Vergeet het geweld van de grootmachten CSKA Sofia en Levski Sofia en breng een bezoek aan Slavia Sofia, een kleinere voetbalclub uit de Bulgaarse hoofdstad. Geniet van het Ovcha Kupel stadion, ontmoet de Ultra Boys Sofia en drink een Pirinsko.

Slavia Sofia

Voor het dossier: Balkan, komen wij aan in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Bulgarije maakte geen deel uit van het voormalige Joegoslavië, wat Zuid-Slavië, betekent. Toch is Bulgarije een Slavisch land en onderdeel van de Balkan. Het eerste Bulgaarse rijk, rond het jaar duizend na Christus, besloeg bijna de gehele Balkan. Bulgarije werd toen het centrum van de Slavische orthodoxe wereld. De Slavische cultuur wordt nog steeds doorgevoerd in de sport als in 1913 de voetbalclub Slavia Sofia wordt opgericht. Het is op dat moment de eerste georganiseerde vereniging van de stad. Slavia Sofia is hiermee de oudste voetbalclub van de stad.

© Stephan Hoogerwaard

De Schaapskooi

Vergeet het geweld van de twee grootmachten CSKA Sofia en Levski Sofia. Deze twee clubs hebben een grotere achterban, maar Slavia is met recht een bezoek waard. Sinds vorig seizoen speelt de club weer in het vertrouwde Ovcha Kupel, wat Schaapskooi betekent. De witte tricots passen mooi als een schapenvacht in het geheel. Dat laatste is vooral toeval omdat de clubkleuren al waren gekozen voordat de club verhuisde naar de wijk met de naam Ovcha Kupel. Vorig seizoen werden eindelijk lichtmasten geplaatst en werd het stadion enigszins gerenoveerd, lees bespeelbaar, gemaakt. In de tussentijd werkte Slavia haar wedstrijden af in het Vasil Levski stadion. Het stadion biedt plaats aan 25.000 voetballiefhebbers. Alleen de tribunes op de lange zijdes hebben zitjes. De resterende ovale tribunes bestaan uit banken en staantribunes. Voor vijftig Leva, een kleine vijventwintig euro, zijn de supporters van Sofia in het bezit van een seizoenkaart.

Bekerwinst tegen Levski

In 1981 kwam Feyenoord hier nog op bezoek voor de kwart finale van de Europacup II. Tijdens die periode kende Slavia haar hoogtijdagen. In een volgepakt stadion won Slavia Sofia met 3 – 2 van de Rotterdammers. In de Kuip trok Slavia Sofia aan het kortste eind. De Bulgaren werden verpletterd met 4 – 0.  Het meest recente hoogtepunt voor Slavia komt uit het jaar 2018. Slavia won de nationale beker door stadsgenoot Levski te verslaan. Vijfduizend supporters van Slavia werden op de tribunes vocaal overklast door ‘Сектор Б’, de harde kern, van Levski. Toch wonnen de ‘witten’ verassend de finale na het nemen van strafschoppen. Notabene Georgi Petkov, een ex-doelman van Levski, werd de held van de ‘witten’. In 2011 vertrok Petkov bij Levski omdat hij te oud zou zijn volgens de technische staf. Ondertussen staat Petkov met zijn drieënveertigjarige leeftijd ook komend seizoen weer onder de lat bij Slavia.

Sfeerbeelden van de bekerfinale van 2018

Ultra Boys Sofia

Een uitverkocht huis zal bij Slavia Sofia niet zo snel gebeuren. Echter ligt het gemiddelde toeschouwersaantal rond de 1.000 man en vrouw per wedstrijd. Laat je vooral niet afschrikken door het aantal. Op de tribune is het vooral erg gezellig en het stadion is lekker oldschool. Slavia heeft ook een ultragroepering die tijdens de wedstrijden voor de sfeer zorgt. De Boys Sofia zorgen voor gezang en pyro in het stadion. Bij grote wedstrijden bestaat de groep uit een honderd tot honderdvijftig leden. Breng voor de wedstrijd een bezoek aan restaurant Slavia Gradina, waar de servetjes zijn bedrukt met het logo van Slavia Sofia, bestel een Pirinsko, ga lekker in de zon zitten en geniet van de Bulgaarse voetbalcultuur.

© Teodor Chalakov

 

De Publiekswissel
De Publiekswissel geniet van de voetbalsfeer op de Balkan, leeft mee op de tribune bij FC Dordrecht en schreeuwt Feyenoord naar voren in de Kuip. Derbybezoeken is zijn grootste hobby. Door de jaren heen heeft hij vele grote, maar ook minder bekende derbywedstrijden in Europa bezocht. Geniet van alle randzaken om het voetbal heen en drinkt graag een biertje. Zijn avonturen zijn te lezen op zijn eigen weblog.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.