FEU Zwolle staakt zichtbare support bij PEC: “Het is een hetze tegen ons”
Het is een duidelijk statement dat op de website van de FEU Zwolle verschijnt. Met onmiddellijke ingang staken de ultras van PEC Zwolle hun activiteiten. Vanwege het afsluiten van de opslagruimtes van de groep in het stadion is het niet langer mogelijk de club te ondersteunen zoals de FEU dat voor zich ziet. Waar komt deze drastische ingreep vandaan? Wij spraken met 2 jongens van FEU om te achterhalen wat er precies gaande is Zwolle.
Het afsluiten van de opslaghokken mag dan de directe aanleiding zijn, er speelt op de achtergrond natuurlijk veel meer in Zwolle. Voor de supporters is de grens bereikt. Na een jaar waarin zij zich stelselmatig aan de kant gezet voelen door de club is er nu een situatie ontstaan waarin PEC Zwolle ervoor kiest om alle communicatie met de supporters te staken. Een eenzijdige mediaoorlog, wederzijds onbegrip en niet nagekomen beloftes komen zo tot een voorlopig dieptepunt met een boycot door de ultras.
Gestrekt been
En dat terwijl de start van de nieuwe directie, zo’n anderhalf jaar geleden, nog veelbelovend leek aldus de jongens van FEU: “De nieuwe directie gaf ons in het begin een heel goed gevoel. Er was veel welwillendheid om mee te denken, op onder meer het gebied van voetbalcultuur en pyro. Achteraf denk ik dat de club daarin misschien te hard van stapel is gelopen en te enthousiast beloftes heeft gedaan die ze helemaal niet konden nakomen”. De eerste deuken in de samenwerking ontstaan als er zich enkele incidenten voordoen met de supporters.
Na een uitwedstrijd tegen FC Eindhoven ontstaat er negatieve media-aandacht dankzij een vechtpartij na de wedstrijd. “In plaats van met ons in contact te treden over de gebeurtenissen, werd er meteen gekozen voor een gestrekt been in de media. De club wist duidelijk niet wat te doen met deze ‘mediastorm’ en besloot om de supporters maar gelijk onder de bus te gooien”. Het blijkt helaas een voorbode voor de standaard werkwijze die de directie in dit soort situaties zal blijven hanteren. Keer op keer wordt er bij incidenten voor gekozen om de media op te zoeken en zo veel als mogelijk het eigen straatje schoon te vegen.
Het boeteklassement
Dat terwijl er op het gebied van veiligheid juist binnen de club de nodige zaken misgaan. “Het was groot nieuws dat PEC Zwolle de leider was in het “boeteklassement” van het betaalde voetbal, maar dit komt voor een groot deel doordat de vorige veiligheidsmanager veel steken heeft laten vallen op het gebied van verweerschriften”. Dit seizoen treedt een nieuwe veiligheidsmanager aan. “Een jongen van 24, met alleen wat ervaring in het bekijken van videobeelden bij FC Utrecht. Hij is duidelijk nog te onervaren voor het leiden van de organisatie”.
Het leidt dit seizoen tot meerdere incidenten, die op het oog voorkomen hadden kunnen worden. “Tegen Sparta kregen we ruim van tevoren horen dat de Noordtribune gesloten zou worden, waardoor iedereen de kans had kaarten op een andere tribune te kopen. De club zelf gooide rond het uitvak nog extra rijen in de verkoop. Veiligheidsafdeling had dit totaal niet in kaart en zo eindigen tientallen fanatieke supporters naast een uitvak zonder beveiliging. Zodra het dan mis gaat met enkele losse supporters, is het onze schuld. Terwijl wij juist zo veel mogelijk sociale controle hebben gepleegd op de tribune”.
Ook met andere ideeën die de supporters voor rust op de tribune aandragen wordt niks gedaan. “Maar achteraf in de media wordt wel gedaan alsof de situaties niet voorkomen konden worden. Er mist gewoon feeling met de voetbalcultuur. De club heeft oogkleppen op en ziet niet hoe het daadwerkelijk gaat op de tribune. Ze betichten ons van een veel radicalere rol dan we hebben”.
Het dedain
Helaas is de club hierin niet de enige, ook vanuit de gemeente en politie heerst een bepaald beeld richting de supporters. “De gemeente ziet ons als een broedplaats van de harde kern, er wordt heel negatief tegen onze groep aan gekeken. Iedereen met een zwarte jas telt voor hun als FEU. Terwijl wij voor ultrabegrippen best een hele nette groep zijn, waar prima mee gepraat kan worden.”
Toch hebben ook dat soort gesprekken vaak maar weinig nut. “We zijn wel eens aangeschoven bij een overleg met gemeente en politie, maar daar schieten we ook niks mee op. Je merkt aan alles dat ze de supporters niet zien als een gelijkwaardige partner. Het dedain spat er vanaf.” Wat dat betreft past de situatie in Zwolle helaas in een grotere trend van clubs die niet beseffen dat er met ultragroeperingen prima afspraken gemaakt kunnen worden zoals bijvoorbeeld in Duitsland al veel gebeurt.
Hetze tegen FEU
Ook tussen de normale supporters en de ultras ontstaat, mede door de club, veel onbegrip. Met de groene rook op de thuistribune tegen Go Ahead Eagles als voorlopig dieptepunt. “We zijn oprecht geschrokken van de reactie op die actie. Overal online negatieve berichten dat we de club kapot maken. Notabene door mensen die onze eerdere pyro-acties als omslagfoto’s gebruiken!”.
Hierin spelen de KNVB en de club helaas een negatieve rol door vooraf heel erg te wijzen op de mogelijke boetes en gevolgen voor de club. Het bijzondere daarin is dat hier al lang een afspraak met de club over op tafel ligt. “Begin van vorig seizoen is door de club aangegeven dat er een sfeerbudget beschikbaar was. Omdat wij alle sfeeracties zelf bekostigen, hebben we aangegeven dat ze deze middelen beter konden bewaren als soort boetepot voor pyro. De club stemde hiermee in en gaf aan om geen heksenjacht te houden op daders voor een vooraf afgesproken aantal pyroshows per seizoen. Die hele hetze tegen ons dat het de club zo veel geld kost; dat is allemaal allang ingedekt”.
Een aangedragen voordeel voor de club ook lijkt het, want hierdoor worden de problemen met vuurwerk alleen maar kleiner. “Wij hebben zelf het initiatief gedragen om met alle groepen op de tribune af te spreken geen los vuurwerk meer af te steken en niks op het veld te gooien. Wij zouden als FEU daarin leidend zijn en strak georganiseerde pyroshows doen, met de groene fakkelzee tegen FC Den Bosch als perfecte voorbeeld”. Dat de club later toch een soort mediastrijd tegen pyro lijkt te voeren, steekt daardoor extra bij de supporters.
Verbroken afspraken
De negatieve uitspraken in de media, gebrek aan steun richting de gemeente en politie en wisselende standpunten ten opzichte van afspraken leidt tot een verziekte relatie tussen de club en haar fanatieke supporters. Toch wil juist de FEU nog wel in contact blijven met de club. “We hadden voorafgaand aan het seizoen samen de afspraak gemaakt altijd in contact te blijven met elkaar. Het is de club die heeft besloten om die afspraak eenzijdig op te zeggen”.
Uiteindelijk is het op slot zetten van de opslaghokken de druppel die de emmer doet overlopen. “Zonder overleg, zonder enige communicatie is er een inval in ons hok gedaan en zijn vervolgens de sloten vervangen. We mogen ons eigen materiaal alleen nog ophalen onder leiding van de veiligheidscoördinator. Als reden ervoor verwijzen ze naar enkele fakkels. Dat die daar nog lagen voor de fakkelverkoop op de laatste training weet de club zelf ook heus wel.”
Hiermee is voor de ultras definitief duidelijk dat er iets moet gebeuren. “Het gat tussen de club en de fanatieke supporters is momenteel gewoon gigantisch. Ze denken nu de steun te hebben van alle ‘reguliere’ supporters er daardoor maar alles te kunnen maken ten opzicht van ons. Maar ondertussen draait de marketingafdeling volop campagnes op basis van onze songs, onze sfeeracties, onze bepalende inbreng in merchandise en wedstrijdshirts en ga zo maar door. Dat steekt wel.”
Liefde voor PEC
Het is een keuze die de supporters niet lichtzinnig genomen hebben. “Na 12 jaar lang alles voor de club te hebben gegeven, word je gewoon zomaar je eigen hok uitgegooid. Dat doet pijn. Na al die jaren steun hoeven we niet lijdzaam toe te zien dat er oneindig leugens over ons worden verspreid in de media. Dan gaan we in de tegenaanval ook”.
Hoe de toekomst er daardoor uit gaat zien in Zwolle blijft onzeker. “Vanwege de druk vanuit de media en de stakeholders probeert de club ineens met grote spoed de boel op te lossen. Wij schromen niet de hand in eigen boezem te steken, maar zij zijn diegene die ervoor hebben gekozen ons niet langer mee te nemen in de koers die gevaren wordt. Een beslissing die wij als groep betreuren. Die emotie zit erg diep en kan tijd kosten, maar we gooien de deur natuurlijk niet definitief dicht”.
Want uiteindelijk is het daadwerkelijke doel van de supporters natuurlijk duidelijk. “Het enige wat wij als groep willen is om er iets moois van te maken bij de club met een heerlijke sfeer en af en toe wat vuurwerk. Het ligt dus echt aan de directie hoe de toekomst eruit komt te zien. Want laat één ding duidelijk zijn: ons probleem ligt bij enkele individuen en niet bij de club. Wij houden allemaal van PEC Zwolle. Het liefst staan we met zijn allen morgen alweer te schilderen voor de club!”.
Lees ook het volledige statement van de FEU op hun website!
Note: Wij hebben in het kader van wederhoor geprobeerd om PEC Zwolle te bereiken. Telefonisch komen we echter niet verder dan een eeuwig durend wachtmuziekje en op een gisterochtend verzonden E-mail is tot dusver helaas geen reactie gekomen.