Actueel

”Politie Arnhem slaat erop los”

De Eredivisie is nog geen drie speelrondes oud of de politie Arnhem heeft zichzelf alweer in een kwaad daglicht gezet. We moeten alle verklaringen nog afwachten, maar de voorzitter deed tegen RTV Oost schrijnende uitspraken. 

Politie Arnhem

Vorig seizoen waren er een handvol incidenten die, uiteraard, de landelijke media niet bereikten. In Amsterdam werden supporters van Willem II uren vast gezet om allerlei drogredenen. Een bus vol NEC supporters wordt door de ME eveneens van de weg afgeplukt. Ajax supporters die bij een Entrada van links naar rechts worden geslagen. Het zijn slechts enkele incidenten die vorig seizoen plaats vonden. Alle journalisten staan erbij en kijken ernaar. Sterker nog. Zij gaan mee in de leugens en bedrog die politie en burgemeesters verspreiden. Walgelijk.

Op vrijdag 16 augustus vindt de wedstrijd Vitesse – PEC Zwolle plaats. De thuisploeg wint. Maar na afloop gaat het helemaal mis. Ogenschijnlijk vanuit het niets begint de politie erop los te meppen. Ook kinderen (!) komen hierbij in de knel.

Verklaring voorzitter SV Zwolle

Na afloop van de wedstrijd Vitesse – PEC Zwolle was er gedoe in de omloop tijdens en na een ophoud procedure van circa 15-20 minuten tussen politie Arnhem en Zwollenaren.

Nadat de deuren open gingen en iedereen de trap af moest naar de beneden uitgang was er getrek en geduw tussen agenten (in burger) en een aantal Zwollenaren. Politie kwam heel agressief over en stond gelijk met de stok klaar. Boven nu getracht de boel te sussen, maar de wapenstok brandde in de handen en de politie had er teveel zin in deze avond om eens flink van zich af te rossen.

Beneden was er ook een handgemeen en wilden een aantal agenten via de overvolle trap met mensen naar beneden en dit ging ze kennelijk niet snel genoeg, waarna ze de wapenstok meerdere malen hebben gebruikt richting mij en anderen. Met als gevolg een dikke boven arm en blauwe plekken. 

Vervolgens zijn er uiteindelijk drie man gearresteerd nadat zo’n beetje alles auto’s werden gecontroleerd. Ook is mijn jarige zoon, op zijn 18e verjaardag, uit de bus gehaald omdat hij het voor zijn vader opnam en nu wordt hij verdacht van mishandeling. Ook mijn 14 jarige dochter heeft een tik/duw opgelopen, maar is mij nog niet duidelijk door wie of wat. 

Er was die avond verder niets aan de hand tot na afloop de deuren lang werden dichtgehouden en wij onnodig werden opgehouden. Het kwam over als pesterij vanuit Arnhem zijde en dit is vervolgens geëscaleerd.

Ik ben vervolgens meegegaan met Arnhemse agenten naar het politie bureau om aangifte te doen met mijn dochter, maar dat was uiteindelijk na lang wachten niet mogelijk, omdat het voor de dienstdoende hulp officier te laat was. 

Hier voelde ik me wel gemanipuleerd door onder andere de agent die de wapenstok hanteerde. Hij kwam verhaal halen omdat hij zichzelf terug zag op social media. Daarna kwamen  nog drie (stille) agenten bij ons om niet zozeer bij te staan of de aangifte op te nemen, maar juist hun best deden de andere zijde te belichten en te wijzen op gebruik van social media. Ook de hulp officier van justitie heeft geen aangifte opgenomen. Ons uiteindelijk vriendelijk verzocht te vertrekken met advies morgen maar terug te komen naar Arnhem of dit in Zwolle te doen, omdat dit misschien objectiever is dan in Arnhem.

Een bizarre avond met mep grage agenten eindigde in bloeduitstortingen en voor drie jonge jongens (van net 18 jaar en een van 20) in een nachtje Arnhemse cel.

Verklaring Collin

Na de wedstrijd moesten we volgens het protocol 10/15 min wachten in het stadion ze deden de hekken en deuren dicht. Prima dat was allemaal bekend. Uit baldadigheid drukten mannetje of 10 tegen de deuren aan ..allemaal niets aan de hand sfeer was lacherig. Na kwartier mochten we er eindelijk uit en op de trappen stonden al politie met “stille” klaar om ons te begeleiden maar omdat ouderen en vrouwen vooraan de trap stonden ging het niet zo vlot.

Dus de politie gingen drukken en daar waren de supporters ook niet van gediend en drukten terug. Toen gingen ze zonder aarzeling de supporters te lijf met de wapenstok en schromen niet, om ook kinderen en ouderen een slag te geven. Nadat iedereen beneden en in hun voertuigen zaten werden we 1 voor 1 gecontroleerd op zoek naar een supporter die blijkbaar iets hadden gedaan.

Verklaring Heleen

Het duurde nogal lang voordat wij naar beneden mochten. Is daar altijd zo, maar nu duurde het wel heel lang. Paar jongens werden vervelend en zochten ruzie met de beveiliging. Voorzitter is er bijgekomen om te praten en ook andere supporters probeerden de boel te sussen. Uiteindelijk leek het rustig en mochten we gaan. De deuren gingen open en daar stond de politie ons al op te wachten.

Boel werd weer onrustig en ze begonnen met stokken te slaan. Niet alleen naar de mensen die echt vervelend deden, maar ook naar onschuldige supporters.Ik deed werkelijk niets verkeerd en werd ook bij mijn hoofd gepakt dat ik door moest lopen. Het kwam behoorlijk dreigend over met die wapenstokken.

Verklaring Politie

Wij hebben contact gezocht met Politie Gelderland. Helaas hebben wij van hen nog geen reactie mogen ontvangen.

Tikkende tijdbom

Wij roepen politie en burgemeesters op om eens normaal met voetbalsupporters om te gaan. Na alle incidenten van vorig seizoen en nu al weer het volgende incident, is het wachten totdat de bom een keer ontploft. Het is walgelijk hoe de media leugens verspreid. Wij roepen niet op tot geweld en chaos, maar het is wel wachten totdat iemand een keer het helemaal zat is en iets heel doms doet.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %