Voetbal in Oostenrijk

Massale vechtpartijen bij bekerderby tussen Sturm Graz en Grazer AK

Naast de derby van Wenen is de burenruzie tussen Sturm Graz en Grazer AK de grootste derby van Oostenrijk. De studentenstad, op Wenen na de grootste van het land, is verdeeld tussen deze twee clubs. Vorig jaar keerde de derby dankzij een gelukkige bekerloting terug na 15 jaar afwezigheid. Groot was toen ook de verbazing toen de loting van dit jaar beide clubs nogmaals aan elkaar koppelde! Het werd een dag vol gevechten in het Oostenrijke Graz.

De afwezigheid van de derby komt door de diepe val van voormalig topclub Grazer AK. Waar de club begin deze eeuw nog in de voorronde van de Champions League tegen Ajax speelt gaat het dankzij financieel wanbeleid mis. Uiteindelijk volgt er een phoenixclub die instroomt op het achtste niveau. Vele promoties volgen, maar een terugkeer op het hoogste niveau blijft tot dusver uit. De derby tegen Sturm Graz verdwijnt daardoor 15 jaar lang van het toneel.

Graz derby

Pas dankzij een gelukkige bekerloting keert de wedstrijd na 15 jaar afwezigheid vorig seizoen terug. Wij waren er natuurlijk bij en zagen een bijzondere derby. Beide supportersgroepen hielden een massale corteo voor de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd waren er meerdere pyroshows, sfeeracties en tekstdoeken. Op het veld wist Sturm Graz een moeizame 0-1 overwinning over de streep te trekken. Na afloop kwam het tot enkele kleine confrontaties, maar over het algemeen bleef het rustig.

Datzelfde kan niet gezegd worden over deze editie van de Graz derby. Wederom koppelt de loting beide clubs uit Graz aan elkaar. Nu de wedstrijd vorig jaar al is gespeeld zal er toch wel iets van de spanning af zijn? Zeker niet. Tijdens de tweede editie van de derby sinds het heroprichten van Grazer AK loopt het juist veel massaler uit de hand. De supporters van Sturm Graz jatten de fanshop van Grazer AK leeg om vervolgens weg te sprinten. Supporters die hierbij achterblijven mogen rekenen op flinke klappen van de GAK-supporters. Even later is het juist weer andersom en worden enkele supporters van Grazer AK flink te grazen genomen door groepen Sturm Graz supporters. Voor de aftrap vliegen er fakkels heen en weer tussen beide vakken.

Keepers of the faith

Tijdens de wedstrijd zelf is er een sfeeractie van beide kanten. Sturm Graz komt met een groot doek voor het vak met zwart en witte vlaggetjes. Bij Grazer AK hebben ze een ‘keepers of the faith’ tifo, verwijzend naar een populair hardcore nummer. Tijdens de wedstrijd zijn er meerdere tektsdoeken om de rivaal belachelijk te maken. Tevens steken beide ultras op enig moment wat materiaal van de tegenstander in de fik.

Op het veld leek Grazer AK lang op weg naar een stunt, maar het was toch Sturm Graz dat aan het langste eind trok. Zo was het al met al weer een spannende dag in Graz. Grazer AK heeft zich inmiddels stevig genesteld op de eerste plaats van het tweede niveau, waardoor een definitieve terugkeer van de derby in het nabije vooruitzicht ligt. Zet die alvast maar op de lijst…

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %