Voetbal in DuitslandVoetbalsupporters

SC Freiburg ultras komen met statement: kijk de Bundesliga niet op tv!

De Corrillo Ultras en Synthesia Ultras van SC Freiburg zijn op hun site met een statement gekomen waarin zij stelling nemen tegen het verder gaan van de Bundesliga. Zij roepen mensen dus ook op om niet naar de tv te gaan kijken. Omdat dit statement ook zeker interessant is voor de Nederlandse voetbalsupporter hebben wij ons best gedaan om het statement zo goed als mogelijk naar het Nederlands te vertalen. Lees het hieronder. Voetbal zonder supporters is niks!

Voetbal, je bent niets zonder fans!

De Bundesliga begint zaterdag weer. De discussies en gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben ons verbluft als voetbalfans en ultras, ook al is het niet echt verrassend.

Het doet ons walgen hoe hypocriet het gepraat over het sociale belang van voetbal en de nederigheid is, waarbij een van de argumenten is dat er banen gered moeten worden; banen die vaak dusdanig lage lonen betaald krijgen dat een voetballer zijn schoenen niet eens aantrekt voor het bedrag dat zij maandelijks verdienen. Maar dan, zodra de beslissing is genomen om verder te spelen, begin je op te scheppen over miljarden fans die zullen gaan kijken en begin je voetbalfans van over de hele wereld te lokken op social media? Noem je dat nederigheid?

We zijn teleurgesteld dat de Sport-Club Freiburg e.V., als een financieel verstandige vereniging, in het openbaar niet kritischer heeft gereageerd.

Het feit dat we zullen gaan spelen tegen het marketingproduct uit Leipzig is kenmerkend voor het probleem. Zonder de steeds toenemende commercialisering – waar we al zoveel jaren kritiek op hebben – en het daaruit voortvloeiende belang van televisie en de absurde tv-contracten, zouden we ons nu niet in deze situatie bevinden. Je zou dan niet afhankelijk zijn van de tv-industrie om miljoenen aan loon te kunnen betalen of leningen terug te betalen, omdat je je berekende inkomsten fatsoenlijk had besteed. En we zouden niet tegen een harteloos bedrijfsteam hoeven te spelen, een team wiens bestaan mogelijk is gemaakt door deze ontwikkelingen.

We roepen daarom iedereen op om de zaterdagmiddag verstandiger te besteden dan gebruikt te worden om de persoon die het probleem heeft veroorzaakt – betaaltelevisie – een recordpubliek te gunnen.

Voetbal moet radicaal veranderen. Er is geen weg terug naar normaliteit, aangezien de vorige situatie al lang abnormaal was.

Voetbal, je bent niets zonder fans!

Corrillo Ultras
Synthesia Ultras

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %