Voetbal in België

Precies twee jaar geleden: SK Lierse failliet

Op 9 mei 2018 ging het noodlijdende SK Lierse failliet. De Belgische traditieclub werd al jaren aan een flinterdunne levenslijn gehouden door de Egyptenaar Maged Samy. 
De Egyptische miljonair kwam in oktober 2007 aan het roer te staan bij de Lierse sportkring. Jaar na jaar gedroeg hij zich meer en meer als een farao met een dodelijke mix van grootheidswaanzin en minachting voor de eigen fans. Zijn rijk kantelde om na elf jaar wankelen.
Na het faillissement van SK Lierse werd de Vlaamse stad in tweeën gedeeld. Er ontstonden twee erfgenamen: Lierse Kempenzonen enerzijds, Lyra-Lierse anderzijds. Het stadion en het logo werden door de curator verkocht aan Lierse Kempenzonen, een fusie tussen de amateurclub Kempenzonen en een groep van SK Lierse. Lyra-Lierse moest uitwijken naar een stadion in het nabij gelegen Berlaar.

Lierse Kempenzonen

Lierse Kempenzonen belandde in eerste amateur (de derde divisie in België), maar kon maar net degradatie naar tweede amateur voorkomen. De coronacrisis zorgde voor een plotse stopzetting van de niet-professionele competities in België, waardoor de Kempenzonen zich gered wisten.

Alles aan Lierse Kempenzonen verwijst naar het oude Lierse SK: het logo werd gerecycleerd, de voetbaltempel van weleer is weer in gebruik, en het aanhangsel “kempenzonen” wordt 9 van de 10 keer achterwege gelaten in de eigen communicatie. Zo is het Youtube account van het oude Lierse SK nu dat van Lierse Kempenzonen, alias Lierse K.

Lyra Lierse

Niets van dat alles bij K. Lyra-Lierse. De club is eigenlijk een voortzetting van stadsgenoot Lyra, en speelt de uitwedstrijden in de rood-witte Lyra kleuren.

Lyra-Lierse gaat er prat op dat de supporters mee aan het roer staan, én dat er een echte lokale verankering is. Geen exotische vogels of buitenlandse weldoeners meer, wel teren op eigen jeugd. Ze willen zo ver mogelijk wegblijven van het Lierse waar het fout is gelopen.

Lyra-Lierse speelde dit seizoen kampioen in derde amateur (de vijfde divisie in België) en sluipt dus dichter bij de stadsgenoot. Ze missen dan wel hun vroegere thuis, het Lisp. Maar de Lyra-Lierse aanhang maakt van het kleine stadionnetje in Berlaar week na week een voetbalhel: veel support, veel sfeeracties, en lekker veel pyro. Zoals hier bij een uitwedstrijd op Zwarte Leeuw Rijkevorsel.

Het water tussen Lyra-Lierse en Lierse Kempenzonen is diep. Maar dat hoeft niet erg te zijn: ieders vaart zijn eigen koers. Lyra-Lierse wil vooral een stabiele club zijn met eigen jeugd. Lierse Kempenzonen wil een versnelling hoger schakelen maar belooft ver weg te blijven van de fouten uit het verleden.
Door de vele licentieproblemen en de coronacrisis is het nog onduidelijk hoe eerste en tweede divisie er volgend seizoen zullen uitzien. Lierse Kempenzonen heeft alvast een licentie beet voor tweede divisie. En zo zou het dus kunnen dat een club die zich maar net kon handhaven in derde, zou stijgen naar tweede. Welkom in België.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %