Voetbal in Hongarije

Sensationele sfeeractie van Ferencváros

Ferencváros blameert zich tegen de Faeröer Eilanden en daalt af naar de Conference League. Vorig seizoen was ik bij misschien wel dé vetste sfeeractie in de Europa League. Een terugblik op top-tier support in Budapest.

Het seizoen 2022/23 werd een prachtig Europees seizoen voor Ferencváros. De groen-witten pakten de eerste plek in de groepsfase en wisten daarmee AS Monaco, Trabzonspor en Crvena Zvezda voor te blijven. Toch niet de minste tegenstanders. Elke thuiswedstrijd kon Fradi rekenen op uitmuntende thuissupport met te gekke sfeeracties, pyro, gigantische spandoeken en duizenden schreeuwende Hongaren. De B-Közép onder leiding van supportersgroep Green Monsters is op dit gebied een voorbeeld voor vele voetbalclubs. Lees hier verder over mijn ervaringen bij deze drie thuiswedstrijden.

Föl Föl Vitézek! (bron).

Verhuizing

Het Europese avontuur krijgt een vervolg tegen het Duitse Bayer Leverkusen. Van alle mogelijke clubs die Fradi kon loten, is dit toch wel een teleurstelling.
Leverkusen is kwalitatief erg sterk en heeft op supportersgebied weinig tot niets te bieden. De Hongaarse bond had voor de loting al besloten dat er niet in het eigen stadion van Ferencváros gespeeld zou worden. Vanwege de animo voor kaarten en elk uitverkocht thuisduel, verhuist
Fradi naar de Puskás Aréna. 65.000 supporters gaan Ferencváros steunen om de volgende ronde te bereiken. Alles wordt in werk gesteld om de optimale steun te bieden. 

Duitse politie

Eerst de Awayday in Leverkusen, waar op de reis na weinig over valt te zeggen. Liefst 2.300 supporters trekken naar het oerlelijke Leverkusen, waar je zelfs als Duitser nog niet dood gevonden wilt worden. Onder meer wordt er een speciale trein ingezet vanuit Budapest, bestaande uit veertien wagens. De Duitse politie grijpt in op de grens omdat de supporterstrein ‘een gevaar vormt voor Duitsland‘, gebaseerd op online foto- en videomateriaal.

Vermoedelijk is de flinke dosis pyro uit de ramen niet in goede aarde gevallen. Twee uur lang houdt men de trein staande, zonder enige uitleg. Pas na actie vanuit het buitenlandse ministerie van Hongarije, wordt er besloten dat de trein verder mag rijden. In Leverkusen stelt het team teleur en gaat Fradi er nogal kansloos af met 2-0. Een vuistslag voor de Hongaren na de overtuigende groepsfase.

Supporters onderweg naar Leverkusen (bron)

Revolutie

Voor de return bereiden de supportersgroepen van Ferencváros een waanzinnige sfeeractie voor. Daarbij zijn de vrienden van het Poolse Slask Wroclaw ook massaal gekomen om te steunen. Het complete stadion is nodig voor de sfeeractie en de speciale vorm beslaat de gehele korte zijde. De wedstrijd wordt één dag na de nationale feestdag van 15 maart gespeeld en daarom staat de sensationele sfeeractie volledig in het teken hiervan. Op 15 maart 1848 brak namelijk de revolutie uit tegen Oostenrijk en eiste Hongarije haar onafhankelijkheid. De sfeeractie toont een vrijheidsvechter met de tekst: up up the lions, for the battle! De rest van het stadion vormt een patroon in de kleuren van de Hongaarse vlag.

Opgeheven hoofd

Ferencváros heeft een achterstand van twee doelpunten goed te maken tegen Leverkusen. Voor het eerste fluitsignaal wordt het nationale volkslied gezongen en daarna gaan we van start. Meer dan 65.000 Hongaren maken er een slangenkuil van voor de Duitsers, onder leiding van Green Monsters. Het is alleen zo dat sfeer geen doelpunten maakt. Leverkusen is kwalitatief gewoonweg veel te sterk. De Duitsers scoren zelfs opnieuw tweemaal, net zoals de vorige keer. Bij de B-Közép gaan de sjaals de lucht in en kijken de supportersgroepen terug op een mooi Europees avontuur. Het is alleen jammer dat het grote publiek niet langer van de Hongaarse supporters heeft kunnen genieten. De sfeeractie van vandaag is opnieuw een voorbeeld van de tomeloze energie en creativiteit, waarbij traditie en historie worden geëerd.

Hoewel Ferencváros dit seizoen niet is te bewonderen in de CL of EL, kan het zomaar hoge ogen gooien in de Conference League. We kijken uit naar de nieuwe sfeeracties, want Europees is het altijd een garantie op spektakel bij Fradi.

Ferencváros & Śląsk Wrocław (bron)

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wroclaw (Polen) en Budapest (Hongarije). Bezoekt van alles in voornamelijk Oost-Europa, van vurige derby's tot flutwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen van voetbalclubs. Afgestudeerd Ethiek Filosoof en Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %