Voetbal in Duitsland

Politie verwondt Ultra, overheid moet betalen

Het is een vete die al geruime tijd loopt. De Duitse politie versus de fanatieke supporter. Deze vete bereikte anderhalf jaar eerder een hoogtepunt. Een rechter oordeelde later dat de politie fout zat. De overheid moet de ultra nu compenseren. 

De ultras van Eintracht Frankfurt hadden in 2019 voor het Europa League treffen tegen Sjaktar een grootse sfeeractie voorbereid. Het gehele stadion was van vlaggen voorzien. Zoals jullie wellicht weten ging de gehele actie niet door, vanwege een absurde politiebeslissing.

De president van Eintracht had vooraf in een interview vermeld dat het stadion zou gaan branden (van emotie). Politie in paniek, pyro is doodeng. Na een huiszoekingsbevel (!) van de rechter (!) gingen de ninja turtles op jacht naar pyro in de vakken van de Ultras en in de verschillende opslagruimtes. Niets gevonden uiteraard. Ultras boos. Club boos. Supporters maken een doek met: Beuth (naam van een of andere hoge pief), the fucker fucks back.

Politie in paniek. Voetbalsupporters die een mening hebben mag niet. En dus opende de Duitse Ninja Turtles c.q. politie de jacht op het spandoek. Dit alles vond plaats vlak voordat de poorten van het stadion zouden opengaan. Achteraf is een supporter over de reling geduwd. Hij heeft hierdoor zes (!) dagen in het ziekenhuis gelegen. De rechter oordeelde dat dit geweld van de politie onterecht was, omdat de supporter de politie in geen enkele wijze hinderde.

Het is te danken aan volksclubs als Eintracht Frankfurt en Sankt Pauli dat dit soort ”incidenten” niet in de doofpot verdwijnen. De Hamburgers dienden een officiele aanklacht in omdat 250 supporters onterecht uren zijn vastgehouden. Dit alles omdat één supporter rookte in de trein en zijn gegevens niet wilde afgeven. Honderden supporters werden vastgehouden zonder toegang op eten en drinken én toilet. Een situatie vergelijkbaar met Willem II supporters in Amsterdam.

Inmiddels zorgt politiegeweld voor meer slachtoffers dan pyro. Voorzitter van de BAFF, het Duitse Supporterscollectief, voorspelt dat de situatie alleen maar kan escaleren. ”Het is dan de fout van de politie en politici, en niet die van supporters”.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %