Voetbal in Bosnië

Sarajevo Derby: 3 keer is scheepsrecht

Vanuit de bergen, aan de oostkant van de stad, rijden we Sarajevo binnen. Onderweg naar de Sarajevo Derby. De stad ligt uitgestrekt in een mooie vallei tussen de Dinarische Alpen. Tot verbazing van mijn gezelschap in de auto rijd ik tegen mijn navigatie in zo door de nauwe, steile straatjes naar onze bestemming. Het voelt voor mij inmiddels een beetje als thuiskomen. Mijn vierde keer Sarajevo in een jaar tijd. Een appartement bij een goede Bosnische vriend is de vaste verblijfplaats.

Vanuit Montenegro hadden we twee rondreizigers meegenomen. Dit jonge stel uit Noorwegen had eigenlijk geen idee hoe vanuit de bergen van het buurland in Sarajevo te komen. Dus met wat creatief pakwerk paste het allemaal precies in de auto. Voor hen een mooie aanleiding om tijdens de rit met veel nieuwsgierigheid navraag te doen naar mijn uit de hand gelopen voetbalhobby.

Vanaf het appartement is het maar een paar honderd meter lopen naar de prachtige oude binnenstad. Het stamt uit de periode van het Ottomaanse rijk wat de zeggenschap over de stad kreeg in de 15e eeuw. Prima plek om onze tijdelijke reisgenoten een eerste indruk van Sarajevo te geven. Direct een excuus om de derbysfeer in de stad te proeven. Het oude gedeelte is namelijk het terrein van de Borbo-Bijeli (Kastanjebruin-witten). Ik als Plavi (Blauwe) van ver weg val dan ook niet op tussen de toeristen. Overal is de Horde Zla, de harde kern van FK Sarajevo, met groepjes duidelijk aanwezig. It’s derby day!

Sarajevo Derby

De Sarajevo Derby is minder bekend als die van Belgrado, maar is in vele opzichten zeker zo intens. De eerste clash tussen de beide teams was in 1954. De rivaliteit begon echter al in 1946. De voorloper van FK Sarajevo, SD Torpedo, was het communistische uithangbord van de overheid. De Minister van Sport dwong de beste spelers van FK Željezničar de overstap te maken. Zeljo werd echter kampioen van de tweede klasse dat jaar wat hun opmars betekende tot één van de grootste clubs van Bosnië en Herzegovina. Daarnaast werd dat seizoen SD Torpedo met maar liefst 9-1 van het veld gepoetst.

Vandaag is het de 130e derby, nummer 110 in competitieverband. Voor mij is het de derde derby. Het is voor FK Željezničar eveneens de kans om de stand in alle opzichten weer gelijk te trekken. FK Sarajevo won tot nu toe 40 keer tegenover 39 winstpartijen voor Zeljo. Zelfs op doelsaldo staan ze praktisch gelijk.

Als we even voor acht uur klaar zijn om het stadion te betreden zorgen zowel Manijaci, de harde kern van Zeljo, als Horde Zla voor een orkaan van geluid. Mijn Bosnische vriend begroet menig vriend waarbij de nervositeit van de koppen afstraalt. Het is de wedstrijd van het jaar in het hol van de leeuw. De spanning maakt zich eveneens van mij meester.

De derby is nog maar koud begonnen als deze compleet op zijn kop gezet wordt. FK Željezničar krijgt een penalty na het neerhalen van een doorgebroken speler. Deze wordt feilloos binnen geschoten. De duizenden Plavi ontploffen en een zee van fakkels wordt ontstoken. De weg is nog lang, maar we staan voor!

Het wordt een harde, zenuwslopende derby. De scheidsrechter heeft moeite om de spelers in toom te houden. Hij strooit dan ook met gele kaarten. Ook Zeljo moet na ruim een half uur verder met 10 man na een tweede gele kaart van spits Ramovic. Ook vele kansen over en weer. Ik zit op het puntje van mijn stoel en houd daarnaast ook nauwlettend in de gaten wat er allemaal op de tribunes gebeurd. Continu gezang, fakkels die over en weer worden ontstoken maar ook aan beide zijden worden veroverde sjaals provocerend verbrand.

Ook FK Sarajevo krijgt na een kwartier spelen in de tweede helft een strafschop. Wanhoop op de gezichten van iedereen om mij heen. Echter met een geweldige reflex ronselt de keeper van FK Željezničar de bal uit de hoek. Wederom gejuich en fakkels. De voorsprong blijft behouden. De eerste de beste kans aan de andere kant wordt keihard op de paal geschoten. De derby verveelt geen moment. Zenuwen gieren door mijn lijf. Zal het dan toch drie keer is scheepsrecht worden? Beide vorige derby’s die ik mocht bijwonen eindigden in een gelijkspel.

De scheidsrechter voert de hartslagen van de Zeljo fans nog wat verder op door maar liefst 6 minuten blessuretijd toe te kennen. Gelukkig komt de overwinning geen moment meer in gevaar en barst het feest los. De Derby van Sarajevo is voor de blauw-witten. De stad is weer voor even van Plavi! We duiken direct de kroeg in om onder luid gezang op de winst te proosten. Forza Zeljo!

Videobeelden Derby

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %