Columns

Magic of the cup?

‘The greatest cup competition in the world’. Zo wordt de FA Cup in Engeland vaak beschreven. Is dat nog wel zo? Ik zelf denk er anders over. Zo ongeveer elke club uit de Premier League en de Championship (en soms zelfs teams uit League One) kiest er tegenwoordig voor om met de ‘tweede keus’ te spelen als het om wedstrijden in de FA Cup gaat (hetzelfde geld trouwens voor de League Cup). De belangen – lees ‘geld’ – zijn simpelweg te groot. Handhaving of promotie naar de Premier League levert clubs vele malen meer op dan een cup ‘run’.

Neem bijvoorbeeld West Ham United. De laatste keer dat de club uit Oost Londen een prijs won was in mei 1980, toen Arsenal op Wembley met 1-0 werd verslagen in de finale van de FA Cup. Dat is al weer bijna 38 jaar geleden! En laten we we wezen, West Ham zal de Premier League nooit winnen. De ploeg staat op een relatief veilige elfde plaats in de competitie en dus was ook dit seizoen de beker de enige kans op glorie. En toch trad de club afgelopen zaterdag in Wigan, voor het duel in de 4e ronde van de FA Cup tegen de plaatselijke trots Wigan Athletic, aan met een veredeld tweede elftal. Gesteund door bijna 5,000 supporters in een uiverkocht uitvak, dat weer wel, want bij de fans leeft de beker ondanks alles, en tegen beter weten in, nog steeds.

“Be all, end all”

Wigan, dat uitkomt in League One, was voorafgaand aan de wedstrijd al favoriet bij de bookmakers, en won dan ook volkomen verdiend met 2-0. En zo keerden de fans van West Ham weer teleurgesteld terug naar Londen in de wetenschap dat ook dit seizoen er geen trip naar Wembley in zit. In het moderne Engelse voetbal is er nog maar een zaak dat telt. Spelen in de Premier League is tegenwoordig het ‘be all, end all’ maar leuker is het daardoor zeker niet  geworden.

[Headerfoto via Pro Shots / Action Images]

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %