en Kurvers blijven, onder druk van Aboutaleb, aansturen op een nieuw stadion. Waarom? Niemand die het weet. Er is ook geen zinnig argument meer voor. Kritische vragen vanuit de raad worden vakkundig ontweken. Aboutaleb wil koste wat kost een nieuw stadion als ‘legacy’ achterlaten, of Feyenoord er nou aan kapot gaat of niet.

Toekomst van Feyenoord

De Kuip is de afgelopen jaren moedwillig verwaarloosd. Noodzakelijk onderhoud is stelselmatig uitgesteld, vooral ook om op die manier de publieke opinie te beïnvloeden in het voordeel van Feyenoord City. Desondanks bezit de club nog steeds een fantastische thuishaven met een onbeperkte levensduur geliefd door vriend en vijand.

En ondanks dat de propagandisten van Feyenoord City willen laten geloven dat het alleen het nieuwe stadion versus de huidige Kuip is, zijn er absoluut andere opties te realiseren die wel het beste voor Feyenoord zijn. Renovatie van de huidige Kuip zou daar zomaar één hele goede in kunnen zijn, want de potentie en een gezonde businesscase zijn daarin te realiseren.

Feyenoord is er alles aan gelegen dat er nu eindelijk eens sprake gaat zijn van één Feyenoord. Idealiter neemt de club De Kuip in eigendom en wordt er afgestapt van Stadion NV. Stelt men nieuwe, capabele bestuurders aan in zowel algemeen management als de Raad van Commissarissen met voetbalverstand, visie en oog voor de sportieve ontwikkelingen voor wat betreft talent, scouting, transfer en sportieve prestaties.

Daarnaast hebben de afgelopen jaren de supporters juist bewezen over veel kennis en kunde te beschikken die de club verder kunnen helpen. Inzetten op herstel van de relatie met de supporters is het devies. Niet dat supporters zich moeten willen bemoeien met het dagelijks bestuur, maar wel bewaker van de continuïteit (Stichting Continuïteit/StiCo in beheer supporters i.p.v. bouwmensen) en als serieus klankbord voor de ontwikkeling. Van harde kern tot Roze Kameraden, met de supportersvereniging als officiële gesprekspartner.

Lees ook: Dat ene woord, Feyenoord

Lees ook: Feyenoord lijdt aan chronisch wishful thinking

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %