AmateurvoetbalVoetbalderbys

Sfeervolle zaterdagavond bij Kranenmortelderby tussen SV Deurne en ZSV

Het is zaterdagavond 17:30. Hier zo voor de kantine van ZSV is het slechts een paar graden en ik heb net 3 uur in het OV gezeten om in Deurne te komen. De meeste mensen zouden me waarschijnlijk voor gek verklaren, maar de meeste mensen kennen dan ook niet de Kranenmortelderby tussen ZSV en SV Deurne. Er is geen betere plek om deze zaterdagavond door te brengen dan bij deze Brabantse burenruzie!

De Kranenmortelderby is dan ook niet zomaar een wedstrijd. De strijd tussen ZSV Zeilberg en SV Deurne is een van de beste derby’s in het amateurvoetbal. Met een zekerheid op volle sportparken en sfeeracties aan beide kanten. In maart 2019 en november 2019 waren we daarom al aanwezig in Deurne om deze wedstrijd op de gevoelige plaat vast te leggen. Beide keren echter aan de geel-zwarte kant van Sportpark Kranenmortel en dus is het hoog tijd om weer eens terug te keren onder de rook van Helmond voor de return fixture bij SV Deurne.

Glowsticks en bouwhelmen

Voorafgaand aan de wedstrijd hebben ze bij ZSV Zeilberg nog iets leuks georganiseerd. Als uitspelende ploeg is besloten om de reis naar de tegenstander in een gezamenlijke mars af te leggen. Ondanks dat beide ploegen Sportpark Kranenmortel namelijk delen, ligt de ingang van de tegenstander op een goede tien minuten lopen van de eigen kantine weg. Genoeg voor een corteo dus. Geleid door een wagen met speakers en een gigantische apenkop, die regelmatig confetti de lucht in schiet, trekt het geheel zich over de brede weg in gang.

Hierbij is werkelijk waar alles uit de kast gehaald om het geheel een geel tintje mee te geven. Zwembadtubes, grote glowsticks, vlaggen en bouwhelmen. Niks is te gek om ervoor te zorgen dat er een gele mars door de straten rondom Sportpark Kranenmortel loopt. Regelmatig wordt de donkere nacht verlicht door de rode gloed van enkele fakkels. Een halfuur voor de wedstrijd arriveren de paar honderd uitsupporters zo aan de blauw-witte kant van de Kranenmortel.

De gangmakers

Eenmaal op het sportpark nemen de supporters hun plek in op de tribune. Dit is, mooi genoeg, exact naast de fanatieke supporters van SV Deurne. Waar bij veel wedstrijden de beide supportersgroepen andere kanten opzoeken, staan de twee hier vlak naast elkaar. Dat geeft het mooie beeld van een tribune met de helft geel-zwart en de helft blauw-wit. Het betekent tevens dat beide sfeeracties naast elkaar gaan plaatsvinden.

Voor het vak van SV Deurne hangt een groot spandoek van de Deurne Youth met ‘no guts, no glory’ en een verwijzing naar het kampioenschap in de Zondag Hoofdklasse van het seizoen 2007/08. Tijdens de opkomst van de spelers worden hier op de tribune boven het doek meerdere fakkels afgestoken.

In het ‘uitvak’ hebben ze ondertussen een sfeeractie met drie verschillende doeken en vlaggen. “Ook hier zijn wij de gangmakers” is de tekst van deze actie. In het midden van het vak verschijnt een doek met een mijnwerker in ZSV-shirtje. Klaar om de gang te gaan maken. Rondom de doeken verschijnen gele confettislierten en vlaggetjes. Ook vliegt er boven het strafschopgebied een drone met een gele rookpot.

De brilstand

Nadat beide supportersgroepen zich naast het veld van hun beste kant hebben laten zien, is het de beurt aan de spelers om hetzelfde te doen. Er staat vandaag namelijk, behalve de derby-eer, nogal wat op het spel. Beide clubs bivakkeren in de onderste regionen van de Eerste Klasse Zondag en met 8 (SV Deurne) en 5 (ZSV) gescoorde doelpunten in acht wedstrijden is wel duidelijk waar de problemen zitten. Eventuele degradatie zou voor SV Deurne een dieptepunt in de recente clubgeschiedenis zijn; sinds 1993 speelt de club al minimaal Eerste Klasse. Voor ZSV komt er mogelijk een einde aan de spectaculaire opmars van de afgelopen decennia – in 2002 speelde de club nog in de zesde klasse.

In de eerste helft blijkt ook wel dat beide ploegen strijden om dezelfde plekken. De twee houden elkaar goed in evenwicht en geen van beide weet de score te openen. Hoewel de sfeer naast het veld gezellig blijft, is er op het veld nog weinig te zien. Er worden weliswaar veel kansen gecreëerd, maar ze gaan allemaal mis. Hoogtepunt van de eerste helft is de minuut applaus samen met twee blauwe fakkels bij SV Deurne voor een overleden fietser die bevriend was met een groot deel van de selectie. Op slag van rust gaat het nog bijna even mis als er wat knalvuurwerk ontploft tussen het publiek, maar het opstootje is snel gesust.

De tweede helft gaat verder op de voet van de eerste. Waar de supportersgroepen van beide kanten zo nu en dan een liedje inzetten en een paar mannen aan de overkant met een trompet in de weer zijn, zijn de spelers hard aan het werk om de brilstand te bewaren. En zo geschiedde. De uitslag die al de hele tijd een zekerheid lijkt blijkt ook de eindstand te zijn. Zo komt er een einde aan een enerverende, maar doelpuntloze avond. Een gelijkspel waar beide elftallen niks mee opschieten. ZSV blijft op de laatste plek staan en SV Deurne staat er slechts eentje hoger. Volgend jaar de Kranenmortelderby in de Tweede Klasse dan maar?

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %