Voetbal in Engeland

Staantribunes terug in Engeland

Na een jarenlange campagne om de staantribunes weer terug te brengen in het Engelse voetbal, lijkt het dan eindelijk te gebeuren. Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur en Cardiff City hebben toestemming om vanaf januari weer staanplaatsen aan te bieden aan de eigen aanhang.

Hillsborough

Na de stadionramp in Hillsborough verdwenen alle staanplaatsen in het Engelse voetbal. Bij de ramp kwamen 97 mensen om het leven in het gedrang op een overvolle tribune waar ontzettend veel niet goed ging. Supporters kwam in het gedrang op een sterk verouderde staantribune en konden niet ontsnappen doordat ze werden platgedrukt tegen muren en hekken.

Supporters verdienen het

Na een jarenlang lobby van o.a. de Football Supporters’ Association en de clubs is er eindelijk toestemming om weer te gaan staan. Wel tegen zeer strenge voorwaarden, maar het begin is er om supporters voetbal weer te laten beleven zoals het hoort.

De Britse minister Nigel Huddleston maakte het besluit bekend: “Veiligheid staat voorop, maar supporters verdienen verschillende opties als het op wedstrijdbeleving aankomt.” Als de proef slaagt dan is de kans zeer groot dat ook andere clubs de ’terraces’ weer mogen herintroduceren en dat zou het Engelse voetbal weer wat van haar verloren charme terug kunnen geven.

Kritiek politie op staantribunes

De hoogste politiebaas op voetbalgebied is uiteraard niet blij. Mark Roberts maakt zich zorgen dat het snel te druk wordt op plekken waar mensen kunnen staan (die heeft The Sun alleen maar gelezen na Hillsborough dus) en gaat volledig voorbij aan alle moderne maatregelen die moderne staantribunes met zich meebrengen. Volgens de FSA zou een man als Roberts er goed aan doen om niet aan te komen met een visie die een jaar of 30 achterloopt op de feiten.

Gelukkig blijkt de wereldvreemde politiebaas een roepende in de woestijn en krijgen supporters straks eindelijk weer een keuze tussen zitten en staan.

[foto via Pro Shots / SIPA USA]

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %