Old Trafford zou vandaag eigenlijk het theater zijn voor de topper Manchester United – Liverpool FC. Een klassieke wedstrijd met veel rivaliteit. Old Trafford werd echter het theater van een heel ander schouwspel. Manchester United supporters – familie Glazer. 

Rond een uur of 3, Nederlandse tijd, begonnen Manchester United supporters zich te verzamelen voor de poorten van Old Trafford. Een paar duizend man stond voor het stadion en naar schatting vonden een paar honderd hun weg richting het veld. Men kwam met de nodige pyro het veld op en concentreerden zich richting de tribune waar de gevestigde orde van de club zit. Dit allemaal dus in protest tegen de Glazer familie. Ze zijn er klaar mee: ‘Glazers Out’. Op beelden is te zien dat de leeftijden nogal uit elkaar lopen, jongens van pakweg vijftien jaar oud zien het als een uitje en klimmen in het doel en gaan op de lat zitten. Het contrast mag er dus zijn; pyro gooien richting de tribune en klimmen in het doel. Hieronder de beelden:

https://twitter.com/PremierArg10/status/1388877526672584704?s=20

https://twitter.com/STrimnell/status/1388858724119371778?s=20

Glazer familie en ophef

Sinds 2005 is Manchester United in handen van de Amerikaanse business familie Glazer en dat is, op zijn zachtst gezegd, geen gelukkig huwelijk. Malcolm Glazer, die in 2005 een meerderheid van de aandelen van de club kocht, overleed in 2014 en zijn zes zoons namen zijn taken over. De familie Glazer is al lang persona non grata in Manchester. Waar de club eerst nog schuldenvrij was, kampt het nu met meer dan vijfhonderd miljoen pond aan schulden. Maar daar stopt het niet.

European Super League

Wanbeleid, slechte prestaties op het veld en de ESL. Dit alles zorgde ervoor dat de supporters snakten naar veranderingen bovenin het cluborgaan. De druppel was wel de ESL, niemand die het daar mee eens was. De supporters blokkeerden eerder vandaag al de spelersbus vanaf het hotel naar het stadion. Ondertussen is dat omgeslagen naar een protest zowel binnen als buiten het stadion.

https://twitter.com/venganuno/status/1388857371062153219?s=20

 

De Glazer familie en vice-voorzitter Ed Woodward kwamen een dag na de ESL met excuses richting de fans, die in eerste instantie werden geaccepteerd. Uiteindelijk blijkt de maat toch vol te zijn en heeft men besloten met dit statement te komen. Het is een historisch moment, een protest zoals dit heeft al tijden niet plaatsgevonden in Engeland, waar de voetbalwet behoorlijk strak in elkaar zit. De wedstrijd is ondertussen afgelast. Wanneer deze wedstrijd ingehaald zal worden is nog niet duidelijk. Het is er in ieder geval weer een protest richting de Glazer familie, die de club al aardig wat problemen heeft bezorgd. Zolang de Glazers niet opstappen zal dit ook zeker niet het laatste protest zijn.

Rick Kraaijeveld
Student journalistiek die leeft voor het voetbal. Houdt van globetrotters en avonturiers, maar wil daar altijd historie en cultuur aan linken. Voetbal met cultuur verbinden, dieper gaan dan wat al bekend is. Dat is het doel. Is elke week zelf op de tribune te vinden en staat dan liever op een half ingestorte tribune dan in een hypermoderne galmbak. Voorliefde voor Italië en Engeland.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.