FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Meer dan 100 jaar TSC

Voetbalploegen die meer dan honderd jaar oud zijn. Ja, ze bestaan ook in Nederland. Niet ver van de Belgische grens is VV TSC Oosterhout een van die clubs. Al kan er waarschijnlijk nog gediscussieerd worden over de exacte oprichtingsdatum.

Alles begon eigenlijk in 1903 al daar in de Oosterhoutse gemeentegrenzen. Dat is het jaar waarin TAVENU werd opgericht. Geheel naar Nederlandse traditie staat Tavenu voor een wondermooie spreuk; Tot Aangenaam Vermaak En Nuttige Uitspanning. Oorspronkelijk speelde de ploeg vooral tegen leden uit de eigen vereniging, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer partijen tegen ploegen uit de nabije omgeving. Vijf jaar na Tavenu kwam er een stevige concurrent op de proppen. Sparta, ook al geheel naar Nederlandse traditie om Griekse goden in hun naam te verwerken, werd opgericht en ging wel in competitief verband aan de slag.

In 1917, in volle oorlogstijd, kwam er een belangrijke wending in de geschiedenis van beider ploegen. Zowel Tavenu als Sparta hadden te kampen met een spelersgebrek, door diezelfde oorlog, en besloten de krachten te bundelen om samen VV TSC (Tavenu Sparta Combinatie) Oosterhout te vormen. Officieel wordt de oprichtingsdatum van Sparta als echte oprichtingsdatum aangehouden, maar anderen spreken ook van 1917. Het had zelfs evengoed 1903 kunnen zijn. Wat er ook van zij, de nieuwe ploeg ging verder op haar elan in de Brabantse competities. Tegen 1923 stond de ploeg in de derde klasse en van daar ging het alleen maar omhoog.

In 1931 promoveerde TSC naar de tweede klasse en daar zou het ook blijven (inclusief een noodcompetitie in 1940) tot in 1948. Dat jaar promoveerden ze naar de eerste klasse, op dat moment nog het hoogste niveau in Nederland. En die promotie was meer dan terecht. Gedurende hun hele periode in tweede klasse wonnen ze vier keer hun reeks en eindigden ze de andere jaren nooit lager dan de zevende plaats. Doorheen de jaren ’50 zou TSC echter eerste met tweede klasse afwisselen. In 1954 werd in Nederland het betaald voetbal ingevoerd, maar TSC koos ervoor een amateurploeg te blijven. Dat maakte dat hun jaren in eerste klasse daarna niet meer in de hoogste reeks in Nederland werden doorgebracht.

Desalniettemin bleef de ploeg het verder goed doen. In 1961 promoveerde de club weer naar eerste klasse en afgezien van één seizoen zouden ze daar blijven tot ver in de jaren ’80. De echte glorieperiode zou zich afspelen tussen 1986 en 1998 wanneer ze verschillende seizoenen in de Hoofdklasse konden doorbrengen. Intussen zitten we in een ander millennium, en dat betekende ook een grote ommekeer voor de Oosterhoutse vereniging. De ploeg zakte terug tot de derde klasse. De topjaren van weleer lijken ver weg, maar de ploeg mag terecht trots zijn op hun geschiedenis!

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %