In de actualiteit

Sittard: fans krijgen schuld, ME komt ermee weg

De aanwezigheid van ME bij Fortuna-MVV werkte ‘als een rode lap’ voor Fortuna-supporters, zo stellen verschillende nieuwsmedia. Daarmee wordt de schuld weer eens in de schoenen van supporters geschoven. De ME komt ermee weg, ondanks tientallen verklaringen over grove mishandeling.

De berichten baseren zich op een evaluatie van het Auditteam Voetbal en Veiligheid, dat woensdag in handen is gekomen van het ANP. Daarin wordt de aanpak van politie wel bekritiseerd. Supporters zouden de ME niet verwacht hebben, waarna verbazing om zou zijn geslagen in irritatie en rellen.

Het rapport suggereert dat er in de toekomst vaker worden nagedacht of de inzet van de ME überhaupt wel verstandig is. Bovendien moet er meer aandacht zijn voor het onderscheid tussen goed- en kwaadwillende fans.

Ondanks de kritiek op de mobiele eenheid, komt de schuld bij de supporters terecht. Volgens getuigen was de politie echter de agressor. Een 60-jarige vrouw schrijft in een brief: “Ik was in een horror terechtgekomen. Een opa die een knuppel tegen zijn achterhoofd mocht ontvangen, een jongeman die een flinke slag in zijn rug kreeg. Waarom? Renden ze niet snel genoeg weg?”

Reactie Burgemeester

In een interview vandaag laat burgemeester Sjraar Cox, volgens agenten opdrachtgever van de represailles, geen greintje zelfkritiek horen. Hij gaf toe dat het rapport hintte naar alternatieven voor ME, maar legt de schuld bij supporters: “We weten dat sommige mensen niet gediend zijn van de inzet van ME. Als ze dat als een rooie lap beschouwen, geeft ze dat niet het recht om te doen, wat gebeurd is.”

Wat er gebeurde

Op de bewuste vrijdagavond vonden enkele zeer bedenkelijke ingrepen van de ME plaats, zo zeggen ooggetuigen en is te zien op foto’s. Zo werd een vrolijke groep supporters met veel machtsvertoon omsingeld, terwijl de sfeer gemoedelijk was. Ook werd diezelfde groep naar het stadion begeleid. Na de wedstrijd voerde de ME nog enkele charges uit. De aanleiding daarvoor was onduidelijk, aangezien de supporters van rivaal MVV al weg waren.

Supporters worden naar het stadion 'begeleid'.

Supporters worden naar het stadion ‘begeleid’.

Meisje (12)

Het bericht deed al gauw de rondte dat twee jonge meisjes (12) gewond waren geraakt. In een youtube filmpje was later inderdaad te zien dat twee meisjes – totaal onnodig – werden overreden door politiepaarden. Op supporterssite Fortunasc.nl staat een lijst met filmpjes, foto’s en verklaringen van geschokte supporters. Toch besloot het OM 3 maanden geleden al, ondanks meerdere aangiftes, de ME niet te vervolgen.

Bezorgde blikken bij een jong meisje dat onder een paard kwam.

Bezorgde blikken bij een jong meisje dat onder een paard kwam.

Het is SALE op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Wees er snel bij, want op = altijd ook echt op!

Jannes van Roermund
Over de schrijver

Jannes van Roermund is fan van NAC. Hij werd journalist vanwege voetbal en leerde dat er meer was. Gelukkig bleef de passie. Voor In de Hekken schrijft hij over politiegeweld, de KNVB en de farce Qatar. "Ronaldo en Messi zullen schitteren op een massagraf."
  Ook leuk om te lezen...
  ColumnsIn de actualiteit

  MVV: Heftigheid crisis is ongekend

  Columns

  Werken voor je kanker geld

  In de actualiteit

  Fernando Ricksen - een eerbetoon

  In de actualiteit

  Mooiste sfeeracties: week 37