Voetbalsupporters

Geniale actie van Brigata Tifosi van De Graafschap bij TOP Oss

De Graafschap supporters lieten tijdens de wedstrijd tegen TOP Oss weer een zien waarom ze tot de Nederlandse top behoren. Met een slimme, doordachte en kritische actie lieten ze de hypocrisie zien van de maatregelen die supporters opgelegd krijgen. Alle ‘fouten’ van vorig jaar op bezoek in Oss werden deze keer recht gezet.

De Graafschap kreeg namelijk een verplichte buscombi opgelegd voor de wedstrijd tegen TOP Oss. Als reden hiervoor werden 3 zaken opgegeven. De supporters waren vorig jaar te vroeg in het vak (ja, serieus). Er waren enkele stoeltjes kapot gegaan. En er was een onaangekondigde sfeeractie gedaan. Om dat dit jaar te voorkomen – of wat is eigenlijk de denkwijze rondom zo’n maatregel? – kregen alle supporters dit jaar een buscombi opgelegd.

Volgend jaar vrij vervoer

Een belachelijke buscombi natuurlijk. Gebaseerd op een paar drogredenen worden honderden mensen verplicht in een bus gestuurd. Reden voor De Graafschap om dat eens duidelijk te maken. Voor de wedstrijd begint hangt er een groot spandoek in het uitvak. “Vandaag een verplichte buscombi met als reden:” om vervolgens de hierboven genoemde redenen puntsgewijs op te sommen.

Tijd om dat voor volgend jaar alvast maar eens om te draaien. Te beginnen met de eerste ‘misdraging’ van vorig seizoen. Te vroeg in het vak? Dan blijven de supporters deze keer toch wat langer in de gracht staan? Verander “te vroeg in Oss” maar in “te laat in Oss” en kleur het bolletje blauw.

Reden nummer 2 dan: een paar kapotte stoeltjes in het uitvak vorig jaar.  Dan vervangen we dat toch even voor ‘nieuwe stoeltjes’. Dus nemen de supporters van De Graafschap een tiental stoeltjes mee het uitvak in en gooien deze met behulp van een net over het uitvak heen. Nu tevreden, Oss?

En tenslotte is er nog de onaangekondigde sfeeractie. Die wordt vervangen voor een aangekondigde protestactie. Op precies dezelfde manier als vorig jaar worden er enkele stroken van een spandoek meegenomen, wat gelijk laat zien dat een buscombi precies helemaal niks tegen houdt. De protestactie is duidelijk: Vrijheid voor supporters!

Zo is er puntsgewijs voldaan aan alle problemen die in Oss werden aangekaart. Tegelijkertijd laten de supporters zo de hypocrisie van de regels zien. Het lijkt ons dus wel duidelijk voor volgend seizoen. Gewoon lekker vrij vervoer geven en stoppen met die onnodige en belachelijke buscombi’s!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %