Columns

Ode aan de stille genieter

Sfeer is een woord dat veel gedachtes op kan roepen. Voor mijn moeder betekent dat kaarsjes in huis, of minder lampen aan . Mijn vriendin vindt het sfeervol als het huis versierd is met kerstlichtjes. Persoonlijk betekent sfeer een hoop pyro, een enorm decibel aan vocale ondersteuning en 90 minuten lang vlaggen op de tribune. Als je dit leest, ben je het waarschijnlijk met me eens: sfeer in een stadion is het allermooiste dat er is.

Voor welke club ik ben is eigenlijk niet zo belangrijk. Wat belangrijker is, is voor welke clubs ik niet ben, en dat is precies de kern van dit verhaal. Als ik in het uitvak zit, is er geen beter gevoel dan 90 minuten lang de ploeg vocaal ondersteunen. Maar soms, soms zakt het allemaal even in. Op dat moment hoor je ineens geluid aan de andere kant van het stadion. De fanatieke zijde van de thuisploeg is het uitvak zat en gaat volle bak achter hun helden staan. Dat zijn momenten waar ik stiekem enorm van kan genieten.

Neem nou Feyenoord-uit. Voor mijn mede-supporters betekent dat ‘weer naar dat associale tokkievolk’. Ik kan niet ontkennen dat ik die mening soms deel, maar dat maakt het genieten er niet minder om. Als daar ineens 98′ To Piano door de speakers beukt en het publiek gaat compleet uit zijn dak, hoor en zie ik om mij heen klagende supporters. Zij vinden het maar niks. Op dat moment kijk ik eens goed om mij heen en geniet ik volledig van het moment. Op dat moment ervaar je aan alle kanten 45.000 man sterk die er klaar voor zijn om jou een enorm minderwaardigheidscomplex te bezorgen, in de vorm van volledige support richting hun ploeg.

Vaak denk ik wel eens dat ik de enige ben die stiekem geniet van de sfeer van de tegenstander, maar dat kan simpelweg niet waar zijn. Ik weet zeker dat er genoeg supporters zijn, hoe fanatiek ook, die stiekem enorm kunnen genieten van de sfeer van de tegenstander. De sfeer in een stadion is uiteindelijk hetgene wat de ervaring zo mooi maakt. Gezang, pyro en tifo zorgen ervoor dat wij allemaal zoveel van voetbal houden. Je kunt met 1-0 winnen door een goal van 25 meter, als het de hele wedstrijd doodstil bleef, zullen de meeste supporters geen leuke middag of avond gehad hebben. Gooi daarom alle vooroordelen opzij, heb wat minder haat richting de tegenstander en geniet gewoon van het moment. Zonder telefoon, met je maten. Hier doe je het uiteindelijk voor. In de huidige cultuur voel ik mij een stille genieter.

Roman de Lange
Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.

Reageren is niet mogelijk.

0 %