Voetbal in Rusland

Moskou Derby: Spartak – CKSA

De Main Moscow Derby, of de Derby of the East, is de clash tussen The Peoples Club (Spartak Moskou) en The Army Club (CSKA Moskou). Spartak is de meest succesvolle club van Rusland en regerend landskampioen. Hun aartsrivaal CSKA werd afgelopen seizoen tweede. De derby is 169 keer gespeeld, waarbij de clubs elkaar niet zo veel ontlopen. Spartak heeft een kleine voorsprong met 68 overwinningen tegenover 65 voor CSKA. Het werd 36 keer gelijk. Eén ding is zeker, deze derby geeft een garantie voor Moskou Madness!

De Rivaliteit

De rivaliteit tussen de twee clubs is relatief nieuw. Deze is gegroeid in de afgelopen 25 jaar. Na de val van de Sovjet Unie, verdween Spartaks’ rivaal Dinamo Kiev uit de competitie van de USSR. De club die op dat moment het meest succesvol was naast Spartak Moskou. En ondanks het feit dat de derby tegen Dinamo Moskou het meest gespeeld is, trekt het treffen tussen Spartak en CSKA de meeste bezoekers en is de rivaliteit het grootst. De rivaliteit is ook grensoverschrijdend, aangezien de harde kern van Spartak een vriendschap heeft met Delije van Rode Ster Belgrado en de harde kern van CSKA een vriendschap heeft met Grobari van Partizan. De twee aartsrivalen uit Servië.

Moskou Derby

De harde kernen staan bekend om hun ongekende support. Prachtige tifo acties en pyro shows waarbij ze blijven verrassen met hun creativiteit. Ook ditmaal stelden ze niet teleur. Fratria, de harde kern van Spartak, had voor de wedstrijd een dubbele 3D tifo. Tijdens de wedstrijd aan beide zijden een grote pyro show die het stadion in nevelen hulde, zodat de scheidsrechter niets anders kon doen dan de wedstrijd tijdelijk te staken. Ook werden aan weerszijden sjaals en vlaggen van de rivaal verbrand die buit waren gemaakt op straat. Vocaal 90 minuten lang een orkaan van geluid. Geweldige passie!

Eén ding verbaasde mij. Een CSKA supporter liet bij mij in het thuisvak van Spartak duidelijk zien voor wie hij was getuige de vlag om zijn nek. Hij was stomdronken en was continu aan het provoceren, dit tot ongenoegen van vele Spartak supporters. Gek genoeg mocht hij blijven zitten van de stewards, maar moest wel zijn vlag verbergen. Desondanks bleef hij provoceren, terwijl Miss Bored (zijn vrouw die haar telefoon belangrijker vond dan de wedstrijd kijken) nog probeerde om hem op zijn stoel te krijgen. Het duurde uiteindelijk tot de 80e minuut voordat hij en zijn vrouw werden verwijderd van de tribune.

Het moet haast wel dat de Spartak fans medelijden hadden met hem, aangezien CSKA een pak op de broek kreeg. Hij solliciteerde namelijk opzichtig naar een corrigerende tik. Spartak won uiteindelijk de derby met 3-0, met een groot aandeel voor Quincy Promes die twee keer scoorde. Daarmee passeerde Spartak hun aartsrivaal op de ranglijst. Na de winterstop spelen de rood-witten tegen Lokomotiv Moskou, die momenteel met 8 punten voorsprong aan kop gaan in de competitie.

CSKA support schopt stennis op de tribune

In De Hekken Travel gaat deze derby ook bezoeken. Klik hier!

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %