Voetbalsupporters

Nieuw Noord protesteert tegen de KNVB en Heerenveen na tifo-verbod

De situatie tussen de fanatieke supporters van SC Heerenveen en de club staat onder spanning. De supporters hebben, dankzij één wedstrijd met pyro, een verbod gekregen op spandoeken ‘over de koppen’. Dat betekent dat enkele al voorbereide acties de prullenbak in kunnen. Onverteerbaar voor de Friese supporters. Afgelopen zaterdag lieten de supporters voor de zoveelste keer hun onvrede blijken met een doordachte actie.

Het verbod is het gevolg van afgestoken vuurwerk tijdens de wedstrijd sc Heerenveen – Excelsior, inmiddels al zo’n drie maanden geleden. Het verbod houdt in dat supporters enkel nog tifo’s mogen doen in de vorm van hijsdoeken of acties zonder doeken over de hoofden. Dit maakt het voor de gasten van Nieuw Noord onmogelijk om uit te pakken op de manier die de aanhang wenst. De keuze leidt tot veel onvrede bij de supporters, iets dat in de weken erna ook zichtbaar wordt op de tribune.

Visueel leeg

Het levert veel problemen op voor de supporters. Een aantal sfeeracties liggen namelijk al klaar; acties waarbij doeken over de hoofden van supporters gaan. Al dit harde werk kan nu de prullenbak in gegooid worden. Aangezien in eerste instantie gedacht wordt dat de straf door de KNVB wordt opgelegd, roept Nieuw Noord de bond op om het besluit te herzien. Tegen Almere City is het daarom tijd voor een protestactie.

Er worden twee doeken getoond gedurende deze thuiswedstrijd. “Zonder doeken is het stadion visueel ‘leeg’: ‘Is dit wat jullie willen?!”. Hiermee maken de supporters duidelijk wat ze vinden van de opgelegde maatregelen. Tegelijkertijd worden er enkele rookpotten afgestoken, maar dit is geen onderdeel van de geplande protestdoek en ontkrachten een beetje het statement dat de supporters willen maken. De supporters van Nieuw Noord vertellen er meer over op hun eigen website.

Monopoly

Later wordt duidelijk dat niet de KNVB, maar de club zelf zijn eigen supporters het verbod heeft opgelegd. Nieuw Noord is inmiddels in gesprek met de club om het besluit terug te draaien. Op hun site is te lezen dat opnieuw actie wordt gevoerd, als het gesprek niet tot het gewenste resultaat leidt. Het is te hopen dat hier wat uit voortvloeit voor de gasten van Nieuw Noord.

Het houdt de supporters overigens niet tegen om dit weekend wederom te protesteren tegen de KNVB. Met een ludieke actie wordt deze zaterdag aandacht gevraagd voor de stortvloed aan regels waar (fanatieke) supporters in Nederland tegenwoordig mee te maken hebben. Met een supporters-editie van Monopoly sommen de supporters van NN feilloos op met welke belachelijke restricties zij de afgelopen tijd te maken hebben gehad.

Het verhaal van Heerenveen is er eentje die past in de tendens van afgelopen tijd. Bij PEC Zwolle ervaren ze veel restricties, de supporters van De Graafschap pakten kritisch uit tegen Oss en bij FC Groningen ageerden ze tegen een buscombi. Zoals ze ook bij de monopoly-tifo laten zien, zou de KNVB eens een ‘kanskaart’ moeten pakken om te kijken waar de kansen liggen t.o.v. supporters. Tijd om supporters te gaan behandelen zoals ze verdienen en daarbij de vrijheid van tifo te respecteren!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %