Actueel

Politie verpest zuidelijke derby

Ook in de Eerste Divisie zit ’gewoon, gezellig’ naar een voetbalwedstrijd gaan er niet meer in, getuige de gebeurtenissen in Sittard van afgelopen vrijdag. Vele tientallen agenten en ME’ers hielden voor en na de streekderby Fortuna Sittard – MVV flink huis. Bij enkele totaal onnodige charges van politie te paard, vlak na de in 0-1 geëindigde wedstrijd, werd niemand ontzien. Opa’s en hun kleinkinderen, moeders en dochters kregen klappen. Een meisje van twaalf is nadat ze door die paarden onder de voeten werd gelopen, gewond naar het ziekenhuis gebracht.

1

Al voor de wedstrijd was het raak. Ongeveer 150 Fortuna-fans hadden zich verzameld bij een café buiten het centrum dat al jarenlang de thuisbasis vormt voor deze fanatieke supporters. Er werd gelachen, wat gedronken en vooruitgeblikt op wat voor velen dé wedstrijd van het jaar is. Rond 18.00 uur vond de lokale politie het welletjes en besloot zij een einde te maken aan de gemoedelijkheid. Vijftig ME’ers, met knuppels en schilden in de aanslag, omsingelden het café. Niemand mocht in en uit. Vanuit de commandowagen werd verteld dat het een directe order was van de Sittardse burgemeester Sjraar Cox en dat de fans zich daar maar moesten melden.

In reactie op waarschuwingen dat dit pure provocatie was en dat het een kwestie van tijd zou zijn dat er een vonk zou overslaan liet de commandant weten “er klaar voor te zijn”. Hoe creëer je problemen die er niet zijn…

Een goed uur later sloeg de vlam in de pan nadat politie te paard zich meldde om de fans naar het stadion te ‘escorteren’. Hierbij dreigden deze agenten met hun paarden meermaals over fans heen te walsen. Mensen die hier iets van zeiden, werden zonder pardon opgepakt. Twintig minuten nadat de wedstrijd was begonnen, het stond toen al 0-1, wandelde de groep beduusd het stadion binnen.

4

5

Ook na het laatste fluitsignaal moest de ME haar spierballen per se tonen. De Fortuna-aanhang moest door één smalle uitgang het stadion verlaten. De uitsupporters waren toen al lang en breed onderweg naar Maastricht. Toen de menigte fans voor het stadion aanstalten maakte naar huis te gaan, werd zij voor het stadion wederom ingesloten door een leger ME’ers, agenten en busjes. De bereden politie voerde een paar charges uit. Waarom is niemand duidelijk. Van enige vorm van agressie aan Sittardse zijde was geen sprake. Iedereen die niet op tijd weg kon springen, kreeg tikken. Vrouwen en kinderen werden niet ontzien. Excessief geweld van de bovenste plank was een feit.

7

Een dag later werd de balans door alle partijen opgemaakt. Enkele Fortuna-fans hebben klachten ingediend en aangifte gedaan tegen de politie wegens mishandeling. Een spoedberaad tussen vertegenwoordigers van de fans en Fortuna-directeur Martin Masset, die liet weten ontdaan te zijn over de mishandeling van zijn supporters, volgde. En burgemeester Cox, die volgens de politie directe opdrachtgever zou zijn geweest van het optreden, heeft laten weten ‘een diepgravend onderzoek’ in te stellen naar de gebeurtenissen. Hoe ‘diepgravend’ dit onderzoek zal zijn, mocht hij daadwerkelijk opdrachtgever zijn geweest, valt voor velen eigenlijk wel te raden. Wordt vervolgd…

Dit gastartikel is van J. De foto’s en het citaat zijn afkomstig van fortunasc.nl

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %