Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

Rheinderby: hoogspanning en slecht voetbal

Wanneer 1. FC Köln en Borussia Mönchengladbach elkaar treffen, ga ik er eens goed voor zitten. Niet alleen vanwege de toch wel intense rivaliteit, maar ook omdat de onderlinge derby’s vaak een garantie voor spektakel zijn. Ook rond de 97e editie was er nog genoeg om voor te spelen. De thuisploeg strijdt tegen degradatie, waar BMG nog wil aanhaken om een plek te bemachtigen dat recht geeft op Europees voetbal. Alles voor een heerlijke Rheinderby!

Enkele dagen voor de wedstrijd, werd het vuurtje nog even extra opgestookt. Hooligans van Borussia Mönchengladbach waren naar het stadion van 1. FC Köln gegaan voor een confrontatie. De fantieke aanhang van de thuisploeg was bezig met het voorbereiden van de sfeeractie. Een korte, hevige confrontatie volgt achter de Südkurve tot de politie ingrijpt. Het geeft direct weer welke haat en nijd tussen beide ploegen leeft.

History Rheinderby

De Rheinderby staat synoniem voor de wedstrijden tussen 1. FC Köln, Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkussen. Best gek eigenlijk, wat Mönchengladbach ligt niet aan de Rijn, maar de rivaliteit met Keulen is dan wel weer de grootste tussen de drie ploegen: The Big One.

De rivaliteit tussen beide ploegen is ontstaan in de beginfase van de Bundesliga. 1. FC Köln won het eerste Bundesliga-kampioenschap in het seizoen 1963-1964. Uitgerekend één van hun oud-spelers, de Duitse bekende voetballer Hennes Weisweller, nam een jeugdig team van BMG onder zijn hoede en zorgde daarmee voor de grootste successen in de historie van de club. Tussen 1969 en 1977 won de club vijf landstitels.

Weisweller verliet BMG in 1975 om, via een kortstondig verblijf bij Barcelona, in 1976 weer terug te keren bij FC Köln. En notabene ten koste van Borussia Mönchengladbach werd 1. FC Köln weer kampioen in het seizoen 1977/1978 in de meeste bizarre ontknoping ooit. De clubs hadden een gelijk aantal punten, maar Köln had een betere doelsaldo van +10. Kortom, in Keulen dachten ze met een simpele overwinning op Sankt Pauli de titel binnen te slepen.

Het werd toch nog even heel spannend, want BMG won maar liefst met 12-0 van Dortmund, waar 1. FC Köln uiteindelijk met 5-0 won door in de tweede helft nog drie keer te scoren.

Rheinderby | 1. FC Köln v Borussia Mönchengladbach

Ook mensen uit Gladbach hebben soms meer met 1. FC Köln

Extra groot uitvak

Ondanks de problemen enkele dagen voor de wedstrijd, zag je dat niet terug op de wedstrijddag qua maatregelen vanuit de beleidsbepalers. Waar men in Nederland direct in een stuip zou schieten en met verboden gaat strooien, richten ze zich in Keulen gewoon op een heerlijke derby day. Wanneer ik aankom, parkeer ik mijn auto tussen de auto’s met zowel vaantjes van FC Köln en Borussia Mönchengladbach.

Supporters van beide clubs lopen wandelend naar het stadion om daar vervolgens ieder een eigen weg te volgen. Politie is wel in grote getale aanwezig en moet even handelend optreden als wat supporters het onderling verbaal aan de stok krijgen. De rust is al snel terug. De fanatiek aanhang van de bezoekers komt wel met wat meer politiebegeleiding richting stadion. Maar ook dat gaat op een relaxte manier.

Eenmaal binnen valt op dat de bezoekers niet alleen het reguliere uitvak hebben, maar ook nog een flink vak op de lange zijde erbij hebben gekregen. Een flexibel uitvak dus met duizenden uitsupporters. In Duitsland kan dat gewoon, doen ze het gewoon, ondanks dat het een wedstrijd is waar de afgelopen jaren de nodige, pittige incidenten omheen zijn geweest. Niet allen vuurwerk en confrontaties, maar ook al eens een pitch invasion van de Köln-aanhang tijdens een Rheinderby in Gladbach.

Rheinderby | 1. FC Köln v Borussia Mönchengladbach

Boodschap vanuit het uitvak, vlak voor de aftrap

Sfeer maakt een hoop goed

Aan het publiek lag het in ieder geval niet vandaag. Al ver voor de aftrap heeft men er zin in. Stadion loopt ook al vroeg vol. Beide supportersgroepen juichen hun ploeg toe zodra ze het veld betreden. De thuisploeg wordt door de capo’s nog uitvoerig bemoedigend toegesproken zodra ze klaar zijn met de warming up. Winst is het enige dat telt vandaag kan ik duidelijk opmaken uit de lichaamstaal en herrie van de Südkurve.

Wanneer het clublied wordt ingezet vlak voor de aftrap gaan alle sjaaltjes de lucht in en op de Südkurve een gecombineerde sfeeractie van allemaal dezelfde Geliebter Fussballclub-sjaals (eerste ring) en vellen (tweede ring) die deels het logo van Köln weergeeft. Ertussen hangt een doek met de tekst Geliefde voetbalclub, jij zal vandaag de winnaar moeten zijn”.

Het uitvak is volledig zwart gekleed, met vooral veel vlaggen in de clubkleuren groen, wit en zwart. Een spandoek wordt omhoog gehouden waarin ze aangeven dat hun sfeeractie verboden werd om het binnen smokkelen van vuurwerk te voorkomen. Dat blijkt al snel geen succes te zijn als in het uitvak allemaal witte fakkels afgestoken worden.

En waar de sfeer in het stadion geen moment verveeld, is de wedstrijd van erg droevig niveau. Er wordt weinig gecreëerd. De spelers lijken wel onder hoogspanning te staan. Naar mate de wedstrijd vordert slaat het slechte voetbal ook wat over op de tribunes. Beide supportersgroepen lijken te beseffen dat als ze nog een week voetballen er nog niet gescoord zal worden. Helaas dus sinds 2014 weer een keer een bloedeloze 0-0 na 90 minuten. Desondanks is de Rheinderby een heerlijke pot om bij te zijn.

Beelden uitvak

Extra sfeerbeelden

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %