Actueel

Parma is uit de as herrezen!

Na afgelopen vrijdag is Parma Calcio 1913 terug op het allerhoogste niveau in Italië. Drie jaar na het faillissement heeft de club zichzelf van de Serie D omhoog gewerkt naar het allerhoogste niveau: Serie A.

In 1990 werd de club uit Parma opgekocht door zuivelbedrijf Parmalat. Onder de vleugels van dit bedrijf reikte de club tot grote hoogte. Waar Parma in het verleden vooral een laagvlieger was werd het een redelijke topclub. Het won onder meer twee keer de UEFA Cup en één keer de Europa Cup II. In december 2003 kwam aan het licht dat Parmalat gefraudeerd had met liquide middelen. Hierdoor ging het zuivelbedrijf failliet en dreigde het voetbalclub Parma AC mee te slepen in het faillissement. Echter wist de club te overleven en maakte het een doorstart onder de naam Parma FC.

Toch faillissement

Na de financiële problemen stond de club drie jaar lang onder leiding van enkele curatoren. Begin 2007 werd de club gekocht door Tommaso Ghirardi. In 2014 wist Il Ducali zich te kwalificeren voor de Europa League. Doordat de club een belastingachterstand had kreeg het van de UEFA geen licentie om Europees te spelen. Gedurende het seizoen 2014/2015 kreeg de club uit Parma tot twee keer toe punten in mindering. De club kon de salarissen van de spelers niet op tijd betalen. Daarnaast werden sommige thuiswedstrijden verplaatst aangezien ze niet de politie en stewards konden betalen voor de veiligheid op wedstrijddagen.

[Foto via Parma]

Op 16 februari 2015 moest Parma de spelers en de overige schuldeisers hebben betaald. Dit gebeurde niet en één dag later legde de schuldeisers beslag op een deel van het wagenpark. Twee dagen na de deadline vroeg de openbaar aanklager het faillissement voor Parma aan. In maart 2015 verklaarde de aanklager tijdens de zitting binnen 10 minuten het faillissement van de club. Een snelle beslissing die een eind maakte aan maanden van wanbeleid van eigenaar Ghirardi en CEO Pietro Leonardi.

De overige clubs uit de Serie A gaven Parma vijf miljoen waardoor zij het seizoen konden afmaken. De degradatie naar de Serie B was een formaliteit. Echter toen ze de salarisachterstanden niet konden betalen mochten ze niet naar het tweede niveau. Na het faillissement van Parma FC ging de club verder onder de naam Parma Calcio 1913 en mocht het beginnen in de vierde divisie.

Wederopstanding

In 2015 begon de club aan de wederopstanding. Het stelde voormalige trainer Scala aan als voorzitter en voormalig speler Apollini als trainer. In de Serie D verkochten ze meer dan 9.000 seizoenkaarten. Een record! In stijl, meeste punten in de geschiedenis, promoveerden ze binnen één jaar de Serie C.

[Foto via Parma]

Na een reeks aan nederlagen werd in november 2016 Apollini ontslagen als coach en nam Roberto D’Aversa het stokje over. Hij leidde de club tot een tweede plek die recht gaf op play-offs. In de play-offs stelde de club uit Parma de promotie naar de Serie B veilig. Duizenden supporters vierden de promotie en dat verdienden ze ook. In de donkere tijden bleven zij achter hun club staan.

Door de sportieve prestaties van Parma leidde dit tot interesse van de Chinese zakenman Jiang Lizhang. Hij kocht 60% procent van de aandelen en werd daarmee de nieuwe voorzitter. De overige aandelen zijn in het bezit van Nuovo Inizio (vorige eigenaren met 30% procent) en van de supporters (10% procent). Buitenlands investeerders pompen meestal gelijk veel geld in hun club. Lizhang deed dat amper. De meeste transfers in 2017 waren transfervrij of gehuurd.

Door de investeringen werd Parma gezien als een kanshebber om opnieuw te promoveren. Op 18 mei konden ze promoveren indien ze zouden winnen bij Spezia en Frosinone punten liet liggen thuis tegen Foggia. Parma deed wat het moest doen en won met 2-0. Even leek het erop dat ook Frosinone ging winnen, maar in de laatste minuut maakte Foggia de 2-2. Hierdoor was de promotie naar de Serie A een feit.

[Foto via Parma]

Lucarelli is Parma en Parma is Lucarelli

Het kloppend hart van de wederopstanding is absoluut de aanvoerder en clublegende Alessandro Lucarelli. In 2008 kwam Lucarelli geruisloos binnen. Bijna tien jaar later is hij niet meer weg te denken bij Il Ducali. Lucarelli maakte het faillissement van Parma van dichtbij mee. Hij was niet zoals veel andere spelers die vertrokken. Hij bleef de club trouw en maakte destijds een belofte: “Ik heb de club zien sterven en wil nu de wedergeboorte van de club meemaken. Hoogstpersoonlijk zal ik de club terugbrengen naar de Serie A.”

[Foto via Pro Shots]

Na de promotie kon een emotionele Lucarelli amper geloven dat ze waren gepromoveerd. “Ik heb beloofd dat ik Parma terug naar de Serie A zou brengen en heb mijn woord gehouden. Dit is zo onwerkelijk. Niemand had dit durven dromen. We zijn drie jaar geleden begonnen aan deze uitdaging en onze geweldige fans hebben nooit opgegeven. Ik ben zo trots dat ik hun aanvoerder mocht zijn.”

Afgelopen november bedankte Lucarelli op Facebook de supporters van Parma voor de afgelopen 10 jaar. “De afgelopen tien jaar hebben we meer zware tijden dan hoogtepunten gekend, maar dat alles heeft ons alleen maar dichter tot elkaar gebracht. Ik ben een van jullie en jullie zijn een onderdeel van mij. In die 311 duels heb ik talloze fouten gemaakt en heb ik meer dan een paar tegendoelpunten veroorzaakt, maar één ding staat buiten kijk. Nooit heb ik een wedstrijd gespeeld waarin ik niet alles heb gegeven en altijd heb ik het shirt gedragen alsof jullie allemaal met mij op het veld stonden. Vandaag wil ik jullie, rechtstreeks vanuit mijn hart, bedanken. Voor het mij de kans geven om onderdeel uit te maken van jullie historie. Het is een voorrecht dat jullie in de toekomst als volgt kunnen reageren. Wie was Alessandro Lucarelli? Een van ons.

[Foto via Parma]

Wat de komende jaren ook met Parma gaat gebeuren, dit is absoluut een geweldig verhaal die voetbalsupporters en supporters van Parma in het bijzonder nooit zullen vergeten!

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %