Eredivisie

Sfeerteam ADHD bereikt nieuw niveau bij viering 20-jarig bestaan

Begin 2004 ontstaat er een nieuw initiatief voor meer spandoeken en vlaggen bij Go Ahead Eagles. In de jaren erna zorgen de Active DieHards Deventer (ADHD) voor de sfeer in de Adelaarshorst. Met vlaggen, trommels, confetti-shooters en later ook grote geschilderde spandoeken. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en dat verdient een feestje. Ter ere van het jubileum steeg ADHD op een vreugdige avond naar een hoog niveau!

Want in die twee decennia heeft de tifo-groep van Go Ahead Eagles zich opgebouwd tot een gevestigde naam in de Nederlandse supporterswereld. Vooral qua output behoort ADHD tot een van de besten van Nederland. Ook dit jaar zijn er weer meerdere grote spandoeken voorbij gekomen in de Adelaarshorst. Enige kritiek die hierbij vaak wel voorbij komt is dat veel van de actie’s op elkaar lijken. Het 20-jarig bestaan lijkt dan wel een goede reden om de volgende stap te zetten qua niveau!

Corteo

Net als in 2019 wordt besloten om het feest te starten met een corteo vanuit de binnenstad naar de Adelaarshorst. Vanwege andere (voetbal)verplichtingen moeten wij, met pijn in ons hart, deze corteo aan ons voorbij laten gaan. Grote dank dus aan de lokale topfotograaf Han Balk, die wel aanwezig was bij de stadswandeling en ons daardoor kan voorzien van onderstaande heerlijke foto’s:

Wij sluiten pas later aan bij het feestje, ongeveer een halfuur voor de aftrap rijden we de parkeerplaats in Deventer op. Ook hier is al te zien dat het vanavond een speciale avond is. De club heeft namelijk op meerdere vlakken medewerking verleend. Zo wapperen er vlaggen met het logo van de groep boven de Adelaarshorst, zijn de cornervlaggen voorzien van ditzelfde logo en hebben de spelers zelfs het ADHD op de borst staan vandaag. Cadeautjes vanuit de club richting de supporters die normaal juist cadeautjes aan de club geven in de vorm van heerlijke spandoeken.

20 jaar Active DieHards Deventer

Meteen is duidelijk dat er voor de opkomst groot uitgepakt gaat worden. Zowel voor de B-Side, als bij de lange zijde zijn supporters druk in de weer met voorbereidingen. Voor de reclameborden verzamelen zich kinderen, die de uitgerolde doeken strak naar beneden moeten houden. Enkele minuten voor de opkomst gaan de doeken omhoog en tegelijkertijd wordt er buiten het stadion het nodige siervuurwerk afgestoken.

Het spandoek op de lange zijde is er eentje van “20 jaar Active DieHards Deventer”. Hierbij wordt het logo los van de rest van het doek omhoog getakeld, waardoor er een gaaf 3D-achtig effect ontstaat. Maar het mooiste doek hangt voor de B-Side. Hier worden verschillende van de beste acties en momenten van de groep door de jaren heen op een tijdlijn gezet. Een mooi gedetailleerd doek met veel verschillende kleuren. Het is al met al zeker een stap omhoog ten opzichte van de andere acties die ADHD dit seizoen heeft laten zien. Voor deze speciale gelegenheid is zonder twijfel een nieuw niveau aangetikt.

Jannie maak ze gek

Ook tijdens de eerste helft wordt er nog meerdere malen siervuurwerk ontstoken in de wijk rondom de Adelaarshorst. Excelsior heeft ongeveer 200 supporters meegenomen, wat voor de Kralingers een prima aantal is. De sfeer in het stadion is verder erg reactionair, zoals bij Go Ahead Eagles ook wel een beetje de norm is. Wat dat betreft is de openingstreffer in de 41e minuut een welkome gast op dit feestje.

In de rust is het tijd voor een andere verjaardag, want ADHD is niet de enige die vandaag wat verjaardagskaarsjes mag uitblazen. Een van de clubs bekendste supporters, Jannie Kamphuis, viert vanavond haar 75ste verjaardag. De supporter die, onder een luid “Jannie maak ze gek”, met haar vlag langs de tribunes van de Adelaarshorst rent is razend populair onder de spelers en supporters van de club. Jannie is Go Ahead Eagles en wordt vandaag dus terecht in het zonnetje gezet.

De supporters zijn ondertussen alweer druk bezig want voor het begin van de tweede helft staat nóg een sfeeractie gepland. Op palen wordt een tekstdoek uitgerold. “20 jaar verbonden door onvoorwaarlijke liefde voor club en stad”. Boven het doek worden de jaartallen 2004 en 2024 omhoog getakeld. 20 jaar liefde wordt vanavond bekroond in de Adelaarshorst. Een beetje siervuurwerk kan uiteraard weer niet ontbreken.

Vuurbom

Daarmee is het overigens nog niet gedaan met het vuurwerk vandaag. De echte klapper staat gepland voor de zestigste minuut. Voor het eerst in het bestaan van de groep wordt er omgekleed voor een pyro en meerdere supporters komen met bivak tevoorschijn op de tribune. In de kern van de B-Side worden erna een stuk of 20 fakkels afgestoken. Doordat alle fakkels zo dicht bij elkaar zijn ontstaat er een echte rode vuurbom en de gigantische rookontwikkeling zorgt ervoor dat de wedstrijd minutenlang stil ligt. Zo zetten de mannen van ADHD vandaag wederom een nieuw hoogtepunt in hun geschiedenis neer!

De spelers werken op het veld verder ook mee en zorgen ervoor dat het feestje helemaal bekroond wordt. Excelsior wordt met 3-0 aan de kant gezet en Go Ahead Eagles blijft hierdoor volop in de race voor een plek in de play-offs. Zien we ADHD straks in hun twintigste jubileumjaar op de Europese velden? Allemaal toekomstmuziek natuurlijk. Voor nu kan de groep terugkijken op een meer dan geslaagde avond. Van harte gefeliciteerd!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %