Derby Days

De derby van het Oosten: trekkers, vuurwerk en een voetbalsprookje

In de Hekkens shop voor COPA en PGWEAR

Afgelopen zaterdag stond in Lichtenvoorde de derby van het Oosten op het programma. Thuisploeg Longa’30 nam het op tegen buurman RKZVC. De inzet was niet alleen de derby. Beide ploegen stonden namelijk op plaats 1 en 2 voorafgaand aan de wedstrijd. Het kampioenschap in de eerste klasse en promotie naar de hoofdklasse was dus binnen handbereik. Vooral voor het piepkleine RKZVC zou dat een geweldige stunt zijn. Het werd al met al een heet avondje op Sportpark De Treffer.

De strijd om Oost-Gelre

Voor het grootste gedeelte van de geschiedenis van beide clubs heeft RKZVC in de schaduw van Longa’30 gestaan. Longa’30 werd opgericht in 1930, RKZVC volgde pas 15 jaar later in 1945. Waar Longa’30 met Lichtenvoorde kan rekenen op ongeveer 12.000 inwoners, moet RKZVC het doen met Zieuwent en slechts 2.000 inwoners. Dit zorgt er logischerwijs voor dat Longa’30 meer leden heeft. Ongeveer 1100 mensen mogen zich lid noemen van Longa’30. Het aantal van 330 leden van RKZVC steekt hier schamel tegen af. Met al deze informatie lijkt het niets dan logisch dat Longa’30 al vijftig jaar lang dé club van Oost-Gelre genoemd mag worden.

Heel vaak werd de derby van Oost-Gelre dus niet gespeeld in competitieverband. Het grootste gedeelte van de geschiedenis was Longa’30 namelijk actief in de derde klasse, met een paar uitschieters naar de tweede klasse. RKZVC moest het doen met lange periodes in de vierde klasse, met een paar uitschieters naar de derde klasse. Sinds een jaar of 10 is alles echter veranderd in Oost-Gelre. Beide teams zijn namelijk in die periode aan een opmars begonnen.

De opmars

Voor Longa’30 begon deze opmars in 2009. Na het kampioenschap van de derde klasse volgde direct promotie naar de eerste klasse. Hoewel de club de eerste klasse al niet meer had gezien sinds 1994 werd direct de titel gepakt. Hiermee mocht Longa’30 zichzelf de eerste ploeg uit de Achterhoek in de hoofdklasse noemen. Na drie schitterende seizoen was het sprookje van de Hoofdklasse echter voorbij en sindsdien speelt Longa in de eerste klasse.

Voor RKZVC begon de opmars met een dieptepunt uit de clubgeschiedenis. In 2008 degradeerde de club namelijk naar de vijfde klasse. Zolang als de mensen in Zieuwent zich konden heugen had de club niet meer zo laag gevoetbald. Binnen één seizoen was de club gelukkig weer terug in de vierde klasse. Na promotie, degradatie en opnieuw promotie speelde RKZVC in 2014 in de derde klasse. Vanaf hier mocht ze toekijken hoe concurrent Longa’30 de Hoofdklasse wist te bereiken. In 2015 begon echter een waar voetbalsprookje voor de inwoners van het piepkleine Zieuwent.

Een tweede plek in 2015 werd gevolgd door het kampioenschap van de derde klasse. Hoewel de club nooit actief was in de tweede klasse werd direct het kampioenschap behaald. Een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van RKZVC was aangebroken met de promotie naar de Eerste Klasse. Daarnaast betekende deze promotie dat de derby tegen Longa’30 eindelijk weer eens gespeeld zou worden.

Een heet avondje

Voorafgaand aan de competitie werd verwacht dat Longa’30 zou gaan meespelen voor promotie en RKZVC zou moeten vechten tegen degradatie. RKZVC wist echter alle verwachtingen te overtreffen. Tijdens de eerste derby van dit seizoen werd Longa’30 met 5-0 vermorzeld in Zieuwent. Met nog vier wedstrijden te gaan is duidelijk dat beide ploegen de verwachtingen hebben overtroffen. RKZVC mag rekenen op een eerste plek in de stand, op één punt gevolgd door de oranje-witten uit Lichtenvoorde. De derby zou dus niet alleen om de eer worden gespeeld. De winnaar van zaterdag zou zeer dichtbij promotie naar de Hoofdklasse komen.

Aangezien de wedstrijd zo belangrijk was, hadden beide supportersgroepen groots uitgepakt. De uitsupporters kwamen uit Zieuwent met ongeveer 75 tractoren naar Lichtenvoorde. Sportpark De Treffer zat bomvol met 4.000 voetbalsupporters uit de gehele regio. Voorafgaand aan de wedstrijd lieten zowel de uitsupporters als de thuissupporters zich zien met een flinke pyro. Deze sfeeracties pakten zelfs zo goed uit dat de wedstrijd iets later begon aangezien het veld onder een dikke rookwolk lag.

De sfeer en supporters waren dus geweldig. Hetzelfde kan echter niet worden gezegd over het voetbal. Bij een goede derby is er altijd slecht voetbal en dat was vandaag zeker het geval. Éen doelpunt van RKZVC in de tweede helft was genoeg om de volle buit binnen te halen. Met deze overwinning wordt het voetbalsprookje van RKZVC nog verder doorgezet. Een derde kampioenschap op rij en promotie naar de hoofdklasse is dichtbij voor de kleine club uit het piepkleine dorp Zieuwent. Iets wat zelfs de meest optimistische supporters vier jaar geleden niet hadden durven dromen.

 

In de Hekken Shop is terug! Met bijna 600 artikelen van COPA en PGWEAR valt er genoeg te kiezen. Bestel nu en krijg bij elke bestelling een In de Hekken mondkapje cadeau!

Lars Smit
Over de schrijver

Geboren in 1996 en een leven lang verliefd op N.E.C. en voetbal in het algemeen. Helemaal gek van groundhoppen, vergane glorie en amateurvoetbal. Actief als zeer matige spits in de reserve vijfde klasse.
  Ook leuk om te lezen...
  In de geschiedenisboeken

  In De Geschiedenisboeken: De Friese spandoekenstrijd, een onbedoelde traditie

  Away Days VoetbalreizenHet seizoen van

  Het seizoen van IDH Travel tot Away Days

  Away Days VoetbalreizenDerby DaysIn de actualiteit

  Eternal Derby: een "standaard" onderonsje

  Away Days VoetbalreizenIn de actualiteit

  Waar gaat de voetbalreis naar toe?