Columns

Red de Kuip

Ruim 15 jaar kom ik in de Kuip. Naast mijn ouderlijk woning is deze plek ook een beetje mijn thuis geworden. Wat zeg ik, een beetje, een beetje erg. Talloze uren heb ik daar doorgebracht. Op die machtige tribunes, kijkend naar de wedstrijden van Feyenoord op het veld. Vaker nog keek ik naar die enorme mensenmassa die de tribunes van de Kuip bevolken, mijn Kuip. Jong, oud, stinkend rijk of havenarbeider. Iedereen weet zijn of haar plekje te vinden in deze voetbaltempel.

Trots als ik ben op Feyenoord, ben ik wellicht nog trotser op ons stadion. Geen stadion in Nederland dat zo’n bekendheid geniet, ook buiten de landsgrenzen. Geen stadion in Nederland waarin zo’n magische sfeer kan ontstaan, zo’n chemie tussen spelers en publiek. De ronde vormen, de trappen aan de buitenkant, de tribunes die bijna op het veld staan, de duizend lampen van het Feijenoord stadion. Al deze elementen zorgen ervoor dat er een uniek bolwerk staat op Zuid. Een bij tijd en wijle ook onneembare vesting voor tegenstanders. Een aantal mooie quotes uit het afgelopen seizoen onderschrijven dit.

“Ik zie Feyenoord de komende jaren groeien naar de top, die club heeft iets magisch, wat geen enkele andere club heeft. En dat is De Kuip”.
Fred Rutten

“One of the greatest footballing arenas in world football, Feyenoord’s de Kuip makes for an intimidating place for opposition players and fans alike. A temple to the working class identity of Rotterdam, it’s classed as one of the most atmospheric not just in Holland, but also Europe. Het Legioen (the Legion) are a rowdy bunch, and are renowned for their vocal backing and loyalty, and standing in ‘the Tub’ as 50,000 of them belt out their anthem, “Hand in hand, kameraden!”, is a wonderous thing. Feyenoord fans like to make it uncomfortable experience for the opposition, it can truly be; hell on earth”.
Website Dynamo Kiev

Zodra tegenstanders aangeven wat een speciaal stadion het is om in te spelen, en aangeven dat het alleen al door de atmosfeer in een stadion een lastige wedstrijd zal worden, weet je dat je een extra wapen in huis hebt. Vandaar ook dat supporters hun tweede thuis, de Kuip, koesteren.

Nieuw stadion

Je zou denken dat in de top van Feyenoord ook supporters van die club zitten. De mensen die dag en nacht aan het welzijn van de club moeten werken, moeten ook gek van die club zijn. Dit zijn echter de mensen die zonder argumentatie alle alternatieven opzij schuiven. In het kader van “sportieve vooruitgang” en “meedoen met de Europese top” komen allerlei interessante business cases voorbij, het ene idee nog mooier dan de ander. Gisteren werd bekend dat Feyenoord het bouwbedrijf VolkerWessels opdracht heeft gegeven voor de bouw van een nieuw stadion. Nota bene op nog zo’n nostalgische Feyenoord plek. Varkenoord. De plek waar ik waarschijnlijk nog meer tijd heb doorgebracht dan in de Kuip. Op die manier raakt de Feyenoord supporter niet één bolwerk kwijt, maar direct twee.

“De oude stadions zijn gebouwd voor de supporters, de nieuwe stadions worden gebouwd voor de sponsors”.
Robert Eenhoorn bij FC Rijnmond

En zo is het maar net. Huidig stadiondirecteur Jan van Merwijk kan mooie praatjes houden, dat ze de unieke sfeer willen behouden door ook met de architect van de Kuip te overleggen, jammer alleen dat de beste man al 76 jaar dood is. Door dit soort leugens ontstaat er een extra nare bijsmaak bij de Feyenoorders. Want hebben ze wel het beste voor met het stadion en de supporters?

Feyenoord supporters willen geen dak boven hun hoofd, die willen geen driegangen menu in een chique omgeving. Feyenoord supporters willen dicht op het veld zitten en zelf bepalen of ze gaan zitten of staan. Feyenoord supporters willen lopend over het Varkenoordse viaduct het stadion zien liggen en ze willen vanaf de Brienenoordbrug schuin over hun schouder kijken, naar die schitterende voetbaltempel.

Bovenal willen Feyenoord supporters hun Kuip niet kwijt op basis van alleen commerciële belangen. Op basis van non argumenten en zonder een eerlijk onderzoek om de huidige Kuip te redden. Voor meer achtergrond informatie wijs ik jullie door naar Lunatic News, hier staan talloze artikelen over het hoe en waarom de Kuip behouden moet blijven. En niet alleen, zoals bij dit stuk wel het geval is, gebaseerd op emoties. Ik hoop dat jullie de moeite willen nemen ook een kijkje op Red de Kuip te nemen, en dit initiatief te steunen.

Want ik wil over een aantal jaar met mijn kinderen Hand in Hand voor het eerst naar de Kuip kunnen lopen, net zoals ik dat met mijn vader deed. Ik wil hun gezicht zien zodra ze voor het eerst dat stadion binnen stappen, want vanaf dat moment was ik verkocht. Red de Kuip!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %