Groundhopping

Schalke 04 – Fortuna Düsseldorf: heerlijke bekeravond

Ik hou van bekervoetbal. Zowel als Ajacied als als groundhopper. Jaarlijks bezoeken we meerdere wedstrijden in the FA Cup en ook de DFB Pokal bij onze oosterburen biedt mooie kansen. Deze ronde bezocht ik Schalke 04 tegen Fortuna Düsseldorf. Clubs die elkaar dit seizoen sportief en op het gebied van support weinig ontlopen. Een heerlijk avondje dus!

Tickets

Waar je in Nederland bijna een VOG nodig hebt om bepaalde wedstrijden te bezoeken is het in Duitsland een stuk makkelijker geregeld. Eerst via Düsseldorf geprobeerd, maar de 5.500 kaarten voor het uitvak waren al verkocht. Dan maar een accountje aanmaken bij Schalke. Vijf minuten werk en de kaarten zijn besteld. Kaarten voor de Südtribune dit keer. Ik heb een zwak voor uitvakken, en zeker dat van de Veltins Arena. De 1-3 van Viergever in de verlenging van Schalke – Ajax vergeet ik nooit meer. In de meer dan 60 Europese uitwedstrijden die ik heb bezocht een ongeëvenaarde euforie. Mensen die gevoelsmatig meters loskwamen van de betonnen vloer. Ik hoop dan ook altijd dat de uitclub scoort. Niets mooier dan ontploffende uitvakken.

De Veltins Arena is prima bereikbaar. In een klein uurtje ben je van de Nederlandse grens bij het stadion. Parkeerplaatsen staan daar wat moeilijker aangegeven, maar bij een klein evenemententerrein met een bioscoop, grote gele M en een restaurant zijn nog wat plekken vrij. Kwartiertje lopen naar het stadion en na de wedstrijd niet de grote parkeerplaats files. Op zoek naar de kassa’s aan de westkant. Na een korte check van m’n id-bewijs of naam en geboortedatum overeenkomen krijgen we de hard copy kaarten mee. Geen e-tickets, gewoon een wedstrijdkaartje voor de verzameling. Lezen jullie mee Ajax?

Voetbalfeest

Buiten het stadion loopt blauw wit en rood wit gebroederlijk door elkaar heen. Broodjes curryworst worden vergezeld van de nodige biertjes. De politie is massaal aanwezig, maar op de achtergrond. 50.000 Schalkener en 5.500 Düsseldorfer functioneren prima zonder hekken en afgeschermde fanzones. Misschien een keer een heisessie plannen voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters? Kunnen ze eens zien wat het effect is van voetbalsupporters als mensen behandelen en niet als criminelen.

Songteksten

De wedstrijd begint met een minuut stilte. Door de curryworst is me ontgaan voor wie we stil waren. Later blijkt oud-Schalke manager Rudi Assauer te zijn overleden. De indrukwekkende stilte was meteen de laatste stille minuut van de avond. Zowel de Ultras GE op de Nordkurve als het uitvak beginnen gemotiveerd aan de wedstrijd. Met veel vlagvertoon en clubkleuren worden de spelers vocaal ondersteund. De kwaliteit van een groot aantal van de songs vind ik het enige minpunt van Duits voetbal. Ze gebruiken allemaal dezelfde zaaddodende standaardteksten. “Auf gehts -clubnaam- schiess ein tor, schiess ein tor, schiess ein tohohor.” Maak een goal. Dus. Alsof ze dat zelf niet weten. Gelukkig worden deze teksten afgewisseld met langere steunbetuigingen die wel origineel zijn. En een stuk massaler en met meer ritmegevoel dan in veel Nederlandse stadions.

Wedstrijd

Op het veld ontlopen beide ploegen elkaar vrij weinig. Düsseldorf krijgt wat meer kansen, Schalke de betere. Halverwege de eerste helft komt Schalke op 1-0. Een teken voor de uitsupporters om de volumeknop wat verder open te draaien en voor de Nordkurve om massaal en omarmd ritmisch te springen. Een heerlijke sfeer. Na rust proberen de Ultras van Düsseldorf met een flink aantal fakkels hun ploeg naar voren te helpen. De fakkels zijn echter nog niet gedoofd of Schalke maakt de 2-0. Nog een poging tot pyro helpt Fortuna niet. Mark Uth schiet de 3-0 binnen en het uitvak valt stil. Terwijl bandieri en vlaggen naar voren worden doorgegeven en het grote opruimen is begonnen wordt het onrustig in het uitvak. Vergezeld door een zwarte rookpot ontstaan er wat opstootjes en vallen er wat klappen.

Het uitvak bestaat in Duitsland vaak deels uit een uitvak zoals we dat in Nederland kannen. Een aantal lexaanwandjes ergens in de hoek of op de hoogste ring van het stadion. In die vakken nemen vaak de Ultras van de uitploeg plaats. De vakken er omheen worden bevolkt door de wat gematigdere uitsupporters. De vakken daarnaast kennen vervolgens weer een gemengde samenstelling. Bij de 3-1 van Fortuna springen letterlijk honderden mensen in de Schalke vakken op. De 5.500 lijken er zeker 7.000 te zijn. Geen noodverordening om mensen met een pet of sjaal van de andere club te weren, maar gewoon welkom. Wat wel weer erg lijkt op bepaalde Nederlandse clubs is de interne ‘strijd’ tussen supportersgroepen. Na het gedoe onderling houden de Ultras hun mond. De rest ziet dat als teken er een schepje bovenop te doen. Zeker als Fortuna aanzet en enorme kansen mist maakt het uitvak enorm veel geluid.

Feest

De aansluitingstreffer blijft uit en de Schalke fans nemen het stadion weer over. De Nord tribune roept de Süd tribune zwaaiend met sjaaltjes op het gezang te beantwoorden en een steeds groter deel deelt in de feestvreugde. Het blijft een mooi zicht om een hele tribune te zien springen. Een beeld dat wordt versterkt als Schalke vlak voor de tijd de 4-1 maakt en de kwartfinale de Königsblauen niet meer kan ontgaan. De eerste mensen verlaten het stadion maar de meesten blijven. Na het laatste fluitsignaal stroomt het stadion snel leeg. Tijd om de auto naar huis te pakken. Nagenietend van een heerlijk avondje Duits bekervoetbal.

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %