Groundhopping

Stadion zur Sonnenblume

Tijdens onze meerdaagse groundhoptripjes proberen we altijd een paar stadions te bekijken welke op de route liggen. Een soort groundspotting dus. Vaak levert het verrassende ontdekkingen op. Zo ook dit weekend. Na een ijskoude vrijdagavond wedstrijd in Duisburg bij de plaatselijke Meidericher SV en een goede nachtrust in een hotel waar we zo ongeveer alleen zijn, gaan we vol goede moed op pad.

Het einddoel vandaag is de Wuppertaler SV en het prachtige Stadion am Zoo. De wedstrijd begint 14u dus we hebben tijd zat om even de omgeving te bekijken. Door de jaren hebben we flink wat pinnetjes verzameld in Google Maps dus we kiezen er twee uit.

SSVg Velbert 02

Na een korte stop in Ratingen, het stadion aldaar bleek niet open, rijden we door naar Velbert. De grote club daar is SSVg Velbert. De club is in 1902 opgericht als Velberter FC en geldt als 1 van de oudste clubs in de regio. Na de oorlog waren er 3 clubs in Velbert (+/- 75.000 inwoners) De FC was de sterkste en fuseerde in 1964 met de 2e club VfB Velbert tot SSVg Velbert. Het ambitieuze doel dat werd uitgesproken was deelname aan de 2e niveau. In 1969 werd het 2e niveau daadwerkelijk gehaald (Regionalliga West) en daar moest ook een stadion voor gebouwd worden. Helaas degradeerde de club direct.

Midden jaren ’70 besloot de club dat het ambitieuze plan financieel niet haalbaar zou zijn en sindsdien speelt men stabiel op het 4e en 5e niveau. Ze spelen op dit moment in de Oberliga (5e niveau) mee om de koppositie.

Stadion zur Sonnenblume

De navigatie stuurt ons een smalle weg in naar beneden. Hmm..vreemd was mijn gedachte nog, want ik ben in de veronderstelling dat de club in een hele moderne bak speelt. Een paar tellen later zien we een overwoekerd veld en vervallen tribunes. Het blijkt het oude stadion te zijn! Omdat we beiden helemaal gek zijn van lost grounds was dit wel even een erg aangename verrassing. In 1969 werd het Stadion zur Sonnenblume gebouwd. Dit gebeurde in recordtempo, namelijk 4 maand en 23 dagen. Oorspronkelijk bood het aan 10.000 toeschouwers plaats. Het toeschouwer record  werd enkele maanden later behaald tegen Wuppertaler SV. Maar liefst 13.000 mensen kwamen op deze wedstrijd af.

Door alle veiligheidsmaatregelen is de capaciteit afgenomen tot zo’n 4700 plaatsen. In 2007 werd al besloten dat de club afscheid zou nemen van dit sportcomplex omdat er plannen voor nieuwbouw zijn goedgekeurd. Uiteindelijk heeft SSVg Velbert tot medio 2020 zijn wedstrijden hier gespeeld. De club is inmiddels vaste bespeler van het moderne Stadion Velbert. Grappig weetje: het noodlijdende KFC Uerdingen speelt haar wedstrijden in de Regionalliga hier. Dit in afwachting van de renovatie van het eigen Grotenburg stadion.

Schoonheid van verval

Ons valt op dat er in een jaar tijd serieus verval is opgetreden. De laaghangende nevel geeft een mysterieus beeld. Door de flinke regenval en van de afgelopen tijd liggen er flinke plassen op de oude sintelbaan. De bladeren vallen van de bomen en geven het totale plaatje nog even wat extra’s. We gaan op zoek naar een ingang. Alles lijkt goed afgesloten, maar gelukkig staat er (zoals zo vaak) een hek open. We glippen er tussendoor en lopen via de oude spelerstunnel de sintelbaan op. Meteen valt de omvang van het veld op. Zonde eigenlijk dat hier niet meer gespeeld wordt.

Helaas is er ook al wat vandalisme zichtbaar. Met name de hoofdtribune heeft het moeten ontgelden. Stoeltjes zijn al afgebroken en her en der zie je wat kleine vernielingen. Toch hangt er een heerlijk sfeertje. Oude overwoekerde ‘’kurves’’, vakken die vermoedelijk al jaren eerder gesloten zijn. Het mooiste detail vind ik toch wel dat het net van 1 van de goals nog keurig gespannen is. De ‘’gegengerade’’ is eigenlijk een grote stalen kooi met afbrokkelend beton en vervallen hekjes.

Al met al hebben we ons hier ruim anderhalf uur vermaakt en moeten we ons haasten richting Wuppertal. Daar krijgen we een zeer vermakelijke wedstrijd te zien met 3 goals en een rode kaart. Al met al weer een prima weekend groundhoppen!

Job van de Kraats
Fotograaf en schrijver met een passie voor verval en cult. Op zoek naar dat unieke verhaal van een club en regio.

Reageren is niet mogelijk.

0 %