30 juni 2000

Amsterdam – Vanavond had het moeten gebeuren. Oranje had de finale moeten bereiken. Echter misten we vijf (!) strafschoppen. Een penaltydrama van Oranje die we nooit meer gaan vergeten. Na afloop breken er op tientallen plekken in Nederland relletjes uit. Er worden ruim tweehonderd arrestaties verricht. 

Na de fantastische overwinning tegen Joegoslavië was de hoop groot. Fantastisch was het zeker niet, maar Nederland begon wel redelijk. Na vijftien minuten had Dennis Bergkamp Oranje op 1-0 kunnen schieten. De paal stond echter in de weg. Eén minuut later pakte Zambrotta zijn eerste gele kaart.

Na dik een half uur spelen lijkt een legendarische avond in het verschiet. Zambrotta pakt namelijk zijn tweede gele kaart. Italië moet met tien man door.  Enkele minuten later krijgt arbiter Markus Merk de woede van heel Italië over zich heen. Hij geeft een erg gemakkelijke strafschop aan Nederland. Frank de Boer gaat achter de bal staan…… en mist.

In de tweede helft gaat Oranje met een man meer op zoek naar de voorsprong. Uitblinker van dit EK, Edgar Davids, versierd een tweede penalty na dik een uur spelen. Kluivert gaat ditmaal achter de bal staan…. en mist ook.

Na reguliere speeltijd staat nog altijd de 0-0 op het scoreboard. In de verlenging krijgt Italië de grootste kans. Edwin van der Sar redt fantastisch. Even later mist Kluivert nog een redelijke kans, maar heel Nederland heeft de hoop op een doelpunt al opgegeven. Penalty’s gaan beslissen wie er naar de finale gaat.

Aan Italiaanse kant scoren Di Biagio, Pessotto en Totti. Maldini mist. Frank de Boer en Jaap Stam missen aan Nederlandse kant. Na drie penalty’s heeft alleen Kluivert gescoord. Bosvelt mist de vierde penalty van de reeks, de vijfde van de avond. Nederland lijdt een historische nederlaag.

Na afloop breken er op tientallen plekken in Nederland relletjes uit. Er worden ruim tweehonderd arrestaties verricht. In Nijmegen was de chaos het grootst. Een politievrouw kreeg bij een vechtpartij glas in haar oog. In Amsterdam was hulp van de mobiele eenheid nodig om de orde te herstellen. Het was verder onrustig in Rotterdam, Den Bosch, Culemborg,  Eindhoven, Oss, Harderwijk, Tiel en Tilburg.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.