Voetbal in Polen

Poznan Derby: burenruzie na 25 jaar terug

Na ruim zes maanden weer eens een fatsoenlijke derby day. En wat voor eentje. Na 25 jaar keert de Poznan Derby terug. Hoewel het vooral een vriendschappelijke rivaliteit is, zijn de verwachtingen toch hooggespannen. Het gaat toch om de trots van de stad. Voeg daarbij het fanatisme van de Poolse supporters en je hebt toch de ideale ingrediënten voor een lekkere derby. Zelfs in de gekke tijden waar we nu leven.

De onbekende buur

Voor de fanatieke volgers van het Poolse voetbal zal Warta Poznan geen onbekende zijn. Bij mij was de naam al wel eens voorbij gekomen, maar dan vooral vanwege het enorme oude stadion van de club: Stadion im. Edmund Szyca. Het stadion wat in 1972 nog 60.000 supporters voor een wedstrijd van buur Lech en in de jaren 80 voor een tiental interlands werd gebruikt.

Warta is de oudste club van Poznan. Opgericht in 1912, tien jaar eerder dan Lech. De club wist in de decennia na de oprichting de grootste successen te vieren. De eerste landstitel werd behaald in 1929. Net na de oorlog in 1947 wisten ze dat nog eenmaal te herhalen. Ook werden ze vijf keer tweede. Na 1947 ging het bergafwaarts met de club. Na wat moeizame seizoenen degradeerde Warta in 1950. Vanaf dat moment pendelt de club vooral tussen de Poolse Eerste en Tweede divisie.

Pas in 1993 weet de club weer te promoveren naar het hoogste niveau. Warta wordt kampioen van Liga II (nu Liga I). Daarmee keert de derby terug na ruim 30 jaar. In het seizoen van 1960 werden de laatste edities in Liga II gespeeld die Lech Poznan beide edities met 1-0 won. De terugkeer bleek weinig succesvol. De Groenen wisten zich maar moeizaam te handhaven om het seizoen daarop toch weer te degraderen.

Derby heeft eigen regels

Op 14 mei 1995 de laatste derby voor de 2020 editie. Op dat moment vocht Lech voor Europees voetbal, waar Warta moest vrezen voor degradatie. Dat een derby doorgaans eigen wetten kent, bleek ook wel op deze dag. De bezoekers wisten namelijk verrassend met 2-1 te winnen. Een dreun die Lech maar moeilijk te boven kwam. Ze eindigden uiteindelijk teleurstellend zesde in de competitie.

Warta wist de overwinning ook geen goed vervolg te geven. Degradatie volgde een maand later. Maar daarmee was het drama nog niet ten einde, want het seizoen erop degradeerde de club nogmaals. Nog moeilijkere jaren volgde met financiële problemen. Zelfs zo erg dat in 2014 de club geen licentie kreeg om te spelen in de Tweede Klasse. Maar onder andere met een nieuwe investeerder lijkt het tij sinds 2016 gekeerd. Mede door succesvolle play-offs promoveerde club drie keer om dit seizoen terug te keren op het hoogste niveau.

Ouderwets sfeertje

Dat het een vriendschappelijk onderonsje betreft, wordt voor de wedstrijd duidelijk. Er zijn supporters die beide clubs zelf een warm hart toedragen gezien de twee sjaals die ze bij zich dragen. De supporters van beide clubs lopen gemoedelijke door elkaar heen. De bezoekers van Warta nemen ook maar weinig uitsupporters mee. Of dat nou komt door de Corona maatregelen (beperkte kaartverkoop) of dat ze niet meer supporters hebben, is de vraag. Het wordt mij niet duidelijk in ieder geval.

Zo’n 22.000 supporters zullen in het stadion aanwezig zijn. Dat is 50% van de capaciteit ongeveer, het maximale wat nu in het stadion mag zijn. Wat de meerwaarde van de beperking is, is onduidelijk. De ultras staan met duizenden luidkeels zingend en hossend 90 minuten lang ouderwets de thuisploeg aan te moedigen. Geen haan die er in Polen naar kraait. Geen juichverbod of online moraalridders die huilend aanbellen bij de voetbalbond of politiek. En zo is het toch genieten van een lekker derby sfeertje.

In de Hekken - Poznan Derby

Povere Poznan Derby

Voor de wedstrijd een fijne sfeeractie met de nodige pyro achter het doel. De toon is gezet. Wat heb ik dit gemist. Helaas blijkt dat ook direct het hoogtepunt van deze wedstrijd. De spelers leggen maar een matige pot op de mat. Ik wiebel wat verveeld op mijn stoel. De Polen om mij heen zijn ook weinig enthousiast. Het fanatisme achter het doel maakt het nog een beetje goed, want die blijven volgas gaan.

De uitsupporters zijn overigens amper te bekennen in het stadion. Ik moet goed kijken om wat groen-wit te spotten, want ze onderbrengen in het uitvak is vandaag niet nodig. Lech is de betere ploeg, maar echt grote kansen krijgen ze niet. De bezoekers komen amper over de middenlijn. Vlak voor rust lijkt dan toch echt de ban gebroken. Een vlot lopende aanval wordt met een prachtige stift afgerond, 1-0 voor de Blauw-Witten. Na lang beraad blijft het volgens de VAR toch buitenspel te zijn. Feest gaat niet door.

De tweede helft is helemaal droevig. Lech weet geen fatsoenlijke aanval uit te spelen. Warta is zelfs dichtbij een stunt. Zo’n tien minuten voor tijd wordt een kopbal knap uit het doel gehouden. Op het moment dat al aardig wat Polen het welletjes vinden dan toch nog opwinding. Een afstandsschot wordt gekraakt, maar met de arm. Penalty voor de thuisploeg. Hoewel de keeper dichtbij zit toch de voorsprong voor de thuisploeg. Lech zwijnt vandaag en pakt de eerste drie punten in de toch al moeizame competitiestart.

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %