Voetbal in DuitslandVoetbalsupporters

RIP Hannes: waarom de Magdeburg ultras de derby eeuwig boycotten

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!

In Nederland kennen we FC Twente supporter Erik Lassche en Ajax-supporter Carlo Picornie. In Sarajevo zijn ze Vedran Puljic nooit vergeten. Supporters die zijn overleden als gevolge van supportersgerelateerd geweld. In Duitsland zijn het er vier, waarvan FC Magdeburg-supporter Hannes de meest recente is. Hij stopt op 1 oktober een trein in om na een wedstrijd van zijn club terug naar huis te gaan. Wat er dan gebeurt zal het verloop van de derby tussen FC Magdeburg en Hallescher FC voor altijd veranderen.

De steden Hallescher en Magdeburg zijn de twee grootste van Sachsen-Anhalt, een van de deelstaten in Oost-Duitsland. De wedstrijd tussen beide ploegen wordt daarom ook wel eens de Sachsen-Anhalt Derby genoemd. Hoewel er in de jaren 60 en 70 weinig onderlinge rivaliteit was – alle haat van beide clubs was gericht op BFC Dynamo, de club van de Stasi – zijn beide clubs elkaar sinds de jaren 90 steeds meer als rivalen gaan zien. In de huidige eeuw zijn wedstrijden tussen de twee altijd hete onderonsjes met vuurwerkacties heen en weer. Ook is er sprake van een graffitistrijd en wil er nog wel eens wat gestolen materialen in de fik gezet worden. Een lekkere Oost-Duitse streekderby dus!

Het hol van de leeuw

Doordat beide clubs in dezelfde staat liggen, is het onvermijdelijk dat supporters elkaar gaan tegenkomen. Zo ook op 1 oktober 2016. In de middag heeft 1. FC Magdeburg een thuiswedstrijd gespeeld tegen Holstein Kiel. Een 1-0 overwinning. Rivaal Hallescher FC heeft op dezelfde dag een uitwedstrijd gespeeld in Köln. Hannes, fanatiek supporter van Magdeburg, was aanwezig bij de wedstrijd van zijn club en besluit daarna om samen met drie vrienden nog wat te drinken bij een Oktoberfest. Vervolgens besluit de groep van vier om de laatste trein terug te pakken naar hun woonplaats, een van de omliggende dorpen in het district van Magdeburg.

Hannes splitst zich af van de andere drie om zo de kans op zitplaatsen wat meer te vergroten. Het is pas wanneer de vrienden al zijn ingestapt dat het ze opvalt dat de trein wel erg vol zit voor het tijdstip. En dat de trein wel erg rood ziet. Het rood van Hallescher FC. De vier supporters van Magdeburg zijn in de trein gestapt die de supporters van rivaal Hallescher nemen om thuis te komen van hun uitwedstrijd. Plots bevinden ze zich met vier supporters in het hol van de leeuw. Een groep van ongeveer 80 leeuwen welteverstaan. Over wat er zich daarna afspeelt lopen de verklaringen uiteen. Het enige wat zeker is, is dat enkele minuten na vertrek uit het station supporter Hannes zwaargewond achterblijft in de berm naast het spoor…

Rust in vrede Hannes

Het duurt even voordat Hannes wordt gevonden door voorbijgangers. Onmiddellijk wordt een ambulance gebeld en met hoge snelheid wordt de supporter naar het ziekenhuis gereden. Daar ligt de trouwe supporter en kickbokser nog dagenlang in coma met ernstig hoofdletsel. Op 12 oktober overlijdt Hannes in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij wordt hiermee de vierde supporter in Duitsland die overlijdt aan supportersgerelateerd geweld. De fanscene van FC Magdeburg is logischerwijs in diepe rouw. Ook vanuit de Hallescher-kant komen er steunbetuigingen.

De grote vraag die blijft hangen na het tragische overlijden is wat er zich in de trein heeft afgespeeld. De camera’s blijken niet meer te werken, waarschijnlijk ervoor al uitgeschakeld door de ultras om geen pottenkijkers te hebben tijdens de lange treinreis. Voor duidelijkheid rondom het overlijden van Hannes zijn we dus volledig afhankelijk van ooggetuigen. Volgens de vrienden van Hannes wordt hij bijna meteen na het binnen komen van de trein fysiek belaagd, terwijl ook zij in vechtpartijen belanden. Uiteindelijk weten de vier vrienden elkaar weer te vinden en samen proberen ze zich te verdedigen tegen hun aanvallers. Ze willen zo snel mogelijk de trein uit en in de haast om aan de noodrem te trekken, trekken ze aan de hendel die de deuren opent. Als de deuren vervolgens opengaan duwt één van de Hallescher ultras Hannes met fatale gevolgen naar buiten.

Bij Hallescher houden ze er een andere theorie op na. Volgens hen beperken de aanvallen zich in eerste instantie tot verbale bedreigingen. Zij eisen het shirt van Hannes – hij draagt iets van Block U, de verzamelnaam voor de ultras van Magdeburg. Vervolgens besluit Hannes zelf om, uit angst voor de gevolgen, om de deur van de trein te openen en naar buiten te springen. Hierbij schat hij de snelheid van de trein compleet verkeerd in en eindigt zo zwaargewond in de berm. De politie heeft verder geen bewijs voor handelingen van de supporters en schaart zich achter de theorie dat Hannes zelf uit de trein is gesprongen. Tot groot verdriet van zijn vrienden en familie.

Wederzijds respect

Tijdens de eerste wedstrijd na het overlijden houden zowel Magdeburg als Hallescher een minuut stilte. Beide hebben voor hun vak ook een doek hangen voor Hannes en de ultras van Hallescher FC blijven de eerste tien minuten van de wedstrijd stil. Een maand later, wanneer het onderzoek nog in volle gang is, staat de derby tussen beide clubs al weer op het programma. De ultras van Magdeburg boycotten de wedstrijd vanwege Hannes en er wordt een overeenstemming bereikt met hun tegenpolen uit Hallescher om hetzelfde te doen. Er lijkt een soort wederzijds respect te ontstaan tussen beide clubs als het gaat om het overlijden van Hannes. Tijdens de wedstrijd leest de broer van Hannes een emotionele rede voor.

Het wederzijdse respect is echter geen lang leven beschoren. Gaandeweg het onderzoek verandert de sfeer tussen beide clubs. De Hallescher Ultras vormen namelijk één blok. Zij weigeren namen te noemen en niemand heeft wat gezien. Echt gesproken wordt er niet met de politie. Dit frustreert het onderzoek van de politie natuurlijk gigantisch. Deze mentaliteit doet pijn bij de familie van Hannes en de supporters van 1. FC Magdeburg. Zij geloven niet dat Hannes zelf uit de trein gesprongen is. Het bewijs wijst beide kanten op, waardoor echt uitsluitsel nooit komt en de supporters aan beide kanten onbevredigd achterblijven.

Een groep lafaards

Hiermee is de derby definitief veranderd. Bij Magdeburg vinden ze de supporters van Halleschers moordenaars, terwijl de ultras van Hallescher zich onterecht bejegend voelen. In 2017 verschijnt er een tekstdoekje met “Feige Mörder” in het Magdeburgvak. In 2019 een doek met de tekst “SF = een groep lafaards”. SF is Saalefront, de ultras van Hallescher. Bij de derby tegen Hallescher vertonen de ultras van Magdeburg zich nooit meer en zij spreken de intentie uit om deze wedstrijd voor altijd te boycotten. We zijn inmiddels jaren verder, maar Hannes is nooit vergeten. Nog altijd wordt hij jaarlijks herdacht en zie je zijn beeltenis veel op shirts of stencils.

Voor de supporters van Magdeburg is het daarom simpel. De derby bestaat niet meer. De wedstrijd is dood en begraven, zij schenken simpelweg geen aandacht meer aan het bestaan van Hallescher FC en weigeren aanwezig te zijn bij wedstrijden tegen de club. De derby mag nooit meer normaal voelen, al is het alleen maar als eerbetoon aan Hannes. Jammer is het verdwijnen van deze heetgebakerde derby zeker, maar er is toch één ding dat nog veel erger is. Op 1 oktober 2016 vertrok een fanatieke voetbalsupporter om zijn club te ondersteunen, om vervolgens nooit meer thuis terug te keren. Hannes, Ruhe in Frieden!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %