Supporters van de Eagles staan op de randen van de boarding. Als deze pingel erin vliegt, bekeren ze verder. Adrenaline giert door het lijf van de uitsupporters. Pouwels moet het doen. Waar iedereen wil dat de speler rustig blijft, zo onrustig zijn zij zelf. Pouwels neemt een aanloop en…..hij schiet hard naast! Gescheld en getier vanuit het uitvak. Het zal toch niet dat IJsselmeervogels hier ontsnapt?

De Westmaat

Waar enkele Eredivisieclubs het tegen elkaar opnemen in de achtste finales van de TOTO KNVB-beker, krijgen de Eagles een loting tegen Tweededivisionist IJsselmeervogels. Interessant, vooral omdat Go Ahead Eagles vaak aardig wat man mee krijgt tijdens awaydays. Voor ons een uniek moment om een bezoekje te brengen aan Bunschoten-Spakenburg!

Nadat enkele jongens op het sportpark luid “Paardenlul!!!” hebben geroepen, weten we dat de televisieploegen er ook zijn, waaronder Hansie zelf. In deze vrieskou hopen we uiteraard op een flink spektakel om de lage temperatuur enigszins te vergeten. Het uitvak is volgepakt met supporters, waarvan de meesten al aardig wat pilsjes achter de kiezen hebben. Ook een oplossing voor de kou. Nog vóórdat we bij het uitvak zijn, lopen we langs de hoofdtribune van IJsselmeervogels. De meningen van voetballiefhebbers verschillen hierover. De één vindt het een aparte, mooie tribune en de ander kan het een verschrikkelijk en modern bouwwerk vinden. Een (helaas niet gespoten, maar gedrukt) doek prijkt aan het hek van deze tribune. Aan de overkant beginnen de tribunes ook vol te stromen met volk, maar van eventuele sfeeracties lijkt momenteel geen sprake. Over één ding zijn de meesten het wel eens: sportpark De Westmaat is prachtig gelegen aan de boorden van de voormalige Zuiderzee.

Eerste helft om te vergeten

Als de spelers het veld opkomen, wordt een doek aan de overkant van de hoofdtribune tevoorschijn getoverd. “Proud of the past, faith in the future”. Een pachtig doek, en toch een beetje uit het niets. Ondersteunend door zingende fanatieke thuissupporters, krijgt de sfeeractie toch nog wat glans. Van de kant van Go Ahead valt er tot nog toe weinig te genieten. Een karige hoeveelheid rook is zichtbaar, maar verder gaat de aandacht uit naar het doek van de thuisaanhang.
Over de eerste helft hoeven we niets te zeggen. Die kon ons gestolen worden. Beide teams verdienden bijna een staande ovatie als de bal minstens drie keer naar de juiste kleur werd gespeeld. Het gemor in het uitvak begint toe te nemen, maar wordt abrupt onderbroken als er nog een bus met uitsupporters arriveert. Onderhand zijn er al dik 30 minuten verstreken, maar zij hebben echt totaal niets gemist. De rust wordt dan ook met een brilstand bereikt.

“Knallend” begin

De tweede helft wordt op spectaculaire wijze afgetrapt. Een paar rookpotten en pijlen worden in het uitvak afgestoken. Waar we vóór het eerste fluitsignaal op hebben gehoopt, gebeurt nu dan toch. Niet iedereen is er even blij mee. Een aantal supporters van Kowet vindt het een idiote actie. Tuurlijk ziet het er mooi uit, maar men kan zich afvragen of de pijlen wel nodig zijn. De scheids legt het duel in ieder geval heel kort stil. Amper nadat de omroeper de supporters heeft geattendeerd op het vuurwerkverbod, maakt de thuisploeg de rommelige 1-0. De uitsupporters met letterlijk een knallend begin van de eerste helft en de thuisploeg figuurlijk. Is een bekerstunt in de maak?

Zondagsschot op donderdag

Vechtlust, dat is wat trainer Gert Kruys voornamelijk wil zien van zijn elftal. De thuisploeg weet dan ook lang stand te houden door met het mes tussen de tanden te spelen. Het gemor bij de uitsupporters bereikt een hoogtepunt. Telkens als een verdediger van GAE aan de bal komt, roepen sommigen “schiet”. Geen tactische aanwijzing, maar een kreet van wanhoop. Logisch als je ziet hoe weinig doelpogingen de ploeg uit Deventer creëert. Als ongeveer 10 minuten voor tijd nogmaals een verdediger aan de bal komt, roept eindelijk niemand “schiet”. Tóch besluit Bosz de bal op doel te knoerten. Een halve seconde stilte vult het sportpark, waarna de Eagles ontploffen van vreugde en ongeloof. Het schot zeilt prachtig binnen en de stand is weer gelijk!

Penaltyreeks

Zowel de laatste minuten van de tweede helft als de gehele verlenging kent weinig hoogtepunten. We krijgen dus een penalty shoot-out. Deze vindt plaats bij de goal ver van het uitvak vandaan. Supporters van Go Ahead Eagles klimmen de boarding op om wat beter zicht te krijgen. Paniek bij de stewards, die zich onderhand hebben verzameld.
Eén van de penalty’s wordt verbazingwekkend genoeg genomen door de keeper van IJsselmeervogels. Hij faalt niet. Kort daarvoor heeft Corboz van GAE wel gefaald. Maar aangezien Verhulst twee strafschoppen houdt, kan kowet plots de wedstrijd beslissen. Uitsupporters grijpen elkaar bij de armen om zich voor te bereiden op een feest. Pouwels mag hem nemen en…….hij mist! Wat een krankzinnige reeks is dit!
Niet veel later stopt Verhulst weer een pingel. Hij kan echt de held van de avond worden. Sterker nog, hij gaat nu zélf achter bal staan om hem binnen te schieten. Hij neemt een aanloop en onbewust synchroniseren de uitsupporters hem na. Verhulst schiet de bal door het midden binnen! Een gezamenlijke oerkreet volgt. Go Ahead bekert verder!

Eagles gaan los!

Waar bij de meeste amateursportparken de supporters na een belangrijke winst het veld op mogen, zo allergisch is men hiervoor tijdens deze bekerronde. Enkele supporters huppelen het veld op met de armen in de lucht. Niet eens richting de thuissupporters of de spelers van de tegenstander. Nee. Gewoon om feest te vieren met het hun club. Stewards rennen achter hen aan om hen in de kraag te vatten. Versterking wordt gehaald om iedereen enigszins te bedaren. Het blijkt allemaal niet nodig, want het is gewoon een gezellig groot feest onderling. Spelers en staf van de Eagles doen vrolijk mee en zij kunnen hun geluk niet op. Dit is de charme van bekervoetbal. Gezamenlijk een winst vieren. Sportpark de Westmaat stroomt langzaam leeg, behalve in het hoekje. De hoek van Deventer, waar vreugde overheerst!

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.