De crisis bij MVV wordt met de week ernstiger. De 2-0 afgang in Eindhoven bewijst dat de ploeg van Fuat Usta volledig vast zit. Wie of wat gaat de vrije val stoppen? De problemen stapelen zich alleen maar op in Maastricht en niet alleen op sportief vlak.

Ambities

In Maastricht waaide afgelopen zomer een nieuwe wind. De Limburgse club mag zich weer gezond noemen. Daar horen ambities en dromen bij: namelijk promotie naar de Eredivisie binnen twee jaar. Hoe dan? Er is meer geld en de organisatie is uitgebreid. Waar het toe zal leiden is de vraag, maar het p-woord (promotie) is in ieder geval al gevallen in Maastricht. De Maastrichtenaren willen ploegen zoals FC Emmen en RKC Waalwijk volgen. In het zuiden van Limburg heerst er hoop, maar beloofde investeringen blijven uit.

Lichtpuntje in de derby

>
Als je supporter van MVV bent zijn er twee datums in het seizoen het belangrijkst: de dagen waarop aartsvijand Roda JC de tegenstander is. Op zondag 1 september mochten ze al thuis aantreden tegen de Kerkradenaren. MVV won het beladen duel verdiend met 1-0. Er werd bij vlagen goed gevoetbald in de Geusselt én er werd strijd geleverd. De supporters blazen nieuwe hoop in als hierop voortborduurt kan worden.

MVV: Heftigheid crisis is ongekend

Eén van de eerdere Zuid-Limburgse derby’s

Ommekeer

Wat volgt na de overwinning op de Koempels zijn negen achtereenvolgende wedstrijden met puntverlies en het wordt met de week onrustiger in Maastricht. De ene na de andere nederlaag zorgt voor een treurige 19e (!) plek op de ranglijst. Het p-woord leidt vooral tot gelach en wordt inmiddels cynisch vervangen door het d-woord (degradatie). Ook spelers zien de teloorgang gebeuren en durven hun bek open te trekken over de stand van zaken, maar worden al gauw op non-actief gesteld door de club.

Chaos bij MVV

De onrust blijft groeien. De supporters zijn het zat en keren zich massaal tegen de technische staf en management. Ze eisen het ontslag van trainer Usta, directeur Paul Penders en technisch directeur Ron Elsen. Bij de laatste thuiswedstrijd van MVV werd op de Angel-side tribune een groot spandoek opgehangen met de tekst: ‘Usta, Elsen, Penders out’.

En als je denkt dat het al niet erg genoeg is, gaat de afbraak verder en verder. Directeur Penders begrijpt de acties van de fans niet. Hij zegt dat MVV iedere keer weer geconfronteerd wordt met schades in de stadions en boetes van de KNVB. De Angel-Side en Oud-ultras hebben besloten naar aanleiding van de bizarre uitreisregels, dit seizoen de stekker eruit te trekken betreft het organiseren van de busreizen. Wat volgt zijn lege uitvakken voor de rest van het seizoen.

Irrationeel

Het management van MVV realiseert zich niet wat de ernstige gevolgen zijn. Thuiswedstrijden worden minder bezocht, uitwedstrijden al helemaal niet en het ironische is dat ze dat allemaal aan zichzelf te danken hebben. Ze doen er alles aan om het plezier en de gezelligheid bij de supporters te ontnemen. Daarnaast wordt binnen de huidige opzet elke invloed van buitenaf tegengehouden en zo is MVV terechtgekomen in een neerwaartse spiraal die niet te stoppen lijkt.

Lijdensweg

Het zijn daardoor pijnlijke tijden voor een doorsnee MVV-supporter om iedere vrijdagavond een hopeloos elftal te zien met een lachwekkende trainer aan het roer. Iemand die zich schuilhoudt achter excuses. “We zijn bezig met de ontwikkeling van het team”, “we willen iedere wedstrijd beter worden”, “er zit duidelijk een stijgende lijn in”. Realiteit: een voorlaatste plek in de KKD en de grootste crisis die de club in jaren heeft gehad.

Het is betreurenswaardig dat een grote stad als Maastricht, wat bekend staat om haar bijzondere gastvrijheid en culturele evenementen, het niet kan bolwerken om een Eredivisieclub te zijn. Zonder keiharde ingrepen zal het in de Bourgondische stad nog lang onrustig blijven. Hoe pijnlijk het ook is.

Danique Eijkenboom
Danique is gefascineerd met het Nederlandse amateurvoetbal en is daarvoor sportverslaggever bij De Limburger. Daarnaast heeft hij een enorme passie voor het Engels voetbal en de oude voetbalcultuur. Ook reist Danique graag zijn ploeg Ajax achterna in Europa en drinkt daarbij altijd graag een biertje.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.