Columns

Ouderwetse beleving anno nu

Daar waar mensen vandaag de dag vol lof spreken over stadions als de Vijverberg in Doetinchem en de Adelaarshorst in Deventer, daar ben ik toch nog enigszins ouderwets. Gelukkig is men in beide stadions nog niet zover gezonken dat met plastic klappers wordt gekeken naar een soort van sfeerloos voetbal, gevolgd door bioscooppubliek. Gelukkig kent men daar nog de ouderwetse bal gehakt en niet de uitgedroogde frikandel onder de warmhoudlamp. De Vijverberg bijvoorbeeld is en blijft een heel mooi stadion, met fanatiek publiek, dicht op het veld, redelijk authentiek, midden in een woonwijk, aan het spoor en op loopafstand van het centrum van de stad.

Maar was het vroeger niet nog veel mooier? De hekken waarin werd gehangen, het scheermesjesdraad waaraan je je nieuwe jas openhaalde, de stalen achterwand waartegen werd geschopt en geslagen om een onheilspellende herrie te maken, de stewards die de Spinnekop-tribune niet op durfden te komen, prachtig!

Simon Kistemaker die met gebalde vuisten de harde kern helemaal gek kreeg, Hans Kraay Jr, Lowie van Schijndel, Edwin Godee, prachtige jaren, prachtige wedstrijden op een prachtige oude Vijverberg.

Ook in de Adelaarshorst is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Misschien nog wel meer dan in Doetinchem omdat in Deventer toch nog steeds de ouderwetse kantine, de vreettent en ook de beton met houten tribunes in stand zijn gebleven. Een sfeer die helaas niet altijd even goed is, maar naarmate de Eagles zich hoger in de Jupiler League (wie verzint zoiets?) vestigen wordt het fanatisme groter en groter. Mooi om te zien dat Deventer meeleeft met het succes in de Vetkampstraat.

Tja en dan de toekomst; ook in Deventer en Doetinchem kijkt men naar nieuwe stadions, betonbakken op een industrieterrein. Multifunctionele gebouwen waar behalve voetbal ook handbal, tennis, volleybal, concerten, casino’s, restaurants en andere activiteiten ondergebracht moeten worden. Supporters kunnen straks niet meer wandelend of met de fiets naar het stadion maar moeten allemaal met auto of bus kilometers afleggen om bij het verlaten stadion te komen, niet erg milieuvriendelijk lijkt me! Wie zit nou te wachten op zoiets? En in deze tijden van crisis en bezuinigingen is het toch een enorm risico om ca. 30-35 miljoen euro in een stadion te stoppen?

Neem de Vijverberg in Doetinchem, deze moet vervangen worden door de nieuw te bouwen Samsung Korea Superfarmers ArenA in het plaatsje Wehl (wat sinds kort onder de gemeente Doetinchem valt, maar niet in de geliefde achterhoek ligt). Dit stadion zal gebouwd worden voor 16500 supporters, die er waarschijnlijk ook wel zullen zitten, hoewel nu iedereen zegt niet naar Wehl te gaan.

16500 supporters, dat zijn er 4000 meer dan nu op de Vijverberg passen. De Graafschap moet dus sponsoren, bouwbedrijven en subsidie regelen voor 35 miljoen euro en dat voor slechts 4000 extra toeschouwers! Voor 5 tot 8 miljoen kan men de huidige hoofdtribune uitbreiden en zit men aan een gelijk aantal toeschouwers. Waarom dit risico nemen, waarom jezelf tot aan je nek in de problemen werken voor slechts 4000 extra toeschouwers? Het ontwerp is wel iets dat veel Superboeren bevalt; kijk hier maar naar een 1 aprilgrap van een ontwerpburo uit de regio.

In Deventer zijn ze niet zo fanatiek met het nieuwe stadion, zij kijken nog even de kat uit de boom, beperken zich tot onderzoek maar weten ook dat gezien het huidige aantal toeschouwers de investering te groot lijkt. Clubs als Twente en Heerenveen hebben het slimmer aangepakt, eerst een relatief klein stadion bouwen, wat toendertijd ook echt nodig was en werd gesponsord door de gemeenten en provincies. Deze stadions werden/ worden vervolgens o.b.v. behoefte uitgebouwd slim! Toch blijven die nieuwe stadions een enorm groot nadeel hebben; ze missen authenticiteit en uitstraling, zeker aan de buitenzijde zijn ze allemaal hetzelfde; beton beton beton.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %