Go Ahead Eagles heeft de reputatie van een echte volksclub. Met een Engelsachtige sfeer die in sommige wedstrijden zo massaal kan zijn dat het resultaten beïnvloedt. Precies het soort club dat een ware cupfighter kan zijn. In de beker heeft de club echter maar weinig succes gekend. Zo zagen wij ze twee jaar geleden nog met moeite langs amateurclub IJsselmeervogels worstelen. De laatste bekerfinale was in 1965. Daarom is de halve finale thuis tegen PSV een unieke gelegenheid. Slechts 90, of misschien 120, minuten scheidt de Eagles nog van de Kuip. Alles is gereed voor een authentieke bekeravond waar het zo maar eens kan gaan spoken op de Adelaarshorst.

De Vetkampstraat is dé voetbalstraat van Nederland. De wandeling door de volkswijk die aan het stadion grenst blijft altijd een bijzondere ervaring. In het donker van de avond wordt dit alleen nog maar mooier. Tijdens het stukje lopen kan je precies zien naar welk programma de bewoners van de kleine arbeidershuisjes zitten te kijken op de TV. Verderop staat een man, een sigaret rokend, in de deuropening te kijken naar de stoet supporters die passeert. Een paar deuren verder staan enkele supporters met een bewoner te praten, aan de inhoud hun gesprek te horen is dat een tweewekelijkse traditie.
Een van de andere huizen is dan weer omgebouwd tot een soort supporterskroeg. De woonkamer staat vol met statafels en uit een box naast de voordeur knalt keiharde hardstyle. Overal in de Vetkampstraat hangen vlaggen van Go Ahead Eagles. Tussen de huizen door schijnt het schitterende kunstlicht van de lichtmasten van de Adelaarshorst als een soort baken voor voetballiefhebbers. Deze club gun je toch automatisch een plek in de bekerfinale!

Het stadion ontploft

Dat de club sportief zeker niet kansloos is heeft het afgelopen weekend al bewezen. In wat met recht de stunt van het seizoen genoemd mag worden versloegen de mannen van Kowet (sinds november geen competitiewedstrijd gewonnen) de miljoenenselectie van Ajax die dit jaar weer tot minimaal de Europese top 16 behoort. Een voorbode voor vanavond? Aan de supporters zal het in ieder geval niet liggen. De Adelaarshorst was binnen vier minuten uitverkocht. De onoplettende supporter die even koffie was gaan zetten kan de wedstrijd dus op tv bekijken. Ook de bezoekers uit Eindhoven nemen de beker serieus; het uitvak was binnen een mum van tijd uitverkocht. Helaas hebben ze geen sfeeractie meegebracht, het blijft bij een enkele strobo tijdens de opkomst van de spelers. Go Ahead Eagles toont een doek met het woord Cupfighters erop. Ernaast staat een gespierde adelaar die even zijn spierballen toont en hiermee gelijk een onrealistisch beeld zet voor alle sportschoolgangers! De boodschap wordt nog extra naar binnen geramd bij de spelers door wat legale pyro op het veld die knallen en sier combineert.

Vanaf het begin van de wedstrijd hangt er een echte Engelse sfeer. Met vlagen klinkt er echt massaal gezang door het hele stadion uit tienduizend kelen. Toch altijd weer heerlijk om te horen. Voordeel van deze beleving is dat er vaak ook wat ruimte is voor organische voetbalhumor. Het vormt een mooi contrast met de ultrabeleving van PSV in het uitvak. Daar zijn LM07 en BFTS constant met een groep aan het zingen onder aanvoering van een trommel. Regelmatig komen ze hierdoor boven het thuispubliek uit. Zo is er vanavond voor ieder wat wils. Overigens mag de derby dan wel pas over een maand zijn, de rivaal wordt ook niet vergeten. Bij “wie niet springt die is voor Zwolle” gaat het hele stadion op en neer. De sfeer wordt helemaal goed wanneer het onmogelijke daadwerkelijk lijkt te gebeuren vanavond. Na een perfecte voorzet en een geplaatste kopbal komt Kowet op voorsprong. De supporters weten van vreugde niet meer wat ze moeten doen. Ze springen op of sprinten richting het veld of klimmen op de reclameborden. Hierna klinkt het qua volume echt alsof het stadion letterlijk gaat ontploffen. Zouden de mensen in de Vetkampstraat hun TV nog wel kunnen verstaan?

Wij gaan naar de Kuip

Maar dan gaat in 5 minuten alles mis. Eerst maakt PSV de gelijkmaker en kort daarna krijgt GAE de rode kaart na ingrijpen van de VAR. Een schitterende uitgangspositie verandert op slag van rust zo in een schier onmogelijke situatie. Een doelpunt vlak na rust wordt tot groot gejuich van de supporters nog afgekeurd na ingrijpen van de videoscheidsrechter, maar uiteindelijk is het ondanks de grote vocale steun van de hele Adelaarshorst vechten tegen de bierkaai. Met elke minuut die verstrijkt groeit de hoop op een stuntje stiekem toch een beetje, maar in de 70e minuut valt het doek dan definitief. Aanwinst Joey Veerman viert het feestje voor het volle uitvak, waar enkele supporters ondanks de spijlen nog even omhoog de wand op gaan. Ook een push in de laatste minuten kan niks meer veranderen aan het lot van Go Ahead Eagles. PSV gaat naar de bekerfinale en de droom van Kowet gaat als een nachtkaars uit. Ultragroep Boys from the South viert het feest door middel van wat vuurwerk in de hoek van het vak.

Na het laatste fluitsignaal is het nog ruim twintig minuten tijd voor een toetje. Zowel van de hoek van de IJsseltribune als het vak naast de uitsupporters is uit op ruzie en doet er veel aan om wat met de PSV’ers te starten. Enkele supporters klimmen zelfs de wand tegen het uitvak aan in. De PSV’ers zijn niet te beroerd om nog wat olie op het vuur te gooien en doen dit op alle mogelijke vocale manieren. “Eagles dood”, “wij gaan naar de Kuip – jullie niet” en “laat de zon in je hart” zitten allemaal in het Brabantse repertoire vandaag. De stewards houden het geheel beperkt tot wat vliegende aanstekers en bekers bier. Na een halfuurtje vinden zij het ook wel best en wordt het uitvak leeggeveegd. Zo komt er een einde aan een memorabele bekeravond aan de Vetkampstraat.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.