Columns

Newcastle United: van cultclub tot reclamebord

01199304

Newcastle United, alias The Magpies, een prachtige cultclub in het Noorden van Engeland, gelegen aan de rivier De Tyne. Een club met uitstraling, allure en een grote fanatieke aanhang. Waar je ter wereld ook bent, je komt hun supporters tegen. ‘The Toon Army’ noemen ze zich ook wel.

Het zijn donkere dagen op St James’ Park, zoals het stadion dat plaats biedt aan 53.000 (zittende) toeschouwers eindelijk weer genoemd mag worden. Het karakteristieke onderkomen heette vorig jaar nog even ‘The Sports Direct Arena’, verwijzend naar het bedrijf van clubeigenaar Mike Ashley, die de voetbalclub eigenlijk enkel als promotiemateriaal ziet. De supporters kunnen zijn bloed inmiddels wel drinken en dat zal de 50-jarige miljardair ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Alle protestacties en spreekkoren hebben voorlopig nog geen effect gehad. Sterker nog: Ashley heeft zijn beheer uitgebreid en bezit nu ook aandelen in de gevallen Schotse topclub Glasgow Rangers, dat inmiddels weer aan de weg timmert als Rangers FC. De mensen in Newcastle zullen hopen dat de Schotten weer succes gaan boeken en zien Ashley dan het liefst definitief naar Schotland vertrekken.

01190392
De veelbesproken Newcastle-eigenaar Mike Ashley op de plaat. De Engelse zakenman verandert de traditierijke club in een commercieel uithangbord.

Het verhaal in Newcastle schetst een situatie die steeds vaker voorkomt in de voetballerij. De sponsoren en eigenaren hebben het, meer dan nodig is, voor het zeggen. En het ergste is dat de clubs deze geldschieters geen halt durven toe te roepen. De bestuurders kunnen niet meer inschatten wat wel of niet gewaardeerd zal worden bij de fanatieke aanhang en/of hebben er gewoon maling aan. Wie betaalt, bepaalt en of de traditie van de club daarmee verloren gaat zal ze worst wezen.

 sports-direct-arena
Zelfs de spelerstunnel is op alle denkbare plekken voorzien van de welbekende reclame-uiting.

Ashley ziet St James’ Park als zijn huis. Iedere pilaar is voorzien van een sticker waarop de naam van zijn bedrijf prijkt en zelfs in de spelerstunnel is de muur voorzien van koeienletters waarop wederom de naam van Sports Direct te lezen valt. Ashley maakte het onlangs zelfs zo bont dat hij de dakconstructie besloot te bedekken met een ‘kleine’ advertentie. Logisch natuurlijk, als een helikopter of vliegtuigpiloot in de lucht spontaan het besef krijgt nog nieuwe sportschoenen nodig te hebben dan weet hij bij wie ze te bestellen zijn. Deze stunt zorgde uiteindelijk wel voor zoveel ophef dat Ashley uiteindelijk niets anders kon dan het maar weer weg laten halen.

ec210513p2sportsDirect2JPG
Bouwvakkers kregen de opdracht om de enorme reclame-uiting op het dak van de Gallowgate Stand te verwijderen

Meer van dit soort figuren

De voetbalclub uit Newcastle lijkt patent te hebben op eigenzinnige, vreemde eigenaren. Ashley’s voorgangers deden het namelijk niet veel beter. In 1998 zorgde een grap van News of the world  voor veel ophef onder het Engelse publiek nadat de Britse tabloid met een nep-sjeik aan kwam pappen. Op verborgen camera werd vastgelegd hoe de toenmalige eigenaren, Freddy Stepherd en zijn zoon Douglas de supporters uitmaakten voor idioten omdat ze 50 pond betaalden voor shirtjes die 5 pond waard waren, vrouwelijke fans vergeleek met honden en clublegende Alan Shearer een saaie lul noemden. Zo bont maakt Ashley het dus (nog) niet, maar het blijft jammer dat een prachtige club met haar geweldig trouwe achterban en enorme potentie keer op keer te maken krijgt met dit soort figuren.

(bovenste foto’s via Lee Smith | PRO SHOTS)

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %