Alle fanatieke supporters weten hoe het is om de derby van jouw club mee te maken. Echte rivaliteit, pure passie en ook oprechte haat. Een strijd die zich altijd op het randje bevindt en soms daar net iets over heen gaat. Maar altijd blijft er sprake van menselijk fatsoen en enige vorm van respect. Als Vitesse-supporters tijdens de derby in de vierde minuut de aan kanker lijdende Theo Bos een hart onder de riem willen steken, doet het uitvak daar ook aan mee. Sommige zaken ontstijgen nou eenmaal voetbal. Sommige grenzen ga je niet over. Dat is helaas wat een supporter van Rangers wél besloot te doen na afloop van de Old Firm. In een video die verschenen is op twitter, is te horen hoe de bewuste supporter een mensonterende opmerking maakt richting Celtic-aanvoerder Scott Brown.

De video speelt zich af na afloop van de wedstrijd tussen Rangers en Celtic. Celtic verlaat Ibrox Park met drie punten. Een erger gevoel bestaat er niet voor de thuissupporters. Die woede is zelfs na de wedstrijd nog lang niet gezakt. Als de spelers van de uitploeg het stadion verlaten, staan enkele supporters ze op te wachten bij de uitgang. Dit is allemaal nog redelijk te begrijpen. De tegenstander is de vijand vandaag. Die wil je nog wel even uitjoelen. Als Scott Brown echter het stadion verlaat, besluit één supporter van Rangers om compleet over de grens van menselijk fatsoen te gaan.

De pijn van Brown

Het is slechts één enkele zin die je een ieder kan vragen. Voor Brown doet hij meer pijn dan welke belediging dan ook. “How’s your sister?”, klinkt het namelijk vanuit het groepje supporters. Fiona Brown, de zus van Scott, overleed in 2008 op 21-jarig leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het is een walgelijke opmerking, die bij nagenoeg alle mensen niet eens in gedachte zou opkomen.

De reactie van Brown zelf zegt alles. Aan zijn houding en blik zie je zijn hart breken op het moment dat hij doorkrijgt wat hem nu precies gevraagd wordt. Er is geeneens woede te zien, alleen ongekend veel verdriet en teleurstelling. Een reactie die zegt: “Hoe kun je in godsnaam zoiets zeggen. Hoe kun je in godsnaam als mens zo zijn”. Het filmpje is gewoon pijnlijk om te zien. De pijn van Brown is door het scherm heen te voelen en snijdt door de ziel heen.

Ook de andere supporters beseffen onmiddellijk dat dit veel te ver gaat en spreken hun mede-supporter er op aan. Ook de politie grijpt direct in. Dan eindigt de video helaas. Ondertussen is de desbetreffende supporter van Rangers geïdentificeerd. Hij heeft van de club een life-time ban ontvangen. Het is de enige gepaste reactie voor deze schandalige actie. Iedereen snapt rivaliteit. Iedereen snapt het gevoel wat een derby oproept bij supporters. Maar soms is voetbal inderdaad niet het belangrijkste. Soms moeten menselijk fatsoen en respect een stapje hoger staan. Dit is zo’n geval.

Lars Smit
Geboren in 1996 en een leven lang verliefd op NEC en voetbal in het algemeen. Helemaal gek van groundhoppen, vergane glorie en amateurvoetbal. Actief als zeer matige spits in de reserve vijfde klasse.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.