Columns

Qatar eindelijk onder druk, maar niets over de doden

bert van oostveen

De KNVB neemt nu eindelijk stelling tegen een WK 2022 in Qatar. Prijzenswaardig, al is het opmerkelijk dat corruptie als breekpunt wordt gezien en de honderden, straks duizenden doden niet van belang lijken te zijn.

In een persbericht laat de KNVB weten dat het WK naar een ander land moet als de berichtgeving over omkoping juist is. Daarover is ‘geen twijfel mogelijk’. De KNVB neemt daarmee de woorden van chef betaald voetbal Bert van Oostveen over. Waar zijn collega Michael van Praag nog niet wilde reageren, spreekt hij duidelijke taal: “Qatar was niks, is niks en wordt niks.”

The Sunday Times kwam zondag met onthullingen op basis van e-mails. De e-mails laten zien dat er omkoping in het spel is. Na de onthullingen is de voetbalwereld in rep en roer. Het lijkt erop dat Qatar serieus moet gaan vrezen het toernooi kwijt te raken. De vice-voorzitter van de FIFA heeft geen probleem met een herverkiezing – mits voldoende bewijs – en Blatter gaf al toe dat Qatar ‘een fout‘ was.

Eindelijk wordt het WK nu serieus heroverwogen. Toch is het opmerkelijk dat nu een storm van kritiek ontstaat. Dat er met geld is geschoven weet iedereen. De honderden doden die al gevallen zijn; dáárover moet het gaan. Slaven worden uitgebuit, mishandeld en bedrogen. Naar schatting 4.000 bouwvakkers zullen de dood vinden – meer dan tijdens 9/11.

Ondertussen maakt Van Oostveen zich vooral druk over luxeproblemen: “Voetballen in de bloedhitte voor vele toeschouwers, het kan niet. Laten we er nu al een streep doorheen zetten. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Om een heleboel redenen kan dit WK gewoon niet.”

Het is goed dat Van Oostveen zich in tegenstelling tot zijn laffe collega Michael van Praag wel uitspreekt tegen het WK in de zandbak, maar helaas pakt hij niet door met een standpunt inneemt tegen de slavernij in Qatar. Pas dan had hij echt een statement gemaakt.

(Foto Stanley Gontha / PRO SHOTS)

Het is SALE op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Wees er snel bij, want op = altijd ook echt op!

Jannes van Roermund
Over de schrijver

Jannes van Roermund is fan van NAC. Hij werd journalist vanwege voetbal en leerde dat er meer was. Gelukkig bleef de passie. Voor In de Hekken schrijft hij over politiegeweld, de KNVB en de farce Qatar. "Ronaldo en Messi zullen schitteren op een massagraf."
  Ook leuk om te lezen...
  ColumnsIn de actualiteit

  KNVB en Co: supporters nog altijd de dupe

  In de actualiteit

  Racisme in het voetbal: een maatschappelijk probleem

  Against Modern FootballIn de actualiteit

  Alles wat mis is aan het WK in Qatar

  In de actualiteit

  Straf FC Groningen: Geen supporters op Vak-F tegen Twente