Keuken Kampioen Divisie

Positieve ontwikkeling onder ADO-supporters, maar meer veiligheidsmaatregelen (?)

Burgemeester Jan Zanen is trots op hoe goed ADO Den Haag het doet, door zonder problemen de thuiswedstrijden dit seizoen af te werken. In tegenstelling tot sommige andere clubs waar wedstrijden soms worden stilgelegd vanwege objecten – voornamelijk bekers met bier – die op het veld worden gegooid, is dat in de Hofstad niet gebeurd. Toch wil de burgemeester extra veiligheidsmaatregelen zien in en rondom het stadion. 

Geen stadionverboden

Ook zijn dit jaar geen stadionverboden uitgedeeld en zijn er geen mensen met zo’n verbod in het stadion waargenomen. Bovendien is er minder politie nodig bij de wedstrijden, omdat de club meer stewards heeft en ze beter zijn opgeleid dan voorheen.

Deze positieve ontwikkeling kent een schril contrast met de wanordelijkheden rondom de play-offs finale tegen Excelsior in mei 2022, waarbij promotie naar de Eredivisie werd gemist en er na afloop rellen waren. Van Zanen eiste toen dat ADO Den Haag maatregelen zou nemen voordat publiek weer welkom zou zijn. De club heeft actie ondernomen door een veiligheidsmanager aan te stellen en meer opgeleide stewards en beveiligers in te zetten. Ook wordt de identiteit van mensen die online kaartjes kopen gecontroleerd.

Extra maatregelen bij ADO

De club wil graag stapsgewijs af van deze maatregelen. ADO heeft de gemeente verzocht om mensen die een account bij de club hebben gemaakt zonder zo’n check een kaartje te kunnen laten kopen. Van Zanen wuift dit weg: “Het is cruciaal dat de club baas is in eigen huis en zo goed als mogelijk weet wie in het stadion is.”

ADO Den Haag supporters

Sterker nog, de gemeente vindt dat de club nog meer veiligheidsmaatregelen moet nemen, zoals het upgraden van het camerasysteem en het installeren van draaihekken. De club praat hierover met de gemeente, maar is terughoudend vanwege de kosten.

De algemeen directeur van ADO, Natasha van Grinsven-Admiraal, is in ieder geval blij met de ontwikkelingen op de tribunes. Ze waardeert de erkenning vanuit de gemeente en onderzoekt hoe ze deze versoepelingen kunnen toepassen bij toekomstige wedstrijden. Ook roemt ze het gedrag van de supporters, die hun club positief steunen.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %