Voetbal in Frankrijk

Nîmes Olympique, een club met passie

Als je aan het zuiden van Frankrijk denkt, zal je waarschijnlijk clubs als Olympique Marseille, Montpellier HSC en OGC Nice voor je zien. Maar verder ligt tussen deze plaatsen nog de derde stad van Occitanië: Nîmes. Hier speelt Nîmes Olympique, een club waar wekelijks zo’n 13.000 supporters op de tribune te vinden zijn. Ook hier ontbreekt de zuid-Franse passie niet!

Bescheiden successen

Nîmes is de hoofdstad van het departement Gard en telt zo’n 150.000 inwoners. Hiermee behoort het tot de top-20 van Frankrijks grootste steden. Er is veel concurrentie in de regio, want de zuidelijke provincies zijn sterk vertegenwoordigd op het gebied van voetbalclubs. Ondanks dat doet Nîmes het, gezien het gemiddelde toeschouwersaantal per wedstrijd, niet slecht. Omgerekend is zo’n 10% van de inwoners van Nîmes aanwezig bij thuiswedstrijden van het team!

Supporters van Nîmes in de thuiswedstrijd tegen Niort (2016).

Supporters van Nîmes in de thuiswedstrijd tegen Niort (2016).

Het bescheiden palmares van Les Crocodiles zegt wat over de loyaliteit van de supporters. Rond de jaren zestig en zeventig wist Nîmes een paar keer op de tweede plek te eindigen in de Ligue 1. Driemaal greep de club net naast de bekeroverwinning. Aan het eind van de jaren zeventig ging het minder: Nîmes kwam voornamelijk uit in de Ligue 2.

In 1989 – vlak na het vertrek van Jan Poortvliet en Ton Lokhoff – vond de club uit Zuid-Frankrijk met Stade des Costières een nieuw onderkomen. Een stadion dat bij liefhebbers, zelfs anno 2020, in de smaak zal vallen. Beide tribunes achter het doel zijn onoverdekt en hebben houten bankjes. Die worden niet altijd gebruikt, want veel supporters staan gewoon. De vlakke lange zijdes liggen erg dicht aan het veld. De Ligue 1 kent genoeg nieuwe en gemoderniseerde stadions, gelukkig is Stade des Costières uniek in zijn soort! In het eerste jaar in deze thuishaven wist Nîmes direct te promoveren naar de Ligue 1, waar het twee seizoenen bleef. Daarna ging het even bergafwaarts. Vlak voor de eeuwwisseling speelde het team zelfs twee jaar in de National, iets wat aan het begin van de eeuw nog een aantal jaren werd herhaald.

Promotie

Sinds 1993 had Nîmes niet meer niet meer op het hoogste niveau gevoetbald. In 2017-2018 betekende een tweede plek in de Ligue 2 promotie voor de oude club van Éric Cantona. Na de overwinning op Ajaccio renden honderden supporters het veld op. 25 jaar heeft het geduurd voordat men Nîmes weer terugzag op het hoogste niveau!

Rivaliteit

Promoveren naar de Ligue 1 is natuurlijk niet alleen sportief een succes. Terugkeren op het hoogste niveau betekent dat Nîmes weer jaarlijks tegen aartsrivaal Montpellier speelt. Direct in de eerste editie na de rentree liep het uit de hand. In Stade de la Mosson – op zo’n 55 kilometer afstand van Nîmes – werd de wedstrijd meerdere keren onderbroken vanwege problemen op de tribunes.

Er waren al meerdere spandoeken getoond aan beide kanten, maar de vlam sloeg in de pan toen supporters van Nîmes vanuit het uitvak een stuk van een doek lieten zien dat zij eerder hadden gestolen van Montpellier. Als reactie hierop probeerde een groep supporters van de Butte Pallaide – de harde kern van de thuisploeg – het uitvak te bereiken. Zonder succes, maar het spel werd hierdoor wel stilgelegd.

Gladiators Nîmes 91

Twee jaar nadat Nîmes naar hun nieuwe stadion verhuisde, werd de groep Gladiators Nîmes opgericht. Deze supporters nemen plaats op de Oosttribune achter het doel. Als je tifo- en andere sfeeracties van Nîmes tegenkomt, is de kans groot dat ze van deze harde kern komen. Al tientallen jaren steunen zij hun club op welke manier dan ook. Momenteel zet de groep zich in voor het zorgpersoneel in de stad. Ze verzamelen eten en drinken en verdelen dit onder verplegers die zich dagelijks inzetten voor het volk. Eerder dit jaar zamelden ze €1.800 in, waar onder andere pasta, taarten, handdoeken en drinken van werd gekocht.

Gladiators Nîmes tijdens Nîmes – Angers (2020).

Nog een jaar Ligue 1

Frankrijk is een van de weinige landen die haar competitie niet meer heeft hervat door de coronapandemie. In tegenstelling tot Nederland gebruikte de LFP de stand echter wel als eindstand. Met nog tien wedstrijden te gaan stond Nîmes achttiende, vier punten boven de degradatiestreep. Amiens en Toulouse bevonden zich hieronder. Je weet niet hoe het zou aflopen, maar voor Nîmes stond nog wel uitwedstrijd naar beide clubs op het programma. Doordat de competitie niet werd hervat en er ook geen play-offs voor degradatie werden gespeeld, handhaafde het team zich. Momenteel is dit alweer het derde Ligue 1 seizoen op rij voor Nîmes!

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %