Voetbal in BosniëVoetbalgeschiedenis

FK Sarajevo supporter geven nooit op: gerechtigheid voor Vedran Puljić

Als je door het historische centrum van de Bosnische hoofdstad Sarajevo loopt is er geen ontkomen aan het hoofd van Vedran Puljić. Op verschillende plekken door de gehele stad hebben supporters van FK Sarajevo stencils aangebracht met zijn portret, zijn naam en de letters R.I.P. Vedran Puljić is namelijk al 11 jaar niet meer onder ons. Het lid van de Horde Zla (horde van het kwaad), de ultras van FK Sarajevo, verloor zijn leven tijdens een uitwedstrijd in het dorpje Široki Brijeg. Het is een verlies dat de supporters tot op de dag van vandaag niet zijn vergeten.

Bosnië is op etnisch en religieus vlak een ingewikkeld en verdeeld land. Binnen de landsgrenzen bevinden zich de Servische Bosniërs (veelal orthodoxe Christenen), Kroatische Bosniërs (katholieken) en Bosniakken (veelal moslims). Bijna elke voetbalclub wordt grotendeels gesteund door een van deze groepen. De supporters van FK Sarajevo zijn vooral Bosniakken, terwijl de supporters van NK Široki Brijeg vooral Kroatische Bosniërs zijn. Bij de club uit Široki Brijeg mochten zelfs een hele lange tijd alleen maar katholieken voetballen. En zo staat een op het oog onbelangrijke wedstrijd tussen twee clubs op ongeveer 3 uur rijden van elkaar automatisch onder etnische hoogspanning.

AK47’s

Vanwege het 22-jarig bestaan van de Horde Zla zijn de ultras op 4 oktober 2009 met meer dan 500 man aanwezig bij de uitwedstrijd in Široki Brijeg. Eenmaal in de stad aangekomen wordt de grote groep supporters door de lokale politie onderverdeeld in kleinere groepjes en op grote afstand van het stadion losgelaten. Voor de FK Sarajevo-supporters voelt dit later als een val. In deze kwetsbare positie worden de supporters namelijk door de lokale bevolking en Škripari (ultras van Široki Brijeg) bekogeld met stenen. Wat volgt is massale rellen, waarbij de lokale politie de kant kiest van de lokale bevolking en enthousiast meeslaat. Onderzoek wijst later uit dat meerdere politieagenten zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling.

Als enkele bewoners overgaan op automatische wapens en met AK-47’s inschieten op de Sarajevo-supporters, is op beveiligingscamera’s goed te zien hoe de agenten de andere kant op kijken. Het resultaat van dit geweld is zes zwaargewonde supporters en één dode. Vedran Puljić, lid van de Horde Zla, komt op 24-jarige leeftijd te overlijden. Oliver Knezović wordt als hoofdverdachte aangehouden, maar ontsnapt binnen enkele uren met hulp van de lokale politie en vlucht naar Kroatië. Vanuit daar zegt hij onschuldig te zijn voor de moord op Puljić, maar geeft wel toe op leden van de Horde Zla te hebben geschoten. Tot op de dag van vandaag is niemand schuldig bevonden aan de moord op Vedran Puljić.

Istina Za Vedrana

Het overlijden van Vedran Puljić heeft een grote invloed op de Bosnische en internationale supporterswereld. Onder meer de Ultras Dynamo, die een vriendschap onderhouden met de Horde Zla, van Dynamo Dresden herdenken de overleden supporter tijdens meerdere wedstrijden. Bij de Sarajevo derby van 2017 laten de Manijaci van aartsrivaal Željezničar een spandoek zien waarbij ze om gerechtigheid vragen voor Puljić. Hierbij weegt het stadsbelang en de vergelijkbare etnische samenstelling van beide supportersgroepen zwaarder dan de rivaliteit.

Het zijn natuurlijk de supporters van FK Sarajevo die de herinnering aan Vedran Puljić voor altijd levend houden. Dat zijn beeltenis vanwege etnische controverse op veel plekken verboden wordt stopt de supporters niet om hem op billboards, vlaggen, shirts, doeken en met graffiti of stencils altijd en overal met zich mee te dragen. Als FK Sarajevo in 2019 weer eens tegen het vermaledijde Široki Brijeg speelt houdt het gehele uitvak zijn geprinte portret omhoog. In de 24e minuut – de leeftijd waarop hij overleed – zingen de supporters altijd de gehele minuut voor hem, vaak gepaard met pyro. Zo is hij voor altijd onderdeel van de Horde Zla. Met voor altijd die rode draad. Istina Za Vedrana. Gerechtigheid voor Vedran!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %