AmateurvoetbalVoetbal in NederlandVoetbalderbys

Quick Boys laat zich niet stoppen door uitsupportersverbod bij Rijnsburgse Boys

Officieel uitsupportersverbod? Niets van te merken. Quick Boys neemt Sportpark Middelmors van Rijnsburgse Boys over. We zijn bij de derby tussen de Uien en Blauw Witte Narren in de Tweede Divisie. 

De Tweede Divisie van Nederland kent een aantal heetgebakerde derby’s en daar is Rijnsburgse Boys tegen Quick Boys absoluut één van. Rijnsburg ligt tegen Katwijk aan, waar zowel Quick Boys als VV Katwijk gevestigd zijn. De drie clubs hebben regelmatig supportersgeweld en daarom geldt er tot de zomer van 2024 een uitsupportersverbod voor alle onderlinge wedstrijden. Toen we zelf bij de derby van mei 2022 waren liep het ook compleet uit de hand. Supportersgroepen gaven elkaar rake klappen op Sportpark Middelmors. Die tijden zijn over, dacht de gemeente met het verbod.

Confrontatie

De wedstrijd van vandaag stond eigenlijk gepland op 2 september maar door brand in de keuken werd de derby afgelast en verplaatst naar 21 oktober. Of het officiële uitsupportersverbod de Quick Boys-supporters buiten de deur heeft gehouden? Totaal niet!  Zowel binnen als buiten laten supporters van Quick Boys van zich horen. Buiten het stadion worden er blauwe rookbommen afgestoken en komen de supportersgroepen oog in oog wanneer Rijnsburg een hek forceert. De groep gaat naar buiten en het komt bijna tot een confrontatie. De stortvloed aan politie (inclusief ME en paarden) is dan nergens te bekennen, die staan nog rond de ingang van het uitverkochte Sportpark Middelmors. 

Overvloed aan Kwie Boois

Als de groep van Rijnsburg terug in het stadion is komen de spelers het veld op. Geen tifo, geen spandoek, geen pyro, geen vuurwerk. Helemaal niets. Dit keer schort de sfeer aan veel kanten bij Rijnsburgse Boys. Als vervolgens blijkt dat het stadion vol zit met Quick Boys-supporters wordt het helemaal schrijdend. De linkerkant van de tribune, inclusief het sponsorvak, is ondanks het verbod geheel overgenomen door de rivaal. Aan de andere lange zijde staat nóg een groepje dat zwaait naar de overkant. Bijna komt het tot een confrontatie met de supportersgroep van Rijnsburg, maar beveiliging krijgt het snel door en begeleidt de groep naar de rest van de Quick Boys-supporters. Zo zijn er uiteindelijk een kleine 200 bezoekers binnengekomen. Eenmaal bij elkaar laten de supporters van zich horen en overstemmen ze de jeugdig ogende groep van Rijnsburg.

Op het veld is Quick Boys ook de baas en bekroont het zichzelf met een doelpunt. Ze nemen dan Sportpark Middelmors echt over, het lijkt erop dat juist Quick Boys een thuiswedstrijd speelt. Na de rust komt Rijnsburgse Boys beter in de wedstrijd. De supportersgroep van Rijnsburg is dan verplaatst naar de korte zijde, waar ze uiteindelijk een doelpunt kunnen vieren met de spelers. Drie supporters betreden daarbij het veld, waarbij één zijn broek laat zakken richting Quick Boys.

De wedstrijd eindigt daarmee op 1-1. Rijnsburg is daar het meest blij mee gezien de stand op de ranglijst. Politie is vervolgens gearriveerd bij de Quick Boys en omsingelt de boel zodat het niet tot een confrontatie komt bij de ingang. Ze worden via de achterkant van het sportpark naar buiten geleid. Hoe kan het dat het uitsupportersverbod zo simpel is omzeild? Connecties met sponsors en een online verkoop waar je gewoon een kaartje kon halen? 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %